Hrvatski običaji druge tradicije

Grupa autora

Na zalihi
39,42 €
Dodaj u košaricu

Hrvatski običaji druge tradicije

37,54 

- +
Kategorije: , ,
Podijeli:

Hrvatski običaji druge tradicije

Priručnik HRVATSKI OBIČAJI I DRUGE TRADICIJE na jednome mjestu donosi tipične narodne običaje i stoljetne tradicije iz svih krajeva Lijepe Naše koji su se prenosili s koljena na koljeno. Neki će vam biti otprije poznati, dok ćete za druge možda prvi put čuti. Mnogi su uvršteni na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.

Knjigu su napisali priznati hrvatski etnolozi, a zanimljivi tekstovi popraćeni su suvremenim fotografijama u boji te arhivskom građom. Kako je baština dio našeg identiteta, knjiga može poslužiti i prenošenju naslijeđa novim generacijama. A budući da u nekim dijelovima Hrvatske pojedini običaji izumiru kako umiru posljednji stanovnici, tako ona predstavlja i pokušaj da ih spasimo od zaborava.
 
Ovdje ćete otkriti narodne običaje i druge tradicije Primorske, Gorske i Nizinske Hrvatske… Od onih koji su se vezivali uz važne događaje u obitelji (poput novačenja i odlaska u vojsku, ulaska u brak, rođenja djeteta), do onih koji su se odnosili na važne događaje u seoskoj zajednici (običaji poput Božića, Uskrsa, Ivanja).
 
Paljenje Badnjaka prije Božića, preskakanje vatre tijekom Ivanja, nošenje križa okićenog cvijećem u vrijeme Spasova, ophodi djevojaka s bogato ukrašenim šeširima… Sve su to samo neki od tradicionalnih hrvatskih običaja koji su se njegovali na hrvatskom selu i činili važan dio zajednice. Zajedno s bogatstvom narodnih nošnji i folklornih plesova, glazbom i pjesmama, ti su običaji dio naše narodne baštine i kulturnog identiteta.
 
Saznajte kako su izgledale svadbe. Pridružite se atraktivnim plesovima. Sudjelujte u pokladama ili karnevalima. Svjedočite ophodima tijekom Duhova. Prisustvujte crkvenim svečanostima u vrijeme Božića i Uskrsa. Ova vas knjiga vodi u vrijeme kad se život činio jednostavnijim, kad je postojao istinski duh zajedništva.

X
  • Broj stranica: 320
  • Godina izdanja: 2022.
  • ISBN: 9789531420303
  • Uvez: Tvrdi
  • Dimenzije: 23.4 x 29.7 cm
  • Težina: 1795 g
Podijeli:

Povezani proizvodi

Moglo bi vam se svidjeti

PRETPRODAJA

22,41 
PRETPRODAJA

15,21 
PRETPRODAJA

15,21 
PRETPRODAJA
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.