Candide

Voltaire

Rasprodano
13,14 €
Pročitaj više

Candide

12,51 

Nema na zalihi

Obavijesti me kada proizvod postane dostupan

Podijeli:

Candide

Candide je slavni filozofski roman još slavnijeg francuskog književnika i filozofa Voltairea.

Često ne znamo odgovoriti na pitanje koje to umjetničke vrijednosti treba imati jedno djelo da bi, kroz stoljeća, ostalo među najpopularnijima u svom žanru. Candide nam itekako pomaže u traženju rješenja. Jedan od najslavljenijih romana svih vremena donosi neponovljivu mješavinu ozbiljnosti i humora. Pripovijedajući o pustolovinama svojih junaka – a one gotovo da obuhvaćaju sav svijet – uspijeva zabaviti svojega čitatelja, ali ga ujedno i poučava.

Napisan u XVIII. stoljeću, Candide se odlučno suprotstavlja lakomislenom optimizmu svojega doba. I to tako što polazi od pretpostavke da nas jedino nezadovoljstvo onime što nas okružuje nuka na koristan rad. Uvijek prepoznatljivo, uvijek prihvaćeno, i kao nada i kao savjet.

“– Svi se događaji nadovezuju jedan na drugi u najboljemu od mogućih svjetova; jer, napokon, da niste zbog ljubavi prema gospođici Kunegundi bili iz krasnoga zamka istjerani snažnim udarcima noge u stražnjicu, da niste dospjeli pred Inkviziciju, da niste propješačili Ameriku, da niste barunu zadali onako pošten udarac mačem, da niste izgubili sve ovce iz dobre zemlje Eldorada, ne biste sada ovdje jeli kandirane cedrate i pistacije.
– Dobro rečeno – odgovori Candide – no nama valja obrađivati svoj vrt.”

Voltaire ili pravim imenom François Marie Arouet (1694. – 778.) je bio francuski književnik, povjesničar i filozof te središnja figura prosvjetiteljstva u Francuskoj. Bio je pripadnik francuskog kruga enciklopedista, uz Diderota, D’Alemberta i drugih. Kao filozof je primarno popularizator filozofske misli i kritičar vjerskog fanatizma. U filozofiji spoznaje razvija postulate engleskog empirizma, a bitniji doprinos daje filozofiji povijesti. Njegov roman Candide, pisan u sarkastičnom i parodijskom tonu, kritika je Leibnizove filozofije optimizma.

X
  • Broj stranica: 132
  • Godina izdanja: 2017.
  • ISBN: 9789531422857
  • Uvez: meki
  • Dimenzije: 14 x 20 cm
  • Težina: 170 g
Podijeli:

Povezani proizvodi

Moglo bi vam se svidjeti

PRETPRODAJA
PRETPRODAJA

15,00 

15,00 

12,00 

14,32 

13,52 

27,00 
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.