Na marginama

Elena Ferrante

Na zalihi
12,90 €
10,32 €
Dodaj u košaricu

Na marginama

9,83 

- +
Podijeli:

Na marginama

Na marginama

Ona piše o onima koji su na nju utjecali, o svome trudu, svemu onome što ju je oblikovalo kao čitateljicu i kao spisateljicu. Opisuje opasnosti „lošeg jezika“ i ukazuje na to koliko je dugo isključivao žensku istinu te predlaže zbornu fuziju ženskog talenta dok briljantno govori o djelima Emily Dickinson, Gertrude Stein, Ingeborg Bachmann i mnogih drugih.

Ovo je suptilna i iskrena knjiga o pustolovinama u književnosti, kako na marginama, tako i izvan njih.

Odlomak iz knjige

 Ne sjećam se da sam, kad sam bila mala, ikad pomislila da u meni živi nepoznat glas. Ne, tu nelagodu nikad nisam doživjela. Ali situacija bi se zakomplicirala kad sam pisala. Mnogo sam čitala, a gotovo ništa od onog što mi se sviđalo nisu napisale žene. Činilo mi se da sa stranica dopire muški glas, a taj me glas zaokupljao, svom sam se silom trudila oponašati ga. Još oko trinaeste – čisto da se uhvatim za jasnu uspomenu – kad sam mislila da dobro pišem, imala sam osjećaj da mi netko govori što da zapišem i kako. Katkad je taj netko bio muškog roda, ali nevidljiv. Nisam znala ni je li mojih godina ili je već odrastao, možda i star. Općenito sam, moram priznati, zamišljala da postajem muškarac premda ostajem žena. Srećom, taj se dojam gotovo potpuno izgubio na kraju puberteta. Kažem “gotovo” jer, iako je muški glas nestao, preostala je neka zapreka, dojam da me koči upravo moj ženski mozak, ograničava me, kao neka urođena sporost. Ne samo da je pisanje samo po sebi bilo teško nego sam k tome još i žena, stoga nikad neću uspjeti pisati knjige poput velikih pisaca. Kvaliteta tih tekstova, njihova moć, u meni je budila ambicije, diktirala mi ciljeve za koje mi se činilo da su daleko izvan mojih mogućnosti.

Fascinantan uvid u proces pisanja, jedan od onih koji otvara intelektualne zečje rupe i postavlja jednako toliko novih pitanja koliko daje odgovora.
The Paris Review

Živopisan i sažet uvod u učinkovito pisanje kako za one koji tek počinju, tako za one koji se profesionalno njime bave. Ova je knjiga pravo blago i mogla bi poslužiti kao važan vodič marginaliziranim piscima koji još traže vlastiti glas.
New York Journal of Books

O autorici knjige Na magrinama:

Elena Ferrante umjetničko je ime talijanske spisateljice čiji identitet nije poznat javnosti jer ga taji još od objave svojeg prvog romana “Mučna ljubav” 1992. O tome tko stoji iza pseudonima, ne zna se mnogo, ali ono što je sigurno jest da je riječ o osobi koju vodeći svjetski kritičari i teoretičari smatraju jednim od najvažnijih imena suvremene svjetske književnosti. Kritičari diljem svijeta ubrajaju je među najvažnije svjetske autore našeg doba, časopis Foreign Policy 2014. uvrstio ju je među 100 najutjecajnijih svjetskih intelektualaca, a časopis Time 2016. među 100 najutjecajnijih pisaca svijeta. Na hrvatskom su objavljeni prijevodi njezinih romana “Dani zaborava”, “Mučna ljubav” “Lažljivi život odraslih”, “Mračna kći” te tetralogije koju čine romani: “Genijalna prijateljica”, “Priča o novom prezimenu”, “Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju” te “Priča o izgubljenoj djevojčici”, a koja joj je donijela i svjetsku slavu.

X
  • Broj stranica: 128
  • Godina izdanja: 2023.
  • ISBN: 9789533139951
  • Prevoditelj: Ana Badurina
  • Uvez: meki
  • Dimenzije: 20.5 x 14.5 cm
  • Težina: 190 g
  • Nakladnik: Profil
Podijeli:

Povezani proizvodi

Moglo bi vam se svidjeti

PRETPRODAJA
PRETPRODAJA

15,00 

15,00 

12,00 

14,32 

13,52 

27,00 
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.