Trnoružica

Jacob Grimm i Wilhelm Grimm

„Trnoružica“ iz pera braće Grimm nova je bajka u Mozaikovoj slušaonici. Ovo je klasična bajka o princu, princezi, zloj vještici te o tome kako dobro uvijek pobijedi zlo. Priča je popraćena predivnim i čarobnim ilustracijama Željke Mezić, a spikerica Mirela Matković, najpoznatiji hrvatski glas, udahnula je život omiljenoj bajci brojnih generacija. Ovaj projekt podržalo je Ministarstvo kulture i medija RH.

Pročitala: Mirela Matković. Animacija i izrada špice: Studio Allegra. Ilustrirala: Željka Mezić

Poslušaj

Tri praščića

Jacob Grimm i Wilhelm Grimm

„Tri praščića“ iz pera braće Grimm nova je basna u Mozaikovoj slušaonici. Basnu „Tri praščića“ na kojoj su generacije djece naučile da se poslu koji se mora obaviti treba pristupiti temeljito i odraditi ga kako treba, a da se lijenost ne isplati, ilustrirala je Nikolina Novosel Nežmah. Poistovjećujući se s praščićima, djeca shvaćaju da marljivošću i snalažljivošću mogu pobijediti i daleko jačeg protivnika. Zanimljivo je da je Walt Disney 1933. napravio kratki animirani film prema toj basni za kojeg je dobio Oscara za najbolji kratki animirani film. Ovaj projekt podržalo je Ministarstvo kulture i medija RH.

Pročitala: Mirela Matković. Animacija i izrada špice: Studio Allegra. Ilustrirala: Nikolina Novosel Nežmah.

Poslušaj

Ružno pače

Hans Christian Andersen

„Ružno pače“ iz pera Hansa Christiana Andersena nova je priča u Mozaikovoj slušaonici. Ovo je i danas jedna od prvih bajki koju pričamo djeci i unucima, želeći ih pripremiti da što sigurnije iz svoga nevinog dječjeg svijeta zakorače u svijet odraslih. „Ružno pače“ je predivna priča za djecu o malom pačetu, njegovim životnim nevoljama i o tome kako je s vremenom to pače izraslo u prekrasnog bijelog labuda. Tomislav Torjanac, višestruko nagrađivani ilustrator slikovnica „Kako živi Antuntun“ i „Grga Čvarak“, ovu je Andersenovu bajku oslikao i prepričao na sebi svojstven, slojevit način. Prema izboru Sveučilišne i nacionalne knjižnice ova je slikovnica izabrana među najljepše oblikovane hrvatske knjige u 2017. godini. Ovaj projekt podržalo je Ministarstvo kulture i medija RH.

Pročitala: Mirela Matković. Animacija i izrada špice: Studio Allegra. Ilustrirao: Tomislav Torjanac.

Poslušaj

Vuk i sedam kozlića

Jacob Grimm i Wilhelm Grimm

„Vuk i sedam kozlića“ iz pera braće Grimm nova je priča u Mozaikovoj slušaonici. Ovo je i danas jedna od prvih basni koje pričamo djeci i unucima, želeći ih pripremiti da što sigurnije iz svoga nevinog dječjeg svijeta zakorače u svijet odraslih. Ovdje su glavni likovi životinje gdje vuk predstavlja nasilnu i zlu osobu koja želi nauditi nevinoj djeci. Kozlići predstavljaju djecu koja slušaju roditelje, ali zbog nedostatka životnog iskustva nasjedaju prijevari opasnog zlikovca. Basna govori o malim kozlićima koji ostaju sami kod kuće i suoče se s prijetnjom strašnog vuka. Iako su upozoreni da ne nasjedaju na njegove spletke, oni ipak pokleknu i postanu njegove žrtve. Ovaj projekt podržalo je Ministarstvo kulture i medija RH.

Pročitala: Mirela Matković. Animacija i izrada špice: Studio Allegra. Ilustrirao: Patricio Alejandro Aguero Mariño.

