Naslovnica knjige: U REGISTRATURI

Podijeli:

  • Broj stranica: 458
  • Godina izdanja: 2017.
  • ISBN: 9789531422840
  • Uvez: meki
  • Širina: 14 cm
  • Visina: 20 cm

U REGISTRATURI

Ante Kovačić

Hrvatski autori Klasici

Roman U registraturi (1888.) ključno je djelo Ante Kovačića i najznačajniji roman hrvatskoga realizma. Tiskan je u nastavcima u časopisu „Vijenac“ te objavljen kao knjiga tek 1911. Ovaj klasik hrvatske književnosti ocrtava potresnu sliku našeg društva na kraju 19. st.

Po romanu je snimljena i istoimena kultna televizijska serija.

“Novo vino, njekoliko od onih boca, što se desile na stolu čovuljka i stare vještice, pjenilo se u velikim čašama, a kumordinarova uha i nos gorili i crvenili se, da bijaše milina. I smrknuti obrazi đaka Ivice zažariše se, a njeka voljka zamaglica obastire mu vid, inače jasan i bistar, dočim se oko srca uhvatilo nješta neopisivo ugodna i mila, a tajinstvena sila poćerala iz duše sve mrke i tamne oblačiće. I sjeti se on Laure i Mihe, a smiešio se blagodušno na svoje uspomene. Napokon mu doprhaše i sladke misli na seljačko djevojče Ančicu, a mašta se razigrala u najdražestnijim slikama… Sve ga je to oblitalo u tako vjernim prilikama, da je Ančicu gledao živu pred sobom, prvi njihov sastanak, zatim onaj zagrljaj pak sukob njihovih pogleda u crkvi i konačni razstanak te zalog u njegovu prstenu, kad se je vraćao u grad na nauke.”

Ante Kovačić je ostao je zapamćen kao cijenjeni pjesnik, novelist i romanopisac te jedan od najpriznatijih predstavnika hrvatskog realizma. Rođen je 6. lipnja 1854. Studirao je pravo, a uz njegovo najpoznatije djelo roman U registraturi napisao je i romane Baruničina ljubav, Fiškal, Među žabari te satiru Smrt babe Čengićkinje. Autor je i većeg broja, za hrvatsku književnost značajnih, pripovijedaka poput Ladanjske sekte, Ljubljanske katastrofe, Miljenke, Zagorskog čudaka i drugih. Umro je 1889 godine.

Na zalihi
99,00 kn
Dodaj u košaricu
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.