Ukusni recepti kojima nećete moći odoljeti

Kuharica glumice Sanje Vejnović „Iz moje kuhinje, s ljubavlju“ jako je svrhovita uputa kako dobro, djelotvorno i nadasve zdravo pripravljati jela kod kuće. U ova vremena onečišćenja prirode, a nažalost i duha, ovo zdravo upravo postaje imperativ. Nasljeđe i tradicija ugrađeno je u svaki početak kuhanja. Onaj koji nije zavolio bakinu kuhinju, koja je bila pouzdan temelj kuće, pa poslije toga maminu, teško će biti inovativan i dobar kuhar. Tako je i s našom kuharicom. Recepte prate izvrsne fotografije. Nije čudo, jer snimio ih je još jedan umjetnik. Goran Mećava, prema profesiji filmski snimatelj, i više nego pozvan da ih fotografira, a uz to česti i dugovječni kušač Sanjinih jela.

Za vas smo izdvojili četiri jednostavna, ali ukusna recepta kojima nećete moći odoljeti.

  1. LAZANJE S POVRĆEM

SASTOJCI:

šalša od rajčica (domaća ili gotova)

500 g kuhanog špinata ili listova blitve (bez tvrđih dijelova)

300 g smeđih šampinjona

umak bešamel*

500 g svježih lazanja**

150 g naribanog parmezana (Grana Padano ili Parmigiano Reggiano)

200 g mozzarelle

1 žlica maslaca

1 žličica suhog ili svježeg timijana

prstohvat soli i papra

PRIPREMA:

Pećnicu zagrijte na 180 ºC.

Šampinjone narežite na listiće debljine 1 cm. Na zagrijanu tavu stavite malo maslaca i šampinjone. Dodajte timijan, sol i papar. Pirjajte* nekoliko minuta. Šampinjone procijedite i stavite na stranu.

U proključaloj slanoj vodi kuhajte špinat ili blitvu oko 5 minuta. Procijedite i stavite na stranu.

Posudu za pečenje namažite maslacem. Dno prekrijte slojem bešamela. Na bešamel posložite lazanje (koje ne treba kuhati).

Tijesto prekrijte slojem šalše, špinatom i gljivama. Pospite ribanim parmezanom i na listiće narezanom mozzarellom. Opet prelijte slojem bešamela.

Slažite istim redom: lazanje, šalša, špinat, gljive, parmezan, mozzarella, bešamel, dok ne potrošite sve sastojke.

Zadnji sloj tijesta prelijte bešamelom i ribanim parmezanom.

Pecite u zagrijanoj pećnici oko 60 minuta dok lazanje ne porumene.

  1. PILEĆA PRSA S KORICOM OD SUHOG VOĆA

SASTOJCI:

4 suhe marelice

4 suhe smokve

50 g suhih brusnica

2 žlice Teranina (ili voćnog brendija)

50 g sira ricotte

4 komada pilećih prsa

8 tankih šnita slanine

2 žlica limunova soka

sol i papar prema ukusu

PRIPREMA:

Pećnicu zagrijte na 200 ºC.

Nasjeckane marelice, smokve i brusnice prelijte likerom, posolite i popaprite prema ukusu. Smjesu stavite u blender i usitnite dok ne dobijete gustu i glatku smjesu. Dobivenoj voćnoj smjesi dodajte ricottu i još jedanput izmiksajte. Stavite sa strane.

Svaki komad pilećih prsa omotajte dvjema šnitama slanine. Na ugrijanoj suhoj tavi prepecite piletinu sa svih strana dok slanina ne postane hrskava.

Rasporedite ih po limu na koji ste stavili papir za pečenje. Na svaki komad stavite deblji sloj voćne smjese, prelijte limunovim sokom. Pileća prsa pecite 15 – 20 minuta, ovisno o veličini pilećih odrezaka. Ako imate toplomjer za meso, piletina je gotova kad je u sredini 73 ºC i kada voćna korica na njima porumeni.

