Deset načela ichigo-ichieja

Nakon što su knjigama „Ikigai – japanska tajna za dug i sretan život“ i „Ikigai u praksi“, jedinstvenim naslovima prevedenim na 42 jezika, podijelili sa svijetom jednostavne recepte za sretan život, autori ovih knjiga otkrivaju nam novi koncept drevnog porijekla, koji će promijeniti živote milijuna čitatelja. „Ichigo-ichie“ treći je naslov ovog uhodanog spiritualnog dvojca Héctora Garcíe (Kirai) i Francesca Mirallesa u prijevodu Ane Matijević.

Izraz ichigo-ichie kada ga doslovno prevodimo s japanskog jezika znači „za ovaj trenutak“, ali i kao „jednom u životu“. Takav popularni japanski način razmišljanja i življenja, koji se proširio cijelim svijetom, poručuje nam da je svaki susret, sve što doživimo, jedinstveno blago koje se više nikada neće ponoviti na isti način. Dakle, ako pustimo da nam isklizne, a da pritom ne uživamo, trenutak će zauvijek biti izgubljen. Nakon što osvijestimo vlastiti ichigo-ichie, svako jutro, svaki dan, svaka pomisao, ali i svaki trenutak koji provedemo s našim prijateljima, obitelji pa i sami sa sobom  bit će beskrajno vrijedan i znat ćemo da zaslužuje našu punu pažnju.

Ova drevna japanska metoda umijeća življenja u trenutku na kojoj se bazira knjiga također nas uči kako se osloboditi prošlosti i budućnosti da bismo svaki trenutak učinili jedinstvenim; kako u život uvrstiti zen koji je Steve Jobs naučio od japanskog učitelja i koji je bio ključan za njegov uspjeh; kako stvarati nezaboravne susrete u poslovnom i privatnom okruženju; kako poboljšati odnose pomoću novog načina postizanja usredotočene svjesnosti (mindfulness); i kako otvoriti prolaz kreativnom toku kada nam je potreban.

DESET NAČELA ICHIGO-ICHIEJA

Zajedničku ceremoniju koju smo proživjeli na stranicama ove knjige završit ćemo s deset načela koji sažimlju filozofiju koju smo upravo naučili:

  1. Ne odlaži dobre trenutke. Kao i lovcu iz priče koji nailazi na otvorena vrata Shambhale, svaka prilika pruža nam se samo jednom. Ako je ne uhvatiš, zauvijek se gubi. Životno je geslo sad ili nikad.
  2. Živi kao da će se to dogoditi samo jednom u tvom životu. Savjet majstora čaja koji je živio prije petsto godina još je uvijek aktualan. Zbog toga je nadahnjujuće pozdravljati i ispraćati voljene osobe s ichigo-ichie kako bi bile svjesne jedinstvenosti i neponovljivosti toga susreta.
  3. Budi u sadašnjosti. Putovanja u prošlost i budućnost često su bolna i gotovo uvijek beskorisna. Ne možeš promijeniti ono što se dogodilo. Ne možeš znati što će se dogoditi. Ali ovdje, u ovom trenutku, žive sve mogućnosti svijeta.
  4. Napravi nešto što nikad nisi napravio. Einstein je rekao da se ne mogu očekivati različiti rezultati ako se uvijek jednako ponašamo. Drugi je način postizanja nezaboravnog trenutka prepustiti se kaiki, dopustiti da u tebi procvjeta nešto novo.
  5. Prakticiraj zazen. Možeš se smjestiti na jastuk za meditaciju ili jednostavno sjesti i promatrati čudo života. Sama činjenica da si izišao iz svakodnevnog vrtloga obveza i žurbe, otvorit će vrata dobrom osjećaju.
  6. Primjenjuj usredotočenu svjesnost na svih pet osjetila. Treniraj umijeće slušanja, gledanja, dodira, kušanja i mirisanja kako bi svakom trenutku dao sve bogatstvo ljudske percepcije. To će ti također omogućiti da budeš usredotočeniji na druge i povećat će tvoju empatiju i utjecaj.
  7. Pronađi koincidencije. Kada smo svjesni sinkroniciteta, bolje čitamo znakove koje nam šalje sudbina. Dnevnik u koji ćemo zapisivati trenutke svakodnevne čarolije povećat će našu sposobnost slijeđenja nevidljive niti stvarnosti.
  8. Pretvori svaki susret u slavlje. Nemoj čekati da se stvore određeni uvjeti – praznici, putovanje, rođendan – kako bi proživio nešto izvanredno. Uz pravu volju, svaki dan može biti nedjelja.
  9. Ako ti se ne sviđa ono što je pred tobom, stvori nešto drugačije. U ljudskoj je naravi preobražavati, stoga imamo moć ponovo se ostvariti, koliko je god puta potrebno. Ako je tvoja stvarnost predosadna i previše predvidljiva da bi živio s ichigoichiejem, imaš priliku stvoriti si drugu.
  10. Budi lovac na dobre trenutke. Kao što se događa s bilo kojim poslom, što ga više radiš nagrada će biti obilnija i bogatija.

Puno ti hvala što si nas dopratio/dopratila do kraja knjige. Premda je to samo početak. Kad zatvoriš ovu knjigu, otvorit ćeš život u kojemu te čekaju mnogi nezaboravni trenutci. Ichigo-ichie!

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.