Prvi Izbor

Časopis za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole.

Izlazi svaki mjesec od rujna do lipnja (10 brojeva).

Cijena godišnje pretplate je 160 kn.

Cijena polugodišnje pretplate je 80 kn.

Besplatni broj telefona za narudžbu 0800 10 13

DOPRINOS RAZVOJU ČITANJA, SLUŠANJA, GOVORENJA, PISANJA I KREATIVNOSTI

Dječji časopis Prvi izbor namijenjen je učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole, učiteljima, roditeljima i knjižničarima. Koristi se kao pomoć u ranom učenju hrvatskog jezika. Koristan je i u nastavi prirode i društva, likovne i glazbene kulture, dramskog odgoja i odgoja za vrijednosti.

Časopis Prvi izbor je: poticaj za samostalno čitanje djece ili čitanje djeci čime se razvijaju čitanje, govorenje, pisanje, slušanje i učenička, učiteljska i roditeljska kreativnost. Također je velik poticaj za stvaranje svim književnicima za djecu i dječjim ilustratorima.

Od 2.000 godine izdavač Prvog izbora je izdavačka kuća Mozaik knjiga u Zagrebu. Prvi izbor razvio se u vrlo uspješan umjetničko edukacijski projekt što potvrđuje i višegodišnja naklada od 20.000 do 25.000 primjeraka koje čitaju učenici u skoro svim hrvatskim osnovnim školama.

Dječji časopisi nude dodatni materijal za čitanje jer sadrže kraće književno-umjetničke tekstove kao što su crtica, priča, basna i bajka. Čitanjem dječjih časopisa učenici uočavaju sličnosti i razlike između racionalnog i iracionalnog, neposredno usvajaju obilježja fabule i zakonitosti pripovijedanja o nekom događaju. Mnogi tekstovi govore o životnim vrijednostima i važnosti njegovanja tih vrijednosti. Sadržaji u dječjim časopisima pisani su standardnim književnim jezikom Tako učenici uočavaju na konkretnom primjeru uvažavanje pravopisne i gramatičke norme. Dijete koje čita dječje časopise razvija naviku čitanja kao važan segment čitalačke kulture.

Prvi izbor kao doprinos slušanju

Djeca rado slušaju odrasle dok im čitaju tekstove primjerene njihovoj dobi koji se učestalo objavljuju u dječjim časopisima. U nastavi malo se vremena posvećuje aktivnom slušanju. Nužno je provoditi aktivnosti aktivnog slušanja. Jedna od mogućnosti je slušanje interpretativnog čitanja tekstova iz Prvog izbora.Takvo čitanje provodi se na početku nastave (Čitanje za dobro jutro ili dobar dan) ili pri kraju nastave (Čitanje za doviđenja). Učenici sjede u krugu i slušaju onoga koji čita odabrani tekst.

Prvi izbor kao poticaj za govorenje

Pročitani tekstovi u Prvom izboru mogu biti važan poticaj za govorenje u nastavi hrvatskog jezika. Nakon čitanja provode se različiti oblici govornih vježbi. Djecu potičemo na govorno izražavanje kao što su postavljanje pitanja i davanje odgovora, pozdravljanje, obraćanje ostalima, zahvaljivanje, izražavanje osjećaja, opisivanje i pripovijedanje stvarnih ili izmišljenih događaja koji su temom ili motivima vezani uz pročitani tekst.

Prvi izbor kao poticaj za pisanje

Pisati se može prije ili nakon čitanja tekstova u Prvom izboru. Prije čitanja učenici mogu pisati rečenice na zadanu temu, kratke poruke, pismeno izražavati svoje misli o nekoj temi, opisati što vide na slici uz tekst koji će čitati i sl. Aktivnosti nakon čitanja pružaju još veću mogućnost za pismeno izražavanje. Pročitani tekst često potiče učenike na pisanje stvarnih ili slikovitih opisa, samostalnih pismenih sastavaka, izvješća, obavijesti, pisma i druge oblike pismenog izražavanja. Ponekad se mogu provoditi diktati, dopunjavanje rečenica i pisanje odgovora na pitanja.

Prvi izbor kao doprinos kreativnosti

Važno je razvijati učeničku kreativnost. Provođenjem kreativnih igara djeca se kreativno oslobađaju i uživaju u maštanju i iznošenju svojih ideja.

Tekstovi objavljeni u Prvom izboru poticaj su za osmišljavanje i provođenje kreativnih aktivnosti u svakom razredu. Svaki učitelj svaki mjesec uz besplatan Prvi izbor dobije i didaktičke upute za rad Prvi izbor – poticaj za čitanje, stvaralaštvo i igru.

Nužnost promoviranja dječjih časopisa

Uz kvalitetnu motivaciju i angažman učitelja i roditelja mnoga će se djeca veseliti čitanju dječjih časopisa. Radi razvoja čitalačkih navika i dječje kreativnosti zadatak svakog učitelja i knjižničara trebao bi biti objašnjavanje i osvješćivanje vrijednosti dječjih časopisa roditeljima koji sve manje imaju vremena i mogućnosti za razmišljanje o književnom odgoju svoje djece. Roditelje treba upoznati s velikim bogatstvom doživljaja tijekom zajedničkog čitanja s djecom i motivirati ih da kupuju dječje časopise i zajedno ih s njima čitaju.

Zajedničko čitanje zaštitit će dijete od medijske agresije, konzumerizma i ostalih štetnih utjecaja naše svakidašnjice. Jedan od načina zbližavanja s djetetom i odvajanja od televizije i računala je svakodnevno zajedničko čitanje..

Pri stvaranju Prvog izbora sudjeluje oko pedeset umjetnika i edukativnih stručnjaka koji stvaraju za najmlađe koristeći svoje umjetničke i stručne potencijale. Stoga je važno da svi dječji časopisi budu ponuđeni učenicima i da svaki učenik bude u mogućnosti čitati barem jedan dječji časopis.

Redakcija:
Mozaik knjiga, časopis Prvi izbor
Karlovačka cesta 24A, 10020 Zagreb
Izdavač: Mozaik knjiga d.o.o. Zagreb

Glavna urednica:
Sanja Polak 

sanja.polak@mozaik-knjiga.hr

Pretplata:
Minela Barbarić
Tel.: +385 1 6315-170   Fax.: +385 1 6315-209
minela.barbaric@mozaik-knjiga.hr

Besplatni broj telefona 0800 10 13

Knjiga tjedna!

Pogledaj ponudu

Knjiga tjedna!

Najbolja osveta od svih je sreća

Ostvarite svoje snove i postanite uspješniji!

50 kn

89 kn

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.