Moj planet

PRIRODA             FOTOGRAFIJE:  Marinko Babić, Shutterstock Ispod površine Vranskog jezera na Cresu Vransko jezero jedinstven je hidrološki i hidrogeološki krški fenomen i najznačajniji prirodni spremnik pitke vode na našim otocima. Locirano je u središnjem otočnom dijelu,  ima površinu 5,75 km2 (duljinu 5,5 km i širinu 1,5 km) i akumulaciju od 220 milijuna m3 slatke vode iznimne kakvoće.
PTICE               FOTOGRAFIJE:  Tone Trebar, Shutterstock Naše čaplje Čaplje, bile snježno bijele ili šarene kao da imaju svečanu odoru, sve imaju kljun, vrat, tijelo i noge prilagođene za lov „brzobježećih“ životinja. Love sve životinje, sve što se miče i što za njih nije prevelik zalogaj.
KONJI                 FOTOGRAFIJE:  Shutterstock     Islandski konji Pametni, izdržljivi, temperamentni Već njihovo ime govori da dolaze s Islanda. Na taj su ih otok potkraj 9. stoljeća brodovima dovezli ratoborni Vikinzi, i od tada žive na Islandu.
DIVLJE ŽIVOTINJE       FOTOGRAFIJE:  Shutterstock, WIKI   Kako se životinje griju zimi? Životinje se hladnoćama prilagođavaju na različite načine. Njihova tijela se mijenjaju, promjeni se način prehrane i njihovo ponašanje. Svaka životinja se na hladni dio godine prilagođava na više načina jer je to način da preživi zimu i u proljeće ima mladunce.
ŽIVOTINJE HRVATSKE       FOTOGRAFIJE: Shutterstock, WIKI Sivi vuk (Canis lupus) Vuk je vjerojatno najbolji simbol za sukob čovjeka i prirode. Od pamtivijeka je bio prezren i uvijek proganjan. Na mnogim mjestima je istrijebljen ili protjeran u najzabačenije krajeve. U isto vrijeme, vjerojatno ne postoji bolji simbol divljine.
GLODAVCI     FOTOGRAFIJE: Shutterstock Vidra Vješta plivačica, grabežljivica oštrih zuba, istodobno zaigrana, ljupka i odvažna. U životinjskom svijetu predstavljamo je kao jednu od najustrajnijih noćnih skitnica. Imaš li sreće, možda te negdje iznenadi usred bijela dana. U Hrvatskoj živi euroazijska vidra – jedna od 13 poznatih vrsta vidra što ih nalazimo po svijetu.
ZVIJERI FOTOGRAFIJE: Shutterstock Bengalski tigar Ova velika mačka pripada skupini najuspješnijih vrhunskih ubojica. Da bi opstala, mora napasti i ubiti drugu životinju. Tako se prehranjuje i brani najveća i najmoćnija zvijer iz obitelji velikih mačaka. Ubojica Tigar ima potpunu opremu za ubijanje!
PODVODNI SVIJET     FOTOGRAFIJE: Andrej Voje   Praonica Jeste li se ikada zapitali kako se različite životinje brinu za svoju higijenu? Kako si, na primjer, peru zube? Posjetit ćemo svijet ispod vodene površine i pogledati kako to rade različite grebenske ribe.
GUŠTERI FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK Gekon (Gekko vittatus) Ove male noćne guštere, poznate i pod imenom macaklini, možemo prepoznati prije svega po dugoj bijeloj crti duž vitkoga tijela, koja se proteže od repa do glave i ima oblik slova ipsilon (Y). Vješti penjači Dakako da ćemo se iznenaditi kad ugledamo gekona kako vješto trči po stropu, glave i tijela okrenutih prema dole.
Stranica 1 of 3123
natrag na vrh