Zlatko Kramarić dobitnik Nagrade “Zvane Črnja”

Ovogodišnji, 17. po redu Pulski dani eseja, koji su posvećeni akademiku Josipu Bratuliću u povodu njegova 80. rođendana, započeli su dodjelom Nagrade “Zvane Črnja” za najbolju knjigu eseja objavljenju od 1. rujna 2018. do 1. rujna 2019.

Kako je odlučilo povjerenstvo za dodjelu nagrade u sastavu dr. Željka Lovrenčić, dr. Ljubica Josić i Mirko Ćurić, od 16 prijavljenih knjiga iznimne književne vrijednosti najbolje esejističko djelo bilo je ono Zlatka Kramarića “Sat hrvatskog, re:vizija prošlih sjećanja” (Mozaik knjiga, Zagreb, 2018.).

Kako je rekao Mirko Ćurić, u uži izbor, uz Kramarićevu knjigu, bilo je izabrano pet naslova: Tatjana Gromača “Mrtav rukavac rijeke Save” (Sandorf, Zagreb, 2018.), Julijana Matanović “Ljuta godina, zapisi internetske novakinje” (VBZ, Zagreb, 2019.), Helena Sablić Tomić “Kroćenje unutarnjeg nemira: Ja, žena, prostor/Taming od restlessness. I, woman, space” (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Osijek, 2018.), te Slobodan Šnajder “Umrijeti u Hrvatskoj, pet eseja”, (Fraktura, Zagreb, 2019.).

– Za najbolju knjigu eseja odabrana je ona istaknutog hrvatskog književnika, znanstvenika, kritičara, polemičara, političara i diplomata prof. dr. Zlatka Kramarića, iznimno esejističko ostvarenje u kojemu na literaran način obrađuje teme kojima na teorijski način pristupa u nekima od prethodnih knjiga, kao što su “Jugoslavenska ideja u kontekstu postkolonijalne kritike” i “Nostalgija – kratka povijest zaborava”, kazao je Ćurić ističući da je Kramarić (Osijek, 1956.) objavio 19 autorskih i tri uredničke knjige, niz članaka i studija te nekoliko desetaka znanstvenih i stručnih radova, ogleda, kolumni i književnih kritika. Usporedo sa znanstvenom karijerom, obavlja i niz istaknutih funkcija i dužnosti u društvenom i političkom životu. Od 1992. do 2005. bio je gradonačelnik Osijeka, jedan od najdugovječnijih. Danas je veleposlanik u Albaniji. Dobitnik je niza međunarodnih nagrada i priznanja.

Govoreći o nagrađenom djelu Zlatka Kramarića, u obrazloženju o dodjeli nagrade istaknuto je da knjiga već naslovom asocira na slavni roman Siegfrieda Lenza “Sat njemačkog”, a prema autorovim riječima “svaka je sličnost” s Lenzom i njegovim djelom “namjerna”.

– Kramarić odabire različite narativne strategije od njemačkog romanopisca, kako bi ostvario slične namjere; odnosno, kroz sudbinu pojedinca prikazati nacionalnu sudbinu, svjestan svih poteškoća i ograničenja takvoga pristupa tekstu, ističe se u obrazloženju dodjele Nagrade.

Kramarić nije bio prisutan na jučerašnjem skupu, no poslao je prigodno pismo u kojem je izrazio svoje zadovoljstvo nagradom.

Izvor: Glas Istre

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.