Intervju sa Susan Elizabeth Phillips

Definitivna kraljica ljubavnih romana i nepopravljiva romantičarkakoja je čak vlastitog muža upoznala na slijepom spoju, po prvi put je posjetila u Hrvatsku prije nekoliko godina u sklopu svoje internacionalne turneje. 

Ova američka bestseler spisateljica nagrađivana je mnogim književnim nagradama te je uz nagrade za najbolje ljubavne romane dobila i prestižnu nagradu za životno djelo (RITA Awards 2006). Njezine priče i likovi su duhoviti i puni neočekivanih obrata zbog čega čitatelji diljem svijeta uživaju u uzbudljivim ljubavnim zavrzlamama.

1. Imate jako puno fanova u Hrvatskoj. Sjećate li posjeta Hrvatskoj i Zagrebu? Čuvate li neke posebne uspomene?
Da, jako puno prekrasnih uspomena! Nikad nisam bila tako toplo primljena. Zavoljela sam hrvatske čitatelje već prvog dana u toj zemlji. Zaista sam sretna što u životu imam toliko pratitelja moga djela.
2. Napokon, nova knjiga je vani. Je li moguće čitati Prvu večernju zvijezdu bez čitanja Vaših prethodnih djela – koliko su vezana?
Da, da i da! Moje Čikaške zvijezde se mogu čitati različitim redoslijedima! Nikad nisam pisala romane na način da budu povezani.

O LIKOVIMA U NOVOM ROMANU

3. Piper Dove je vlasnica novotvorene istražiteljske agencije. Njezin budući uspjeh u tom poslu ovisi o prvom zadatku – pratiti Coopera Grahama, svježe umirovljenog i iznimno sposobnog vođe navale ragbijaške momčadi Chicago Stars. Cooper je opisan kao osoba koja zaista ne zna gubiti, a Piper kao iznimno snažna i hrabra žena koja ne odustaje. Što Vam se posebno sviđa kod nje?
Sve! Oboje su toliko ponosni, jako tvrdoglavi. Mnogo smiješni. Oboje imaju veliko srce, iako Cooper Graham ga jako spretno krije. Nedostaje mi pisanje o njima. Zbilja su bili iznimno dragi „ljudi“ u mojoj svakidašnjici dok je trajalo pisanje.


4. Što mislite – je li romantika još uvijek prisutna u suvremenom svijetu?

Romantični romani su danas jači i popularniji nego ikad. Svake godine sve više čitatelja otkrije taj žanr. Romantika je prekrasan osjećaj u našim životima. I ako nemate supruga ili dečka, romantiku možete doživjeti sa šalicom čaja, čašom vina i prekrasnom knjigom.

RECEPT ZA SRETAN BRAK

5. Odnosi muškaraca i žena oduvijek su bile iznimno interesantne teme. Svog supruga ste upoznali na slijepom spoju kad ste još bili na studiju. Možete li nam otkriti što je recept za dug i sretan brak?
Nemojte ubiti jedan drugog! 🙂 Dugotrajni brakovi su zanimljivi zbog toga jer se s vremenom mijenjaju stvari koje vas, kao par, drže zajedno: privlačnost, strast, seks, potom karijera, djeca, unučad…Potrebno je imati sličan pogled na moralna i etička životna pitanja, pa čak i ako imate potpuno različite karaktere. To smo gospodin Bill i ja.
6. Primijetila sam jedan zanimljiv citat na Vašoj službenoj web stranici: Jer život je prekratak za čitanje depresivnih knjiga. Vaše knjige uvijek završavaju sretnim završetkom. Mislite li da bismo uvijek trebali biti okruženi s pozitivnim i sretnim stvarima i odgurnuti od sebe sve one negativne, loše?

Istina je da život zna biti iznimno težak i svi se katkad nosimo s tragedijama i nesrećama. Upravo zbog toga se ne želim toga doticati u svojim knjigama. Želim biti optimistična: to su romani o ljubavi, sexu, prijateljstvu, obitelji…Knjige u kojima život pobjeđuje!

7. Vratimo se vašem zadnjem romanu. Ova knjiga prepuna je sarkazma, humorističnih scena, a u sebi i dalje otkriva poseban koncept ljubavi. Možete li nam navesti razloge zbog kojih bi čitatelji trebali pročitati ovu knjigu i je li po nečemu posebna od prethodnih?
Ova knjiga mi znači jako puno, kao i prethodne knjige koje sam napisala. Zabavna je, no ima dijelova gdje biste najradije zaplakali. Piper i Cooper su temperamentni i tvrdoglavi, no sigurna sam da će čitatelji navijati za njih. I smijati se mnogo. I obećavam čitateljima da će se osjećati lijepo nakon što knjigu završe. Imam samo jedno upozorenje! Čitatelji su mi rekli da bi bilo pametno ne započeti s čitanjem kasno navečer. Čula sam da ih je jako mnogo ostalo neispavano, a sutra su morali ići na posao.

PISANJE

8. Recite nam što pripremate za budućnost! Jako smo znatiželjni!
Radim na novoj knjizi, no naravno da Vam neću pričati o njoj. Ljutite li se zbog toga??
9. Ma naravno da ne, ovo je bio samo hrabar pokušaj 🙂 Koju poruku želite dati svojim čitateljima preko svojih knjiga?

Ljubav je najmoćnija. I teška. Zabavna. Prava ljubav čini nas boljim ljudima.

10. Sanjarite li i zamišljate li svoje likove gdje su i što rade nakon što završite romane?
Da! Likovi postanu dio mene, jednostavno ih ne mogu odmah napustiti ili staviti po strani nakon završetka. Zamišljam ih sretne, zaljubljene s djecom – ispunjene.
11. Što je najvažnija uputa u književnom stvaranju?
Svako pisanje je teško, uvijek se trudim pisati najbolje što znam. Uvijek zamišljam knjigu koju bih ja, kao čitatelj, željela čitati. To je snažna motivacija.

PRVA VEČERNJA ZVIJEZDA

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.