KNJIGE KOJE SMO NAJVIŠE ČITALI U 2017.

KNJIGE KOJE SMO NAJVIŠE ČITALI U 2017.

Nakon što smo pročešljali podatke i tablice naslova u potrazi za onim najuspješnijim naslovima u 2017. godini, donosimo i pregled naslova koji su čitatelje najviše zanimali.

1. HYGGE (Meik Wiking)

Hygge, danski recept za sretan život – Meik Wiking

Revolucija „hygge“ krenula je početkom 2017. i nije se smirila ni danas. Knjiga koja otkriva tajne i savjete mirnog i ugodnog života svoj je uspjeh postigla i svojim oku privlačnim dizajnom, zbog čega je postala najpopularniji dar za rođendane, blagdane i druge prigode. Zanimanje nije splasnulo, a pogotovo zato što nas početkom 2018. očekuje svojevrsni nastavak, novi naslov istog autoraLykke, kojem također predviđamo svijetlu budućnost.

2. U VODU (Paula Hawkins)

U vodu – Paula Hawkins

Poput Djevojke u vlaku, koja je i ove godine na visokom mjestu po prodaji, novi intrigantan i misteriozan roman Paule Hawkins nesumnjivo je postigao veliki uspjeh. Autorica Paula Hawkins ponosno je istaknula da se nije htjela nadovezati na prethodni uspjeh i da je htjela napisati nešto sasvim drugačije. Taj je recept očito bio uspješan, jer je pomama za knjigom nastala i prije samog izlaska knjige na tržište te još uvijek – ne jenjava!

DreamWorks Pictures je nedavno objavio da je kupio prava za film koji će se snimati po ovom misterioznom romanu.

3. MALI MILIJARDER (David Walliams)

Mali milijarder – David Walliams

David Walliams je u trenu zavladao svijetom dječje književnosti i danas je, sa sigurnošću to možemo reći, definitivni kralj dječje književnosti. Trenutno je jedan od najčitanijih pisaca dječje književnosti ne samo u Velikoj Britaniji, već u cijelom svijetu. Njegove su knjige prevedene na četrdesetak jezika, a prodane su u nevjerojatnih 22,3 milijuna primjerka!

Priča o dječaku koji ima sve što mu srce želi, ali mu nedostaje prijatelj, djelo je koje s užitkom čitaju i djeca i roditelji.

4. SJEĆAŠ LI SE (Judith McNaught)

Sjećaš li se – Judit McNaught

Jedna od najznačajnijih suvremenih autorica romana ljubavne tematike ovaj put se nije predstavila u svom prepoznatljivom ruhu – povijesnim ljubavnim romanom, već je radnju preselila u suvremeno doba. Nakon romana Kraljevstvo snova, Whitney, ljubavi moja, Prije tebe, Jednom i zauvijek, Kao u raju i Nešto prekrasno, roman Sjećaš li se oduševio je čitatelje intrigantnim i zavodljivim zapletom i osigurao mu mjesto na ljestvici najprodavanijih naslova.

5. DJEVOJČICA U CRVENOM KAPUTU (Kate Hamer)

Djevojčica u crvenom kaputu – Kate Hamer

Za Djevojčicu u crvenom kaputu od početka se očekivao veliki uspjeh: roman je finalist nagrade Costa Book za najbolji roman, proglašen je najboljom knjigom na Amazonu u 2016. godini u kategoriji trilera, a autorica je finalistica nagrade Dagger za najboljeg pisca krimića.

Spretnost u slaganju fabule, motivi koji se smisleno, a u isti mah tajanstveno protežu cijelim romanom, ambijent i napeta atmosfera – odlike su ovog djela kojem su pohvale stizale i od publike i od kritike, što je rijetkost. Autorica je izvrsno opisala očaj majke nestale djevojčice i njezino prilagođavanje na život nakon otmice kćeri, te život otete djevojčice koja, ne shvaćajući da je žrtva, pokušava dati smisao svome životu u novim okolnostima i što duže zapamtiti djeliće vlastite prošlosti.

Osim navedenih naslova koji imaju sve odlike pravih hitova, naglasili bismo i veliki uspjeh naslova poput Čarolije pospremanja, koja je sada zaradila i titulu longsellera, nagrađivanu slikovnicu Medo i klavir, uspješni roman domaćeg autora Mire Gavrana Nekoliko ptica i jedno nebo, novi roman kraljice ljubavnih romana Susan Elizabeth Phillips Prva večernja zvijezda i hit psihološki triler Par iz susjedstva koji je pokrenuo lavinu komentara.

Veliki potencijal, međutim, vidimo i u romanima koji su izdani na samom kraju ove godine, stoga se nisu imali priliku naći na ovoj top ljestvici. Posebno ističemo roman Nevjerojatnost ljubavi autorice Hane Rothschild, koji na poseban način ispituje umjetnost i otvara problematiku vrijednosti umjetničkog djela. Satirično se oslikava bogataška pohlepa za najskupljim djelima svijeta slikarstva, a istovremeno se otkriva zanimljiva priča o putovanju jedne slike francuskog slikara Jean-Antoinea Watteaua. Publika je već prepoznala potencijal knjige Tajni dnevnik Hendrika Groena, djela nepoznatog nizozemskog autora u kojem osamdesettrogodišnji starac piše dnevnik ne bi li svom životu dao smisao. Ova duhovita, satirična i zabavna knjiga ima potencijal da se već sljedeće godine pojavi na tablici najprodavanijih naslova.

Ako ste nekim čudnim slučajem propustili koju od navedenih, nemate što čekati 🙂

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.