Knjige koje volimo gledati

Kada se spoje književno bogatstvo i mašta s vizualnim mogućnostima filma, često nastaju adaptacije koje dugo pamtimo, prepričavamo i iznova gledamo. U nastavku smo izdvojili omiljene serije i filmove koji su nastali na temelju književnih predložaka.

  1. Djevojka u vlaku – Paula Hawkins

„Djevojka u vlaku“ prvi je roman Paule Hawkins koji se odmah po objavljivanju našao na vrhu ljestvica najprodavanijih knjiga. Roman je u međuvremenu objavljen širom svijeta i prodan u više od 20 milijuna primjeraka. Prema njemu je snimljen istoimeni film u kojem glavne uloge tumače Emily Blunt, Justin Theroux, Haley Bennett i Luke Evans. Emily Blunt nominirana je 2017. za nagradu BAFTA u kategoriji glavne ženske uloge. Scenarij potpisuje Erin Cressida Wilson, a režiju Tate Taylor.

  1. Male laži – Liane Moriarty

Na temelju bestselera Liane Moriarty, Reese Witherspoon, Nicole Kidman i Shailene Woodley glume u HBO-ovoj limitiranoj dramskoj seriji, crnohumornoj priči o trima majkama iz sjeverne Kalifornije čiji se naizgled savršeni životi raspadaju do točke ubojstva. Serija je poharala konkurenciju i osvojila brojne nagrade, među kojima i osam nagrada Emmy.

  1. Kamo si otišla, Bernadette? – Maria Semple

Prema romanu Marije Semple, koji je 2012. godine osvojio bestsellerske ljestvice diljem Amerike i svijeta, redatelj Richard Linklater koji nikada nije snimio film u kojem je glavni lik bio žena to je odlučio ispraviti ekranizacijom knjige „Kamo si otišla, Bernadette“. U glavnim ulogama našli su se Cate Blanchett, Kristen Wiig i Judy Greer.

  1. Mali požari posvuda – Celeste Ng

„Mali požari posvuda“ proglašena je najboljim romanom 2017. godine po izboru korisnika Goodreadsa i mjesecima nije silazila s mjesta najprodavanijih naslova. U glavne uloge su uskočile Reese Witherspoon i Kerry Washington, koje su također i izvršne producentice ovog projekta.

  1. Dječak zvan Božić – Matt Haig

Laponija, Češka, Slovačka i grad London samo su neke od lokacija na kojima se snimao film kojega već sad mnogi s velikim nestrpljenjem iščekuju. Redateljsku palicu preuzeo je poznati Gil Kenan, dok su Jim Broadbent, Maggie Smith, Michiel Huisman, Sally Hawkins i Kristen Wiig samo dio glumačke postave filma koji u kina dolazi u studenom 2021. godine. Nakon premijere u Velikoj Britaniji, Australiji, Novom Zelandu, Njemačkoj, Francuskoj i Kini u studenom, ostatak svijeta će u ovoj božićnoj čaroliji moći uživati i na popularnom Netflixu.

  1. S. Volim te – Cecilia Ahern

Knjiga „P.S. Volim te“ autorice Cecilie Ahern velikom je brzinom stekla neizmjernu popularnost u čitalačkom svijetu. Knjiga je u kratkom vremenu prodana u preko milijun primjeraka te je postala bestseller New York Timesa. Njezinoj popularnosti posebno je pridonio istoimeni film iz 2007. godine u kojem su glavne uloge odigrali Hilary Swank i Gerard Butler.

  1. Charlie i tvornica čokolade – Roald Dahl

Britanski književnik Roald Dahl već je bio poznati pisac kratkih priča i filmskih scenarija kad je počeo pisati romane za djecu i po njima ostao zapamćen. Najproslavljeniji mu je roman „Charlie and the Chocolate Factory“, prema kojemu je snimljeno desetak filmova i TV serija. Uz ovaj iz 2005., Tima Burtona, najpoznatiji je film iz 1971. godine “Willy Wonka and the Chocolate Factory”, također nominiran za Oscara, ali za glazbu, koji je režirao Mel Stuart, a ulogu Willyja Wonke tumačio Gene Wilder.

Na našem webu pripremili smo akciju Knjige koje volimo gledati u kojoj vam predstavljamo više od 100 naslova prema kojima su snimljene ili će se snimati serije ili filmovi. A sve te knjige sada su snižene do čak 40 posto. Cijeli popis knjiga koje se isplati pročitati, čak i ako ste ih već gledali, potražite ovdje.

Akcija traje do 23.8. i ne može se kombinirati s ostalih popustima.

Uživajte u čitanju!

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.