O nama

Mozaik knjiga logo

O nama

Mozaik knjiga jedna je od vodećih izdavačkih kuća u Hrvatskoj.

U obliku samostalnog društva registrirana je 1991. godine u Zagrebu iz do tadašnje hrvatske podružnice grupe Mladinska knjiga, najveće izdavačke kuće u jugoistočnoj Europi sa sjedištem u Ljubljani, utemeljene 1945. godine.

Kao obiteljski nakladnik već gotovo 30 godina objavljujemo izdanja namijenjena svim uzrastima, od najmlađih do najstarijih.

Naši naslovi variraju od popularne domaće i strane beletristike do velikih ilustriranih enciklopedija i izdanja od nacionalnog značaja, od psiholoških priručnika i zdravstvenih savjetnika do kuharica i savjetnika za odgoj i roditeljstvo, od dječjih knjiga i slikovnica do lektire za osnovnu i srednju školu.

Kroz različite biblioteke (kraljice ljubavnih romana, mozaikova zabavna biblioteka, mozaikova retro biblioteka…) godišnje objavimo i do 150 novih naslova i 100 reprinata prijašnjih uspješnica. Godinama pratimo neke od istaknutih domaćih autora poput Pavla Pavličića, Gorana Tribusona, Julijane Matanović, Sanje Polak, Sanje Pilić, Mire Gavrana, Nives Madunić Barišić, Vjekoslave Huljić, Zlatka Krilića i Ratka Cvetnića.

U tri desetljeća objavljivanja domaćih i stranih naslova, autori Mozaika knjiga dobitnici su više od stotinu nagrada i priznanja u svim kategorijama. Osim autora, veliku ulogu imaju i ilustratori poput Željke Mezić, Nike Baruna, Marka Jovanovca, Tomislava Torjanca i Patricia Alejandra Aggera Marina. Njihovi su radovi često bili proglašeni najboljima u svojim kategorijama, ali su i krasili mnoge izloge te bili odličan podložak za brojne izložbe.

Zanimljivo je da je oko jedne trećine svih naših objavljenih naslova namijenjeno djeci. Jedna od najpopularnijih dječjih autorica Sanja Polak autorica je brojnih romana za djecu u kojima se pojavljuje svima omiljena djevojčica Paulina P. Da su brojne generacije uživale u zgodama i nezgodama ovog lika dokazuje da je njezin roman Drugi dnevnik Pauline P. doživio svoje 16. izdanje.

Sa 15. izdanja dječjeg romana Zaljubljen do ušiju može se pohvaliti naš najprevođeniji i najizvođeniji hrvatski pisac Miro Gavran. Kada govorimo o hrvatskoj književnosti teško je ne spomenuti velikana Pavla Pavličića. Jedan je od najčitanijih suvremenih hrvatskih književnika, koji se uspješno okušao i u prozi za djecu. Trojica u Trnju, zanimljiv je i uzbudljiv krimić za djecu mlađeg školskog uzrasta, ujedno je i lektirni naslov koji se može pohvaliti sa svojim 14. izdanjem. Posljednje veliko priznanje za ovu spisateljicu stiglo je nedavno kada je saznala da roman Sasvim sam popubertetio izlazi u 11. izdanju.  Sanja Pilić pjesnikinja, spisateljica za djecu i odrasle u svojoj je karijeri objavila preko 30 knjiga za djecu i odrasle te 23 slikovnice. Njezine priče o popularnoj Maši osvojile su brojne čitatelje, a upravo te knjige broje nekoliko stotina izdanja.

Ovom popisu najprodavanijih izdanja svakako treba dodati rekordno 16. izdanje romana Zašto sam vam lagala autorice Julijane Matanović. Priče o cipelama i lusterima, očevima i skrbnicima, vlakovima i knjigama, strahovima i sanjarenjima, kućama i domovima – godinama intrigiraju književne teoretičare i zadobivaju ljubav šireg čitateljstva. Knjiga Zašto sam vam lagala je do sada, 22 godine od objavljivanja, prodana u 56 000 primjeraka i predstavlja rijedak nakladnički uspjeh.

Budući da surađujemo s najvećim imenima iz hrvatske ali i svjetske književnosti, dužnost i čast nam je svakoj knjizi posvetiti jednako pažnje kako bi bila prepoznata od strane kritike i publike. Zato se trudimo da svaki naš naslov dobije jednaki medijski tretman kroz objave u dnevnim, tjednim i mjesečnim publikacijama, ali i kroz televizijsko i radijsko oglašavanje. S obzirom na razvoj tehnologije i društvenih mreža, nastojimo i na tom području biti u korak s trendovima. Svakodnevne objave na našim društvenim mrežama (facebooku i instagramu) i suradnja s preko 20 književnih blogera samo su neke od naših aktivnosti. Važno je napomenuti da je Mozaik knjiga prva izdavačka kuća u Hrvatskoj koja je od strane Facebooka dobila popularnu „plavu kvačicu“. Dugogodišnjim i kvalitetnim radom, objavama koje svakodnevno razvesele gotovo više od 50 tisuća ljudi, brojim recenzijama, raznolikim naslovnicama, novim knjigama namijenjenim za sve uzraste, brojim darivanjima dokazali smo kako sadržaji i teme koje dijelimo s vama imaju vrijednost i kvalitetu.

