Novi roman autorice velikog hita „Mala pariška knjižara“

„Knjižar je izvadio svoje blago iz malog nostalgičnog trezora iza pulta. Sanaryjeva Južna svjetla. Jedina knjiga koju je Sanary napisao. Bar pod tim imenom.“

„Ima knjiga koje su napisane za samo jednu osobu. Južna svjetla bila su za mene.“

„Ti si još bio na brodu i prodavao najnovije izdanje Južnih svjetala. Ti bi najviše volio da svi čitaju tu lijepu, malu, neobičnu knjigu. Jednom si rekao da ta knjiga ne laže. U njoj nema ničega što je izmišljeno ili uljepšano riječima. Sve je istina.“

Svatko tko je čitao „Malu parišku knjižaru“, poznatu knjigu njemačke spisateljice Nine George, znat će za njezinu teoriju liječenja literaturom.  Ako se prava knjiga pročita u pravo vrijeme, ona može izliječiti i najteže probleme i neće trebati ni lijek ni psihoterapija. Književni ljekarnik čija se knjižara nalazi na brodu usidrenom uz obalu rijeke Seine, monsieur Perdu, prepisat će uvijek najbolji lijek. A najbolji lijek za najveće patnje jest knjiga „Svjetla juga“ koju potpisuje anonimni pisac Sanary. Ta se knjiga treba čitati do tri stranice na dan. Do sada, ta je knjiga postojala samo u glavi autorice Nine George, iako su je mnogi tražili po policama knjižara i nisu je uspjeli naći. A onda se Nina George odlučila napisati upravo tu svoju zamišljenu knjigu koja je sad pred nama.

„Svjetla juga“ poetski je roman o ljubavi i moći književnosti, o alkemiji ljubavi, o blistavim i gorkim vrstama ljubavi, o svemu onome što nas zbunjuje i veseli s osobama koje volimo ili pokušavamo voljeti. I ovaj put imamo vlasnika putujuće knjižare, zove se Francis Meurienne koji ima neobičnu pomoćnicu Marie-Jeanne koja može vidjeti ljubav, i to doslovno, kao i sva ona srca koja su predodređena jedno za drugo. No što će ona učiniti s tom sposobnošću i kako joj pri tome može pomoći čarolija čitanja?

Roman „Svjetla juga“ pravo su iskušenje za svakog zahtjevnog čitatelja. To je samo naizgled priča o ljudima iz jednog provansalskog mjesta i njihovim nevidljivim povezanostima. To je poetična priča o mogućnosti i nemogućnosti ljubavi, to je i knjiga utjehe i knjiga bajki. Ona je i ljubavni roman, ali i roman o ljudskoj ćudi. Vodi nas u šetnju provansalskim krajolikom u kojem susrećemo ljude iza čijih se pogleda skriva neispričana žudnja i metodama kako s tim žudnjama izaći na kraj.

Photo: Nina George

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.