Knjige koje volimo gledati (2. dio)

Od klasika do suvremenijih naslova, neki od najvećih filmova ili serija svih vremena nastali su od knjiga. Uz prave glumce, scenarij, a ponajviše redatelje, knjiga može genijalno, pametno i britko zaživjeti na platnu ili ekranu. U nastavku provjerite naslove koji su sa stranica skočili na velika platna.

  1. Strike – Robert Galbraith

Nakon što se proslavila svojom serijom romana o Harryu Potteru, književnica J.K. Rowling odlučila se na drastičan žanrovski zaokret: počela je objavljivati krimiće pod pseudonimom Robert Galbraith. Dosad ih je objavila pet. Romani iz serije o Cormoranu Strikeu zainteresirali su BBC, koji ih je od 2017. do danas adaptirao redom kao mini-serije od dvije ili tri epizode. Na red je sad došao i četvrti roman serijala “Lethal White” (Smrtonosno bijelo). Adaptiran je u četverodijelnu seriju, koju potpisuju scenarist Tom Eadge i redateljica Sue Tully. Serija je dostupna na HBO-u.

  1. Bridgerton – Julia Quinn

Serija Bridgerton s Netflixa postala je jedna od najpopularnijih serija na ovoj platformi, a obožavaju je gledatelji diljem svijeta. Američka dramska serija temeljena je na romanima Julie Quinn, a producentica je Shonda Rhimes (Uvod u anatomiju). U drugoj sezoni, koja se trenutno snima, glavna zvijezda je Anthony i njegova ljubavna priča. Anthony Bridgerton, kojeg glumi Jonathan Bailey, tako će dominirati društvenom sezonom u Londonu te tražiti suprugu, no planove će mu mrsiti sestra njegove odabranice, Kate Sharma, djevojka britka jezika, koju će glumiti Simone Ashley.

  1. Rebecca – Daphne du Maurirer

Film „Rebecca“ nastao prema romanu Daphne du Maurier jedan je od najomiljenijih klasika. Čarima romana nije odolio ni Alfred Hitchcock koji je 1940. snimio film za koji je osvojio čak dva Oscara. To je bio njegov prvi film iz “američkog projekta”. 2020. godine Netflix je objavio novu inačicu čiju glumačku postavu čine Lily James, Armie Hammer, Kristin Scott Thomas i dr.

  1. Sve za Rose – Julie Garwood

„Sve za Rose“ najprodavaniji je roman iz opusa Julie Garwood, a samo dvije godine nakon objavljivanja knjige na kino platna stigao je i film „Rose Hill“ (1997.). Christopher Cain bio je redatelj fila, a u glavnim ulogama našli su se Jennifer Garner, Jeffrey D. Sams, Zak Orth, Vera Farmiga i Justin Chambers.

  1. Romani Jane Austen

Prošlo je 200 godina od njezine smrti, ali utjecaj Jane Austen neprestano raste, njezine priče konstantno inspiriraju novije romane, a potpuno je osvojila kinoplatna i TV ekrane.

Roman „Ponos i predrasude“, doživjevši dosad šest filmskih inačica, najadaptiranije je Austenino djelo. Posljednja filmska adaptacija dotičnog romana napravljena je 2005. s Keirom Knightley, Donaldom Sutherlandom, Matthewom MacFaydenom i Judi Dench u glavnim ulogama. Bollywood je svoju verziju romana na platno prenio 2004. u filmu Pride and Prejudice. Colin Firth je 1995. odglumio lik Darcyja u vrlo popularnoj BBC-jevoj seriji Ponos i predrasude, a likovi filma Dnevnik Bridget Jones iz 2001. inspirirani su spomenutim djelom.

„Emma“ je adaptirana pet puta – 1932. s Marie Dressler i Jeanom Hersholtom, 1972. kao televizijska verzija, 1995. kao teen film Clueless, 1996. s Gwyneth Paltrow i Jeremyjem Northamom u glavnim ulogama, te kao tv-film s Kate Beckinsale.

Roman „Razum i osjećaji“ adaptiran je u četiri filma, uključujući i verziju Anga Leeja iz 1995. s Kate Winslet i Emmom Thompson (dobio Oscara za najbolji adaptirani scenarij). Pod tuđim utjecajem je dvaput adaptiran za televiziju, a nedavno je snimljen i film pod istim imenom. Mansfield Park i Opatija Northanger također su doživjeli filmske adaptacije. Film Jane Austen in Manhattan (1980.) govori o rivalima koji žele snimiti film po Janeinoj drami Sir Charles Grandison’, ponovno otkrivenoj 1980. (vidi Bilješke)

Godine 2007. snimljen je film o životu Jane Austen pod nazivom Priča o Jane Austen (Becoming Jane) s mladom američkom glumicom Anne Hathaway u ulozi spisateljice i Škotom Jamesom McAvoyjem u ulozi Thomasa Lefroyja, navodne Janeine ljubavi.

  1. Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život – Marie Kondo

2019. godine na Netflixu se pojavila serija „Pospremanje s Marie Kondo“. Nakon što je svijet osvojila knjigom “Čarolija koja će vam promijeniti život“, autorica je svoju čaroliju prebacila na televizijske ekrane. Naime, njezine savjete o japanskom umijeću stvaranja reda i pospremanja od sada možete pratiti i na Netflixu u dokumentarnom serijalu od ukupno 8 epizoda. Marie ide u posjete američkim obiteljima koje onda podučava tajnama organizacije, pokazuje im kako ispravno čistiti i pospremati kako bi njihov život postao boljim, a oni se osjećali vrjednijim i produktivnijim.

  1. Igre gladi – Suzanne Collins

Prema romanima Suzanne Collins snimljene su čak četiri velike filmske uspješnice. Iza prvog nastavka „Igre gladi“ (2012) stajao je redatelj Gary Ross, a u glavnim ulogama bili su Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth i Woody Harrelson. Nakon premijere postavio je rekord u zaradi tijekom prvog tjedna prikazivanja, a ujedno je i prvi film nakon „Avatara“ koji je tijekom četiri tjedna držao prvo mjesto u box office prodaji.

Redateljsku palicu za preostala tri nastavka preuzeo je Francis Lawrence: Igre gladi: Plamen (2013), Igre gladi: Šojka rugalica 1. dio (2014) i Igre gladi: Šojka rugalica 2. dio (2015).

Na našem webu pripremili smo akciju Knjige koje volimo gledati u kojoj vam predstavljamo više od 100 naslova prema kojima su snimljene ili će se snimati serije ili filmovi. A sve te knjige sada su snižene do čak 40 posto. Cijeli popis knjiga koje se isplati pročitati, čak i ako ste ih već gledali, potražite ovdje.

Akcija traje do 23.8. i ne može se kombinirati s ostalih popustima.

Uživajte u čitanju!

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.