Da biste izbjegli negativnu spiralu, pospremajte po kategoriji, a ne po mjestu

Ključ uspješnoga pospremanja jest da pristupite vlastitu domu odgovarajućim redom, kako biste zadržali samo ono što uistinu volite te kako biste sve to učinili odjednom – i to brzo. Nakon toga do kraja života možete samo birati što ćete zadržati, a što baciti. Metoda KonMari neće samo promijeniti vaš prostor. Kad uspostavite red u kući, primijetit ćete da će vam se cijeli život mijenja. Mogli biste se osjećati samopouzdanije. Mogli biste postati uspješniji. I naposljetku biste mogli imati energije te motivacije za stvaranje života kakav želite.

Uzrok je problema u činjenici da ljudi određenu vrstu stvari često pohranjuju na više od jednog mjesta. Dok pospremamo svako mjesto za sebe, ne opažamo da ponavljamo isti posao na mnogim lokacijama i postajemo zarobljeni u začaranom krugu pospremanja. Da biste to izbjegli, predlažem pospremanje prema kategoriji. Na primjer, umjesto da odlučite danas pospremiti određenu sobu, postavite si ciljeve poput »danas odjeća, sutra knjige«. Jedan od najvažnijih razloga zbog kojih mnogi od nas nikada nisu uspješni u pospremanju jest činjenica da imamo previše stvari. Taj je višak prouzročen našim neznanjem o tome koliko zapravo posjedujemo. Ako određenu vrstu predmeta držimo po cijeloj kući i pospremamo jedno po jedno mjesto, nikada ne možemo uvidjeti koliko ukupno nečega imamo, stoga to nikada ne možemo potrošiti. Da biste izbjegli tu negativnu spiralu, pospremajte po kategoriji, a ne po mjestu.

Spremanje odjeće

Otkrit ću vam tajnu. Uvođenje reda u kuću je zabavno! Proces procjene vlastitih osjećaja o stvarima koje posjedujete, prepoznavanje stvari koje su ispunile svoju svrhu, izražavanje zahvalnosti i pozdravljanje s njima zapravo je istraživanje vlastitog unutarnjeg jastva, inicijacijski obred prijelaza u novi život. Mjerilo je procjene vaš intuitivni osjećaj privlačenja, stoga nema potrebe za složenim teorijama ili brojčanim podacima. Potrebno je samo pridržavati se odgovarajućeg redoslijeda. Stoga se naoružajte vrećama za smeće i pripremite se za zabavu. Započnite odjećom, a potom prijeđite na knjige, papire, razne predmete (komono) i naposljetku na stvari sa sentimentalnom vrijednošću. Ako tim redoslijedom reducirate količinu svoje imovine, radit ćete zapanjujuće lako. Ako započnete s onime što je lako i najteže ostavite za kraj, postupno ćete razviti svoju vještinu donošenja odluka pa će se taj zadatak na kraju doimati jednostavnim. Za prvu kategoriju – odjeću – preporučujem nadalje podijeliti predmete na sljedeće potkategorije, kako biste pojačali učinkovitost:

  • gornji dijelovi (majice, veste itd.)
  • donji dijelovi (hlače, suknje itd.)
  • odjeća koju je potrebno objesiti (jakne, kaputi, odijela itd.)
  • čarape
  • donje rublje
  • torbe
  • dodaci (šalovi, pojasi, šeširi itd.)
  • odjeća za posebne prigode (kupaći kostimi, odore itd.)
  • cipele

Zašto je taj redoslijed optimalan? Zapravo nisam sigurna, ali na temelju iskustva koje sam stekla posvetivši pola svojega života pospremanju, mogu uvjereno reći da funkcionira! Vjerujte mi. Budete li slijedili taj redoslijed, radit ćete hitro te iznenađujuće brzo postići vidljive rezultate. Štoviše, budući da ćete zadržati samo stvari koje uistinu volite, vaša će se energija i radost povećati. Možda ćete biti fizički umorni, ali ćete se zbog oslobađanja od nepotrebnih stvari osjećati toliko dobro da će vam biti teško stati.

Međutim, važno je odlučiti što zadržati. Koje će vam stvari donijeti radost ako ih zadržite kao dio svojega života? Birajte ih kao da prepoznajete predmete koji vam se sviđaju u izlogu omiljenog dućana. Kad svladate osnove, stavite svu svoju odjeću na jednu hrpu, uzimajte komad po komad u ruke i tiho se zapitajte: »Budi li ovo radost u meni?« Vaš festival pospremanja je započeo.

Photo: Kay Amano (Konmari Media Inc.) https://konmari.com/

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.