Moj planet

REKORDERI                  FOTOGRAFIJE:  Shutterstock       Kolibrići Kolibrić je ptica lagana poput male kovanice, a može biti brža od sivoga sokola i gipkija od većine ptica.            Najmanji i najlakši Kolibrići su najmanje ptice na svijetu.
PRIRODA            FOTOGRAFIJE:  Marinko Babić, Shutterstock Ispod površine Vranskog jezera na Cresu Vransko jezero jedinstven je hidrološki i hidrogeološki krški fenomen i najznačajniji prirodni spremnik pitke vode na našim otocima. Locirano je u središnjem otočnom dijelu,  ima površinu 5,75 km2 (duljinu 5,5 km i širinu 1,5 km) i akumulaciju od 220 milijuna m3 slatke vode iznimne kakvoće.
PTICE              FOTOGRAFIJE:  Tone Trebar, Shutterstock Naše čaplje Čaplje, bile snježno bijele ili šarene kao da imaju svečanu odoru, sve imaju kljun, vrat, tijelo i noge prilagođene za lov „brzobježećih“ životinja. Love sve životinje, sve što se miče i što za njih nije prevelik zalogaj.
KONJI                FOTOGRAFIJE:  Shutterstock     Islandski konji Pametni, izdržljivi, temperamentni Već njihovo ime govori da dolaze s Islanda. Na taj su ih otok potkraj 9. stoljeća brodovima dovezli ratoborni Vikinzi, i od tada žive na Islandu.
DIVLJE ŽIVOTINJE      FOTOGRAFIJE:  Shutterstock, WIKI   Kako se životinje griju zimi? Životinje se hladnoćama prilagođavaju na različite načine. Njihova tijela se mijenjaju, promjeni se način prehrane i njihovo ponašanje. Svaka životinja se na hladni dio godine prilagođava na više načina jer je to način da preživi zimu i u proljeće ima mladunce.
ŽIVOTINJE HRVATSKE      FOTOGRAFIJE: Shutterstock, WIKI Sivi vuk (Canis lupus) Vuk je vjerojatno najbolji simbol za sukob čovjeka i prirode. Od pamtivijeka je bio prezren i uvijek proganjan. Na mnogim mjestima je istrijebljen ili protjeran u najzabačenije krajeve. U isto vrijeme, vjerojatno ne postoji bolji simbol divljine.
GLODAVCI    FOTOGRAFIJE: Shutterstock Vidra Vješta plivačica, grabežljivica oštrih zuba, istodobno zaigrana, ljupka i odvažna. U životinjskom svijetu predstavljamo je kao jednu od najustrajnijih noćnih skitnica. Imaš li sreće, možda te negdje iznenadi usred bijela dana. U Hrvatskoj živi euroazijska vidra – jedna od 13 poznatih vrsta vidra što ih nalazimo po svijetu.
ZVIJERIFOTOGRAFIJE: Shutterstock Bengalski tigar Ova velika mačka pripada skupini najuspješnijih vrhunskih ubojica. Da bi opstala, mora napasti i ubiti drugu životinju. Tako se prehranjuje i brani najveća i najmoćnija zvijer iz obitelji velikih mačaka. Ubojica Tigar ima potpunu opremu za ubijanje!
PODVODNI SVIJET    FOTOGRAFIJE: Andrej Voje   Praonica Jeste li se ikada zapitali kako se različite životinje brinu za svoju higijenu? Kako si, na primjer, peru zube? Posjetit ćemo svijet ispod vodene površine i pogledati kako to rade različite grebenske ribe.
Stranica 1 of 3123
natrag na vrh