Meditacije usmjerene svjesnosti

Dr sc. Mark WilliamsDr. Danny Penman,

Rasprodano
17,12 €
Pročitaj više

Meditacije usmjerene svjesnosti

16,30 

Nema na zalihi

Obavijesti me kada proizvod postane dostupan

Podijeli:

Meditacije usmjerene svjesnosti

Život može biti naporan, stresan i grozničav – ali ne mora biti tako.

Knjiga Meditacije usmjerene svjesnosti predstavlja skup jednostavnih i učinkovitih vježbi koje će vam pomoći da prekinete začarani krug tjeskobe, stresa, nezadovoljstva i iscrpljenosti te otkrijete istinski životni polet, onu vrstu sreće koja vam omogućuje da se suočite i s najvećim životnim nedaćama.

Vježbe proizlaze iz kognitivne terapije temeljene na usmjerenoj svjesnosti (Mindfulness-based Cognitive Therapy, MBCT) koja je dokazano učinkovita u borbi protiv depresije te ju preporučuje i Nacionalni institut za zdravlje i kliničku izvrsnost Velike Britanije i Irske.

Jednostavne meditacije usmjerene svjesnosi trebate prakticirati samo nekoliko minuta dnevno, a nagrada će biti golema – zagospodarit ćete svojim životom i konačno uživati u njemu.

“Ako vam je stalo do toga da budete sretni i zadovoljni sa svojim životom, najtoplije vam preporučujem vrlo praktične meditacije koje ćete naći u ovoj knjizi.” Daniel Goleman, autor bestselera Emocionalna inteligencija

O AUTORIMA:

Dr. sc. Mark Williams profesor je kliničke psihologije i ravnatelj Centra za usmjerenu svjesnost na Oxfordskom sveučilištu. Suautor je kognitivne terapije temeljene na usmjerenoj svjesnosti (MBCT), kao i međunarodnog bestselera The Mindful Way Through Depression (2007.) te autor više od 175 članaka o psihološkim modelima i tretmanima depresije i suicidalnosti. Dr. Danny Pennman, po struci biokemičar, piše kolumne za Daily Mail, a surađivao je i s listom Independent te BBC-jem.

Usmjeriti svjesnost znači biti u sadašnjem trenutku, svjesni svojih misli i osjećaja – tako da nas ne obuzimaju, nego da njima možemo upravljati. Meditacija i druge tehnike poput disanja i vježbi temeljenih na jogi pomažu nam da mislimo o sebi, a time i drugima, s blagošću i prihvaćanjem. Riječ je o nalaženju prirođene nam životne radosti i osjećaju da smo ipak dorasli nevoljama baš kad pomislimo da ćemo dotaknuti dno.

Klinički psiholog prof. Mark Williams izradio je niz meditacija usmjerene svjesnosti koje će nas dovesti do stanja unutarnjeg mira, koliko nam god životi bili užurbani ili preopterećeni. One su temelj ove knjige o usmjerenoj svjesnosti, koju je napisao zajedno s novinarom Dannyjem Penmanom. Knjiga nudi osmotjedni program vježbi, priložen joj je i CD, a namijenjena je svima koji su potišteni, nesretni ili jednostavno premoreni.

Meditacije usmjerene svjesnosti imaju znanstvene temelje a preporuča ih i Nacionalni institut za zdravlje i kliničku izvrsnost Velike Britanije i Irske kao učinkovit tretman za kliničku depresiju u kombinaciji s kognitivno-bihevioralnom terapijom (KBT). KBT pomaže ljudima dovodeći u pitanje njihovo mišljenje i ponašanje, a usmjerena im svjesnost daje vještine koje im pomažu da spriječe povratak bolesti. Taj su kombinirani pristup, nazvan kognitivna terapija temeljena na usmjerenoj svjesnosti (Mindfulness-based Cognitive Therapy, MBCT), 1990-ih razvili prof. Williams, psiholog Zindel Segal sa Sveučilišta u Torontu i John Teasdale, znanstveni savjetnik na Cambridgeu koji se specijalizirao za kognitivne pristupe liječenju depresije.

“MBCT prvi je doista preventivni tretman za tešku depresiju” kaže prof. Williams.

“Depresija se može ponoviti,” objašnjava, “pa je cilj pacijente u razdobljima kada su dobro naučiti vještinama usmjerene svjesnosti koje će im zatrebati ako se bolest vrati. Klinički je dokazano da MBCT upola smanjuje rizik od depresije u osoba koje su pretrpjele njezine najteže oblike. Usto, povoljno utječe na moždane uzorke u temelju svakidašnje zabrinutosti, napetosti, potištenosti i razdražljivosti, pa se ta stanja lakše rasplinu kada se pojave.”

Preveo: Tomislav Šoštar

X
  • Broj stranica: 272
  • Godina izdanja: 2019
  • ISBN: 9789533438610
  • Uvez: meki
  • Dimenzije: 15 x 22.8 cm
  • Težina: 310 g
  • Nakladnik: Znanje
Podijeli:

Povezani proizvodi

Moglo bi vam se svidjeti

PRETPRODAJA

22,41 
PRETPRODAJA

15,21 
PRETPRODAJA

15,21 
PRETPRODAJA
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.