Pavličić i Pilić u utrci za dvije renomirane književne nagrade!

Sudeći prema najavama, pred nama je uzbudljiva književna jesen! Dva Mozaikova autora bore se za dvije renomirane nagrade.

  1. Pavao Pavličić (Kužni pil) finalist Nagrade „Fran Galović“ za 2021.

Kužni pil“ je napeta i zanimljiva priča o našoj prošlosti, zabludama, pogreškama i ljubavi koja uvijek, unatoč svemu, pronađe put. Majstor pripovijedanja Pavao Pavličić odlučio nas je odvesti na još jedno neobično putovanje. U Varoš, koji tako neodoljivo podsjeća na Vukovar, u njegove podzemne hodnike, stare spomenike, groblja, među knjige rođenih i umrlih.

Povjerenstvo za dodjelu Nagrade „Fran Galović“ za 2021. godinu od rekordne 84 knjige pristigle na natječaj odabralo je 10 finalist(ic)a. Radi se odreda o vrhunskim pjesničkim i proznim djelima koja na različite načine problematiziraju pitanje zavičaja i/ili identiteta, što je tematsko područje nagrade.

U odabiru pobjednika prosudbenom povjerenstvu za dodjelu nagrade, kao i prošlih nekoliko godina, pomoći  će čitatelji svojim glasovanjem za najbolju knjigu u knjižnicama u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu, Ludbregu i Virju.

Osim u knjižnicama, čitatelji mogu glasovati i preko interneta, slijedeći ovu poveznicu: https://forms.gle/V4g8bzg84whV8dWa8

Glasovanje traje od 1. do 20. listopada 2021. Svi glasači ulaze u konkurenciju za dobivanje nagrade – knjige kandidata za nagradu.

Autor koji dobije ukupno najviše glasova čitatelja dobiva jedan glas u konačnom glasovanju za dobitnika nagrade, u kojem sudjeluju i tri člana povjerenstva, koji svaki imaju po jedan glas.

Povjerenstvo djeluje u sastavu: Mario Kolar (predsjednik), Davor Šalat i Matija Ivačić.

Dobitnik/dobitnica Nagrade „Fran Galović“ 2021. bit će proglašen/a na zatvaranju 28. Galovićeve jeseni 6. studenog 2021. u Koprivnici.

  1. Sanja Pilić (Zbogom, romantiko!) finalistica Nagrade „Gjalski“

Zbogom, romantiko!“ kroz žensku optiku govori o partnerskim odnosima, stvarnosti u kojoj živimo, starenju, nevidljivosti, ali i o odlukama koje donosimo ili ih propustimo donijeti. Likovi Sanje Pilić uglavnom su osamljenici, muškarci i žene koji pokušavaju komunicirati, prijatelji iz različitih svjetova utjelovljeni u gradskoj sredini koji dijele svoje doživljaje na neposredan, pitak i često ironičan način. U njima lako prepoznajemo vlastita iskustva ogrnuta u humor, a kratke, dojmljive i jednostavne priče napisane su s lakoćom koja osvaja i čija razina vlastitog prepoznavanja tjera na ponovno čitanje. Proza je to današnjeg vremena.

Žiri u sastavu: Dubravka Oraić Tolić, Ingrid Lončar, Sofija Keča, Boris Domagoj Biletić i Ivica Matičević izabrao je 12 finalista.

Svečana dodjela nagrade održat će se u subotu 23. listopada u 18 sati u Dvorcu Gjalski u Zaboku (Gredice).

Organizatori: Kulturna manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog i Društvo hrvatskih književnika.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.