Poslušaj

Crvenkapica

Braća Grimm

„Crvenkapica“ iz pera braće Grimm nova je priča u Mozaikovoj slušaonici. Ovo je i danas jedna od prvih bajki koje pričamo djeci i unucima, želeći ih pripremiti da što sigurnije iz svoga nevinog dječjeg svijeta zakorače u svijet odraslih. Radnja „Crvenkapice“ odvija se oko djevojčice koju su svi voljeli, a posebno njena baka koja joj je sašila crvenu kapicu. Kada se baka razboljela, majka ju je poslala da joj odnese kolača i vino kako bi baka što prije ozdravila. Na putu kroz šumu, susreće zlog vuka… Ovaj projekt podržalo je Ministarstvo kulture i medija RH.

Pročitala: Mirela Matković. Animacija i izrada špice: Studio Allegra. Ilustrirao: Tomislav Torjanac.

Poslušaj

Djevojčica sa šibicama

Hans Christian Andersen

„Djevojčica sa šibicama“ Hansa Christiana Andersena nova je priča u Mozaikovoj slušaonici. Ovo je vjerojatno jedna od najtužnijih Andersenovih bajki smještena u 19. stoljeće koja opisuje nesretnu sudbinu male djevojčice koje proživljava teške trenutke i doslovno umire od hladnoće i gladi dok su ostali zaokupljeni blještavilom novogodišnje noći. Ovime nam autor govori da ponekad zastanemo i razmislimo. Život nisu samo slavlja i blještavilo već i ovakvi nesretni trenuci. Moramo biti zahvalni na onome što imamo, a ne samo težiti materijalnim stvarima i bogatstvu. Moramo ispuniti naša srca ljubavlju i toplinom i misliti i na one koji žive u siromaštvu i neimaštini. Ovaj projekt podržalo je Ministarstvo kulture i medija RH.

Pročitala: Mirela Matković. Animacija i izrada špice: Studio Allegra. Ilustrirao: Patricio Alejandro Aguero Marińo.

Poslušaj

Zlatokosa i tri medvjeda

Željka Mezić

„Zlatokosa i tri medvjeda“ autora Roberta Southeya nova je priča u Mozaikovoj slušaonici. Ovaj klasik govori o obitelji te najmlađe uči koliko je važno slušati roditelje. Gotovo 200 godina nakon prvog objavljivanja, svima omiljena ilustratorica Željka Mezić prepričala je i ilustrirala staru, ali poučnu priču sa svojim prepoznatljivim radovima prepunih kolorita kojima djeca ne mogu odoljeti. Ovaj projekt podržalo je Ministarstvo kulture i medija RH.

Pročitala: Mirela Matković. Animacija i izrada špice: Studio Allegra. Ilustrirala: Željka Mezić

Poslušaj

Ured za izgubljene stvari

Zoran Maljković i Marko Jovanovac

„Ured za izgubljene stvari“ priča je o obitelji koja voli čitanje, knjižnice, pecanje, palačinke i televizijske kvizove. A onda, jednog dana, kad svatko od članova obitelji nešto izgubi, njezin najmlađi član, dječak koji je tek krenuo u osnovnu školu, otkrit će veliku tajnu: saznat će što se krije između korica knjiga kojih mu je puna soba… Ova dirljiva priča učit će vaše dijete o važnosti učenja i čitanja te mu razvijati  maštu i strpljenje. Ujedno će mu pokazati da postoje “stvari”, kao što su obiteljske vrijednosti i stečeno znanje, koje ne mogu tako lako završiti u „Uredu za izgubljene stvari“. Ovaj projekt podržalo je Ministarstvo kulture i medija RH.

Pročitala: Mirela Matković. Animacija i izrada špice: Studio Allegra. Ilustrirao: Marko Jovanovac.

Poslušaj

Tratinčica

Hans Christian Andersen

„Tratinčica“ Hansa Christiana Andersena jedna je od njegovih najpoznatijih bajki. On je prvi autor koji u bajke unosi biljni svijet i daje mu pokret, oživljuje ga. U njegovim bajkama cvijeće je nešto uzvišeno jer se iz njega rađa nešto najljepše i neponovljivo – novi život. Andersen često piše o malom, skromnom, ali lijepom cvijeću koje raste pored puta, a koje je kontrastno oholu vrtnom cvijeću, s tipičnim ljudskim osobinama – ljubomorom i zavišću. Takva je Andersenova tratinčica iz istoimene bajke, u kojoj su zbijeni svi najplemenitiji osjećaji. Ovaj projekt podržalo je Ministarstvo kulture i medija RH.