PEČENE PAPRIKE PUNJENE SIROM

SASTOJCI:

8 većih crvenih rog paprika

300 g zrnatog sira

100 g sira ricotte

naribana korica i sok ½ neprskanog limuna

3 žlice maslinova ulja

1 žlica gustoga balzamičnog octa

50 g grubo nasjeckanih oraha

½ žličice origana

sol, papar

PRIPREMA:

Pećnicu zagrijte na 180 ºC.

Oštrim manjim nožem zarežite uzdužno paprike tako da napravite prorez (6 cm) kroz koji ćete poslije vaditi sjemenke. Paprike posložite na lim na koji ste stavili papir za pečenje, prelijte ih maslinovim uljem i pecite 30 minuta u ugrijanoj pećnici.

Kad su paprike pečene, prekrijte ih papirom za pečenje i pustite ih da se malo ohlade. Mlakim paprikama kroz otvor koji ste napravili prije pečenja, malom žličicom izvadite sjemenke.

Pažljivo im ogulite kožicu.

U posudu stavite zrnati sir, ricottu, 1 žlicu maslinova ulja, origano, sol i papar prema ukusu, orahe, koricu i limunov sok. Sve dobro promiješajte. Oprezno napunite paprike pripremljenom smjesom.

Na tanjur za posluživanje pažljivo posložite punjene paprike, prelijte ih maslinovim uljem i pokapajte balzamičnim octom.

  1. TART OD KOKOSA

SASTOJCI:

PRHKO TIJESTO:

125 g višenamjenskog brašna (može i 50 % glatko, 50 % oštro)

100 g finoga kokosova brašna

170 g hladnog maslaca

25 g šećera u prahu

1 žumanjak

sok i korica limete

prstohvat soli

NADJEV:

KREMA I:

4 žumanjka

400 ml kokosova mlijeka iz konzerve

100 ml punomasnog mlijeka

100 g šećera

50 g škrobnog brašna

1 žličica ekstrakta vanilije

naribana korica i sok 1 limete

KREMA II:

250 g mascarponea

100 g milerama

1 žličica ekstrakta vanilije

50 g šećera u prahu

sok i korica limete

250 ml vrhnja za šlag

ZA POSIPANJE:

2 žlice čipsa od kokosa

2 žlice mljevenog kokosa

naribana korica ½ limete

PRIPREMA:

PRHKO TIJESTO

Prosijanom brašnu dodajte hladan maslac narezan na listiće. Ako nemate multipraktik za izradu tijesta, budite vrlo oprezni mijesite li ga ručno. Povežite brašno i maslac vilicom dok ne dobijete mrvičastu teksturu. U ovoj fazi nemojte mijesiti rukama jer ćete toplinom ruku previše zagrijati maslac.

Dodajte sok i koricu limete, žumanjak, šećer i sol i brzo umijesite glatko prhko tijesto. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i ohladite u hladnjaku 1 sat.

Okrugli kalup za pečenje pita namažite maslacem.

Na pobrašnjenoj radnoj podlozi razvaljajte tijesto kružnog oblika debljine 3 – 4 mm. S pomoću valjka prenesite tijesto na kalup. Ako negdje pukne ili se otkine, na to mjesto prstima utisnite komadić tijesta. Oštrim nožem poravnajte rub kalupa od viška tijesta. Tijesto koje prekriva dno kalupa lagano na više mjesta probušite vilicom. Pokrijte ga papirom za pečenje i ostavite u hladnjaku 30 minuta.

Pećnicu ugrijte na 180 ºC.

Izvadite kalup s tijestom koje je pokriveno papirom za pečenje. Papir ostavite na tijestu i po njemu ravnomjerno rasporedite grah ili rižu (koji svojom težinom neće dopustiti da se tijesto napuhne ili sklizne s rubova kalupa). Pecite ga s grahom 12 – 15 minuta. Tijesto izvadite iz pećnice, maknite papir s grahom i vratite ga u pećnicu neka se peče još 15 – 20 minuta, dok ne dobije blago zlatnu boju.

