Pospremanje donosi duboku promjenu da dodiruje vaše emocije i neodoljivo utječe na vaš način razmišljanja te na životne navike

Knjiga „Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život“ veliki je svjetski bestseler prodan u više od 3 milijuna primjeraka koji će vam otkriti  japansko umijeće stvaranja reda i pospremanja. Po ovoj uspješnici Japanke Marie Kondo napravljena je i serija emisija koje se prikazuju na Netflixu.

Kad pročitate ovu knjigu, imat ćete hrabrosti napustiti negativne aspekte svojega života. Mogli biste uvidjeti da je određena veza loša i dokončati je. Mogli biste prestati osjećati tjeskobu i napokon skinuti višak kilograma koji vas muči. Ako mislite da takvo što nije moguće, nedvojbeno biste trebali pročitati ovu uvjerljivu knjigu!

Pospremanje donosi vidljive rezultate. Pospremanje nikada ne laže. Najvažnija tajna uspjeha glasi: ako pospremite odjednom, a ne malo-pomalo, možete dramatično promijeniti svoj način razmišljanja. To donosi toliko duboku promjenu da dodiruje vaše emocije i neodoljivo utječe na vaš način razmišljanja te na životne navike.

Spremanje stvari stvara iluziju da je problem sa zatrpanošću riješen. Ali, prije ili kasnije sav prostor za pohranjivanje se napuni, soba je krcata stvarima pa neke nove i »lake« metode pohranjivanja postanu potrebne i tako nastaje negativna spirala. Zato pospremanje mora započeti bacanjem. Moramo uspostaviti samokontrolu i odupirati se pohranjivanju svojih stvari dok ne ustanovimo što doista želimo i imamo potrebu zadržati.

Kako početi?

Mislite da ste savršeno pospremili, ali za nekoliko dana opažate da je vaša soba ponovo zakrčena i u neredu. S vremenom skupite još stvari i vaš se prostor uskoro vraća u prijašnje stanje. Taj učinak povratka prouzročen je nedjelotvornim metodama kojima se pospremanje samo polovično ostvaruje. Kao što sam spomenula, samo je jedan način da umaknete toj negativnoj spirali – pospremajući učinkovito i sve odjednom, što je brže moguće, kako biste stvorili savršeno okruženje bez nereda. Ali, kako to uspostavlja odgovarajući način razmišljanja?

Kad potpuno pospremite svoj prostor, preobražavate svoje okruženje. Ta je promjena toliko velika da ćete se osjećati kao da živite u potpuno drugačijem svijetu. To duboko utječe na vaš um te budi snažnu nesklonost povratku u prijašnje neuredno stanje. Presudno je da promjena bude toliko iznenadna da vam donese potpunu promjenu stava. Isti učinak nije moguće postići ako je taj proces postupan.

Da biste postigli toliko naglu promjenu, morate primijeniti najdjelotvorniju metodu pospremanja. U suprotnom će dan začas doći kraju, a vi nećete ostvariti napredak. Što više vremena taj posao traje i što ste umorniji, to je veća vjerojatnost da ćete odustati na pola.

Kad se stvari ponovo nagomilaju, zahvatit će vas silazna spirala. Iz mojeg iskustva, »brzo« znači otprilike pola godine. To se može doimati dugo, ali je to samo šest mjeseci u vašemu životu. Kad dovršite taj proces i iskusite kako je živjeti u savršenom redu, bit ćete zauvijek slobodni od zablude da niste vješti u pospremanju. Da biste ostvarili najbolji rezultat, od vas tražim da se dosljedno pridržavate sljedećeg pravila: pospremajte odgovarajućim redoslijedom. Kao što smo ustanovili, zadatka su samo dva: bacanje i odlučivanje gdje ćete držati stvari. Samo dva, ali bacanje mora biti prvo. Pazite da potpuno završite prvi zadatak prije nego što započnete sljedeći. Nemojte ni pomišljati spremiti stvari dok niste dovršili postupak bacanja. Nepridržavanje tog redoslijeda jedan je od razloga zbog kojih ljudi ne postignu trajan uspjeh. Usred bacanja počnu razmišljati o tome kamo će što staviti. Čim pomisle: Pitam se hoće li ovo stati u onu ladicu, zadatak bacanja je zaustavljen. Kad završite s bacanjem svega što vam nije potrebno, možete razmišljati o tome kamo ćete što staviti. Dakle, tajna je uspjeha pospremiti sve odjednom, što brže i što potpunije, te početi bacati.

Svaki predmet morate uzeti u ruku. Kad dodirnete komad odjeće, vaše tijelo reagira. Na svaki predmet odgovara drugačije. Vjerujte i pokušajte. Osobno s razlogom biram to mjerilo. Naposljetku, što je svrha pospremanja? Ako to nije nastojanje da nam naš prostor i stvari u njemu donose sreću, tada mislim da svrhe uopće nema. Stoga je najbolji kriterij da odlučite što ćete zadržati, a što baciti pitanje hoće li vas zadržavanje tog predmeta usrećiti, hoće li vam donijeti radost. Jeste li sretni dok nosite odjeću koja vam nije ugodna? Osjećate li radost dok ste okruženi hrpama nepročitanih knjiga koje vas ne diraju u srce? Mislite li da će vas usrećiti posjedovanje modnih dodataka za koje znate da ih nikada nećete nositi? Odgovor na ta pitanja trebao bi biti »ne«. Sada zamislite da živite u prostoru u kojemu se nalaze samo stvari koje u vama bude radost. Nije li to način života o kojemu sanjate? Zadržite samo stvari prema kojim nešto osjećate. A tada u jednom potezu bacite sve drugo. Na taj način možete obnoviti svoj život i započeti živjeti u novom stilu.

Photo: Kay Amano (Konmari Media Inc.) https://konmari.com/

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.