Osim knjiga objavljujemo i dva omiljena dječja časopisa za učenike osnovnih škola – Prvi izbor i Moj planet. Prvi izbor namijenjen je školarcima od 1. do 4. razreda, a izlazi svakog mjeseca, 10 puta godišnje. Moj planet je najčitaniji časopis iz prirode i društva, a namijenjen je učenicima viših i nižih razreda osnovne škole.

Kao jedan od vodećih nakladnika u Hrvatskoj, Mozaik knjiga godinama razvija pouzdane partnerske odnose sa svim knjižarama i knjižnicama, trgovačkim lancima, važnim nakladničkim kućama i književnim agentima diljem svijeta. Dobro organiziranim prodajnim kanalima (posebno telefonskim studijem i knjižnim klubom Svijet knjige) u mogućosti smo doći do čitatelja u mjestima u kojima više nema knjižara a koji su željni dobre i kvalitetne knjige pa je i knjižni program djelomično koncipiran prema potrebama – kupci žele kupovati knjige koje su nezaobilazne u svakom domu i koje su kupuju za više generacija. Isti ti kupci kupuju i sve ostale vrste knjiga do kojih ne mogu doći svojemu mjestu, posebno lektirne naslove i dječje knjige.

Samoodrživost financiranja, sastavnica je na koju smo kao izdavači izuzetno ponosni, s obzirom na i dalje veoma nisku stopu čitanja i kupnje knjiga. Svi naši prihodi u većoj mjeri dolaze samo od prodaje naslova, dok kroz cijelu godinu trudimo se doći do raznih državnih potpora koje bi nam olakšale poslovanje.

Svijet knjige - učlanjenje

U sklopu Mozaika knjiga djeluje i Svijet knjige, prvi i najveći hrvatski knjižni klub u Hrvatskoj koji djeluje bez prekida već više od 30 godina te broji više od 30.000 članova. Njegova je posebnost u tome što svojim članovima omogućuje kupovinu knjiga po klupskim cijenama, nižima nego u običnim knjižarama, kao i kupnju putem kataloga koji izlazi pet puta godišnje, ali i putem interneta i u klupskim centrima.

Od 2006. surađujemo s izdavačkom kućom Reader’s Digest.

PLAN ZA RAZDOBLJE 2019. do 2022.

Planiramo ukupno objaviti 400 novih naslova prema utvrđenom konceptu klasifikacija knjiga.

Povećat ćemo broj naslova u klasifikaciji domaći autor što znači da još veću pažnju i fokus želimo staviti na hrvatske pisce, slikovnice koje će stvarati naši autori u suradnji s domaćim ilustratorima, bajke te knjige za djecu i mlade.

VIZIJA

Predanim radom i postavljanjem visokih ciljeva želja nam je ostati u vrhu hrvatskog izdavaštva koji će nastaviti stavljati veliki naglasak na obitelj i dječje naslove. Naše će se poslovanje odlikovati izvrsnošću izdavačke ponude, kvalitetnom uslugom te brigom za kupce. Rast ćemo i napredovati, objavljivati djela najboljih domaćih i stranih autora, ali i biti u potrazi za novim talentiranim spisateljima i ilustratorima, razvijati moderan upravljački tim, stalno pratiti trendove u izdavaštvu te unapređivati i modernizirati sve perspektivne vidove prodaje, neprestano prateći domaće i svjetske trendove. Ono što će nam biti jedan od najvećih izazova je pokušati vlastitim radom i upornošću nametnuti nove vlastite izazove koje će drugi morati pratiti. Pri ostvarivanju svoje vizije rukovodit ćemo se vrijednostima kao što su odgovornost, poštenje, poduzetnost i timski rad.

MISIJA

Naša misija jest razvijanje i održavanje poslovnih odnosa s domaćim i stranim partnerima osiguravajući visoke standarde, koji se temelje na dugogodišnjem znanju i tradiciji, inovativnosti te snažnoj društvenoj odgovornosti i povjerenju u uspješnu provedbu svih poslova. Osim toga, naša je misija da kao obiteljski nakladnik razvijamo kulturu čitanja, potičemo osobni razvoj i zadovoljstvo svakog našeg čitatelja. U skladu s time nastavit ćemo objavljivati vrhunske naslove namijenjene svim generacijama čitatelja, sa sadržajima koji nadahnjuju, ispunjavaju, obavještavaju, potiču, zabavljaju i pružaju užitak u čitanju. Pritom ćemo pratiti nove trendova u izdavaštvu i osluškivati bilo svojih čitatelja, kako bismo im uvijek mogli pružiti upravo one naslove koji će im na kvalitetan način ispuniti slobodno vrijeme, omogućiti osobni rast i razvoj, te odgovarati njihovim željama, ukusima i očekivanjima.

Naša izdanja možete naći u svim boljim knjižarama diljem Hrvatske, ali i na našem webshopu.

S veseljem Vas pozivamo da se upoznate s našom ponudom knjiga na našim internetskim stranicama!

Adresa:
Mozaik knjiga d.o.o.
Karlovačka cesta 24 A
10 020 Zagreb

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.