Pročitala: Mirela Matković. Animacija i izrada špice: Studio Allegra. Ilustrirao: Patricio Alejandro Aguero Marińo.

Poslušaj

Snjeguljica i sedam patuljaka

Jacob i Wilhelm Grimm

„Snjeguljica i sedam patuljaka“ jedna je od najpoznatijih bajki braće Grimm, a njenu popularnost dodatno je potaknuo prvi dugometražni animirani film iz 1937. godine kojem se djeca, ali i odrasli, i danas rado vraćaju. Jedna od najljepših dječjih bajki svih vremena bavi se univerzalnim pitanjima kao što su teme o pobjedi dobra nad zlim, o ljudskoj dobroti i zlobi, o pobjedi pravde i istine nad svime lošim i iskvarenim. Ovaj projekt podržalo je Ministarstvo kulture i medija RH.

Pročitala: Mirela Matković. Animacija i izrada špice: Studio Allegra. Ilustrirala: Željka Mezić

Poslušaj

Pliva patka

Željka Mezić

U knjizi „Pliva patka“ naći ćete simpatične pjesmice i brojalice na kojima smo odrasli te koje će i vaši mališani obožavati. Neke od njih su dobro poznate poput Pliva patka preko Save i Eci peci pec. No uz knjigu ćete i vi i dijete naučiti druge jednako zabavne pjesmice te obogatiti zajedničko vrijeme. Ovaj projekt podržalo je Ministarstvo kulture i medija RH.

Pročitala: Mirela Matković. Animacija i izrada špice: Studio Allegra. Ilustrirala: Željka Mezić

Poslušaj

Carevo novo ruho

Hans Christian Andersen

Autor bajke „Carevo novo ruho” danski je autor Hans Christian Andersen. Ovaj klasik uči djecu o temeljnim ljudskim vrijednostima, da nije najvažnije kako izgledamo, već je puno važnije da budemo dobri i iskreni. „Carevo novo ruho” je djelo koje govori o čovjekovoj taštini, gluposti, mudrosti, naivnosti, prepredenosti, čovjekovoj težnji prema položaju, materijalnom bogatstvu, moći. Ovaj projekt podržalo je Ministarstvo kulture i medija RH.

Pročitala: Mirela Matković. Animacija i izrada špice: Studio Allegra. Ilustrirao: Patricio Alejandro Aguero Marino

Poslušaj

Orašar

E.T.A. Hoffmann, Patricio Alejandro Aguero Marino

“Orašar” je jedna od najpoznatijih i najljepših zimskih bajki na svijetu i teško je zamisliti Božić bez nje. Slavna božićna bajka sad je pronašla svoje mjesto i u koricama ove prekrasno oslikane slikovnice. Slikovnicu “Orašar” obožavat će i veliki i mali čitatelji podjednako. Uvijek iznova vodit će vas u čarobni svijet bajke u kojem je sve moguće. Ovo je prva audiovizualna knjiga nastala u sklopu projekta koje je podržalo Ministarstvo kulture i medija RH.

Pročitala: Mirela Matković. Animacija i izrada špice: Studio Allegra. Ilustrirao: Patricio Alejandro Aguero Marino

Poslušaj

Mozaikova slušaonica

U godini koja je proglašena Godinom čitanja, Mozaik knjiga kreće s projektom besplatnih audio slikovnica namijenjenih ponajprije najmlađim korisnicima pod nazivom Mozaikova slušaonica. Projekt je realiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija. Projekt na suvremen i jednostavan, uhu i oku ugodan i prirodan način djeci pomaže da usvoje znanja i vještine potrebne za život. Kao izdavač prepoznali smo da digitalno čitanje, uz listanje slikovnice, dodatno potiče usvajanje navike čitanja kod djece.

Digitalno ćemo obraditi najprodavanije slikovnice Mozaika knjiga, takozvane longselere, od odabranih Andersenovih bajki i bajki braće Grimm, preko zabavnih slikovnica za najmlađe, do onih čije smo uprizorenje imali priliku i čast vidjeti na kazališnim daskama te malim i velikim ekranima.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.