NADJEV

KREMA I

U lončiću debljeg dna zagrijte do vrenja pomiješano kokosovo i kravlje mlijeko. Maknite s vatre.

U posudi za miješanje stavite žumanjke, šećer, škrobno brašno, vaniliju. sok i koricu limete. Promiješajte pjenjačom dok ne povežete sve sastojke. Polako dolijevajte mlako mlijeko.

Smjesu premjestite u posudu debljeg dna. Na laganoj vatri kuhajte kremu koju stalno miješajte pjenjačom dok se ne počne zgušnjavati. Maknite s vatre i dalje miješajući.

Lonac s kremom uronite u drugi malo veći lonac s hladnom vodom. Miješajte dok se ne ohladi. Kremu prelijte preko tijesta.

KREMA II

U posudu za miješanje stavite mascarpone, mileram, šećer, vaniliju, sok i koricu limete. Smjesu miksajte dok se svi sastojci ne povežu u kremu. U drugoj posudi miksajte slatko vrhnje u mekani šlag. Kremu od sira povežite sa šlagom. Špatulom kremu rasporedite preko prve kreme. Pospite čipsom od kokosa, mljevenim kokosom i naribanom koricom limete. Stavite u hladnjak najmanje 2 sata.

  1. TART OD LIMUNA

SASTOJCI:

PRHKO TIJESTO:

225 g višenamjenskog brašna (može i 50% glatko 50 % oštro)

150 g hladnog maslaca

25 g šećera u prahu

1 žumanjak

2 žlice hladne vode

prstohvat soli

NADJEV:

9 jaja

300 ml slatkog vrhnja

325 g šećera

naribana korica i sok 5 limuna

2 žlice šećera u prahu

PRIPREMA:

PRHKO TIJESTO

Prosijanom brašnu dodajte hladan maslac narezan na listiće. Ako nemate multipraktik za izradu tijesta, budite vrlo oprezni mijesite li ga ručno. Povežite brašno i maslac vilicom dok ne dobijete mrvičastu teksturu. U ovoj fazi nemojte mijesiti rukama jer ćete toplinom ruku previše zagrijati maslac.

Dodajte vodu, žumanjak, sol i šećer i brzo umijesite glatko prhko tijesto. Napravite disk od tijesta, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak 1 sat.

Maslacem namažite okrugli kalup za pečenje pita.

Na pobrašnjenoj radnoj podlozi razvaljajte tijesto kružnog oblika debljine 3 – 4 mm. S pomoću valjka prenesite tijesto na kalup. Ako tijesto negdje pukne ili se otkine, na to mjesto prstima utisnite komadić tijesta. Oštrim nožem poravnajte rub kalupa od viška tijesta. Tijesto koje prekriva dno kalupa lagano na više mjesta probušite vilicom. Pokrijte ga papirom za pečenje i ostavite u hladnjaku 30 minuta.

Pećnicu zagrijte na 180 ºC.

Izvadite kalup s tijestom koje je pokriveno papirom za pečenje. Papir ostavite na tijestu i po njemu ravnomjerno rasporedite grah ili rižu (koji svojom težinom neće dopustiti da se tijesto napuhne ili sklizne s rubova kalupa). Tijesto pecite s grahom 12 – 15 minuta. Izvadite ga iz pećnice, maknite papir s grahom i vratite tijesto u pećnicu neka se peče još 10 – 12 minuta, dok ne dobije blago zlatnu boju.

Tijesto ostavite da se hladi i smanjite temperaturu pećnice na 160 ºC.

NADJEV

Miksajte cijela jaja, slatko vrhnje, šećer, limunovu koricu i sok. Ohlađeno tijesto prelijte nadjevom.

Pitu stavite peći u zagrijanu pećnicu otprilike 35 – 40 minuta. Pita je pečena kad se nadjev stisne tako da je čvrst sa strane, a u sredini malo drhtav.

Ohlađenu pitu pospite prosijanim šećerom u prahu.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.