Naslovnica knjige: Hrvatski običaji druge tradicije

Podijeli:

  • Broj stranica: 320
  • Godina izdanja: 2016.
  • ISBN: 9789531420303
  • Uvez: Tvrdi
  • Širina: 23.4 cm
  • Visina: 29.7 cm

Hrvatski običaji druge tradicije

Grupa autora

Nekategorizirane

Priručnik HRVATSKI OBIČAJI I DRUGE TRADICIJE na jednome mjestu donosi tipične narodne običaje i stoljetne tradicije iz svih krajeva Lijepe Naše koji su se prenosili s koljena na koljeno. Neki će vam biti otprije poznati, dok ćete za druge možda prvi put čuti. Mnogi su uvršteni na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.

Knjigu su napisali priznati hrvatski etnolozi, a zanimljivi tekstovi popraćeni su suvremenim fotografijama u boji te arhivskom građom. Kako je baština dio našeg identiteta, knjiga može poslužiti i prenošenju naslijeđa novim generacijama. A budući da u nekim dijelovima Hrvatske pojedini običaji izumiru kako umiru posljednji stanovnici, tako ona predstavlja i pokušaj da ih spasimo od zaborava.
 
Ovdje ćete otkriti narodne običaje i druge tradicije Primorske, Gorske i Nizinske Hrvatske… Od onih koji su se vezivali uz važne događaje u obitelji (poput novačenja i odlaska u vojsku, ulaska u brak, rođenja djeteta), do onih koji su se odnosili na važne događaje u seoskoj zajednici (običaji poput Božića, Uskrsa, Ivanja).
 
Paljenje Badnjaka prije Božića, preskakanje vatre tijekom Ivanja, nošenje križa okićenog cvijećem u vrijeme Spasova, ophodi djevojaka s bogato ukrašenim šeširima… Sve su to samo neki od tradicionalnih hrvatskih običaja koji su se njegovali na hrvatskom selu i činili važan dio zajednice. Zajedno s bogatstvom narodnih nošnji i folklornih plesova, glazbom i pjesmama, ti su običaji dio naše narodne baštine i kulturnog identiteta.
 
Saznajte kako su izgledale svadbe. Pridružite se atraktivnim plesovima. Sudjelujte u pokladama ili karnevalima. Svjedočite ophodima tijekom Duhova. Prisustvujte crkvenim svečanostima u vrijeme Božića i Uskrsa. Ova vas knjiga vodi u vrijeme kad se život činio jednostavnijim, kad je postojao istinski duh zajedništva.

X
Rasprodano
297,00 kn
Pročitaj više

RASPRODAJA

Pogledaj ponudu

RASPRODAJA

Naslovi po vrlo pristupačnim cijenama, sniženim do čak 90%.

.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.