Moj planet

ZAŠTIĆENE ŽIVOTINJE               FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK     Koala Koala je zasigurno jedna od najpoznatijih predstavnica australskoga životinjskoga svijeta. Vrlo je ljupka, zaigrana i vragolasta. Njezino veliko i široko lice podsjeća na medvjeđu njušku. Zbog toga neki koale nazivaju i medvjedima tobolčarima.
ZANIMLJIVOSTI                 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK   Život životinja u bojama Životinje bojama ističu svoju ljepotu, raspoloženje, otrovnost i spremnost za parenje, a neke izražavaju i svoje osjećaje. Zašto su obojene? Životinje mogu biti žute, narančaste ili crvene zbog boja koje dobivaju iz biljaka nakon što ih pojedu.
REKORDERI                   FOTOGRAFIJE:  Shutterstock       Kolibrići Kolibrić je ptica lagana poput male kovanice, a može biti brža od sivoga sokola i gipkija od većine ptica.             Najmanji i najlakši Kolibrići su najmanje ptice na svijetu.
PRIRODA             FOTOGRAFIJE:  Marinko Babić, Shutterstock Ispod površine Vranskog jezera na Cresu Vransko jezero jedinstven je hidrološki i hidrogeološki krški fenomen i najznačajniji prirodni spremnik pitke vode na našim otocima. Locirano je u središnjem otočnom dijelu,  ima površinu 5,75 km2 (duljinu 5,5 km i širinu 1,5 km) i akumulaciju od 220 milijuna m3 slatke vode iznimne kakvoće.
PTICE               FOTOGRAFIJE:  Tone Trebar, Shutterstock Naše čaplje Čaplje, bile snježno bijele ili šarene kao da imaju svečanu odoru, sve imaju kljun, vrat, tijelo i noge prilagođene za lov „brzobježećih“ životinja. Love sve životinje, sve što se miče i što za njih nije prevelik zalogaj.
KONJI                 FOTOGRAFIJE:  Shutterstock     Islandski konji Pametni, izdržljivi, temperamentni Već njihovo ime govori da dolaze s Islanda. Na taj su ih otok potkraj 9. stoljeća brodovima dovezli ratoborni Vikinzi, i od tada žive na Islandu.
DIVLJE ŽIVOTINJE       FOTOGRAFIJE:  Shutterstock, WIKI   Kako se životinje griju zimi? Životinje se hladnoćama prilagođavaju na različite načine. Njihova tijela se mijenjaju, promjeni se način prehrane i njihovo ponašanje. Svaka životinja se na hladni dio godine prilagođava na više načina jer je to način da preživi zimu i u proljeće ima mladunce.
ŽIVOTINJE HRVATSKE       FOTOGRAFIJE: Shutterstock, WIKI Sivi vuk (Canis lupus) Vuk je vjerojatno najbolji simbol za sukob čovjeka i prirode. Od pamtivijeka je bio prezren i uvijek proganjan. Na mnogim mjestima je istrijebljen ili protjeran u najzabačenije krajeve. U isto vrijeme, vjerojatno ne postoji bolji simbol divljine.
GLODAVCI     FOTOGRAFIJE: Shutterstock Vidra Vješta plivačica, grabežljivica oštrih zuba, istodobno zaigrana, ljupka i odvažna. U životinjskom svijetu predstavljamo je kao jednu od najustrajnijih noćnih skitnica. Imaš li sreće, možda te negdje iznenadi usred bijela dana. U Hrvatskoj živi euroazijska vidra – jedna od 13 poznatih vrsta vidra što ih nalazimo po svijetu.
Stranica 1 of 41234
natrag na vrh
x

10% popusta na prvu kupnju - prijavom na newsletter