Peti naslov iz serije uspješnih kriminalističkih romana Roberta Galbraitha

Nakon romana „Zov kukavice“, „Dudov svilac“, „Karijera zla“ i „Smrtonosno bijelo“ stigao je peti i najopsežniji roman iz serije kriminalističkih romana s detektivom Cormoranom Strikeom slavnog Roberta Galbraitha iza čijeg se pseudonima skriva slavna J.K. Rowling, autorica legendarnog Harryja Pottera. „Troubled Blood“ dosad je najopsežniji naslov koji zaokružuje seriju veoma uspješnih kriminalističkih romana. Prve četiri knjige Roberta Galbraitha oduševile su kako kritiku tako i brojne čitatelje, a u neodoljivom istražiteljskom paru uživalo je više od 11 milijuna čitatelja.

„Troubled Blood“ odmah po izlasku obara rekorde. Tako je u prvih sedam dana od objavljivanja zauzeo prvo mjesto na listi najprodavanijih knjiga u Velikoj Britaniji. Osim što je bio najprodavaniji naslov u kategoriji kriminalističkih romana, ova uspješnica bila je najtraženija u odnosu na druge kategorije i žanrove.

Zanimljivo je da je upravo „Troubled Blood“ oborio rekorde svojih prethodnika po broju prodanih primjeraka i postao najprodavaniji naslov iz serijala o Cormoranu Strikeu u prvih sedam dana od objavljivanja. Jednako veliki uspjeh serijal bilježi i na malim ekranima. Prva četiri romana o Cormoranu Strikeu adaptirana su u izuzetno popularnu seriju „Strike“ za BBC One.

Hrvatski prijevod ovog velikog svjetskog hita očekuje se u prvom kvartalu 2021. godine.

Prije nekoliko dana s Robertom Glabraithom razgovarao je Mark Billingham, poznati autor kriminalističkih romana. Za vas smo izdvojili najzanimljivije dijelove.

Neke od glavnih tema u romanu „Troubled Blood“ uključuju drugačije i nove poglede na feminizam (Robin Ellacott u ovom nastavku postavlja si pitanje hoće li ikada postati majka), serijskog ubojicu Jerryja Brudosa koji je do smrti izudarao i zadavio četiri žene u Oregonu u razmaku od godine dana (’68.-’69.) te mržnju prema ženama ili djevojčicama. Galbraith je spomenuo kako Strike u ovom romanu ima određena očekivanja od Robin zato jer je žena. Govoreći o hrabrosti koja je jedna od njezinih karakteristika, autor tvrdi da ne postoji hrabrost bez emocije straha te da se Robin u ovom nastavku trudi postati osobom kakva bi trebala biti.

Na pitanje hoće li Cormoran Strike i Robin Ellacott biti zajedno, Galbraith odgovara kako su oboje previše „oštećeni“ te da im je prvo potrebno ozdravljenje. Otkrio je također kako za vrijeme pisanja romana prvo stvara ideju samog zločina, te se onda oko njega razvijaju likovi i motivi.

Iako je peti nastavak tek objavljen, autor je otkrio kako će šesti roman biti poseban jer će uključivati mlađe likove te novu i drugačiju istragu.

Cijeli razgovor pogledajte ovdje.

Photography Debra Hurford Brown © J.K. Rowling 2018

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.