Zdravlje i ljepota dolaze iznutra – živjelo superpovrće! I mi s njim!
Kuharica „Superpovrće“ slavi snagu i okuse biljne prehrane stavljajući u prvi plan 25 najzdravijih vrsta povrća. U ovom iskrenom hvalospjevu zelenju stručnjakinja za povrća Celia Brooks nastoji promijeniti uvriježenu percepciju svima poznatog povrća tako što istražuje njihove izvanredne nutritivne vrijednosti, nudeći pregršt vrijednih informacija kada je u pitanju izbor i priprema namirnica. Preko 100 kreativnih, zdravih, svakodnevnih vegetarijanskih i veganskih recepata koji jednostavno uparuju okuse i donose nam radost izrazito nutritivne, slasne i raznolike prehrane. U nastavku pročitajte jedan od brojnih recepata kojima sigurno nećete moći odoljeti.
Juha od karameliziranog luka, krumpira i poriluka
Da se moje superpovrće strogo temelji na mojih 25 najdražih vrsta povrća, poriluk bi svakako imao svoje vlastito poglavlje. Jednostavno je izvrstan. Ovdje vam nudim hommage juhi od poriluka – juha od poriluka i krumpira u kojoj se nalazi i karamelizirani luk. Zeleni dio poriluka čini najukusniji, čisti povrtni temeljac – ali se mora razdvajati sloj po sloj i oprati prije nego što se skuha u vodi. Svaki poriluk ima „zlatnu točku”, najukusniji dio gdje se bijeli dio pretvara u svijetlozeleni, a on se ovdje koristi na poseban način, narezan i poširan kao savršeni, svijetli i svježi završni ukras.
za 4 – 6 osobe | priprema 20 minuta | kuhanje 45 minuta
Bez glutena | bez mliječnih sastojaka (ako se izbaci ukras i ako se maslac zamijeni maslinovim uljem) | za vegane (ako se izbaci ukras i ako se maslac zamijeni maslinovim uljem)
Sastojci:
- 3 velika poriluka (odaberite poriluk sa što je moguće više tamnozelenog lišća za pripremu temeljca)
- kuhinjska sol
- 25 g (2 žlice) maslaca
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 3 (oko 300 g) nasjeckana luka
- 3 (oko 500 g) oprana, ali neoguljena krumpira narezana na komade srednje veličine (brašnaste sorte najbolje su za davanje teksture juhi)
- svježe mljeveni crni papar
- ¼ žličice pahuljica čilija
Za posluživanje:
Vrhnje s 20 % mliječne masti ili jogurt ili šaka naribanog cheddar sira (po želji)
Priprema:
- Pripremite poriluk. Odrežite korjenasti dio, a zatim izrežite 5 cm dugi dio gdje poriluk prelazi iz bijele u svijetlozelenu boju („zlatna točka”, koju ćete sačuvati za poširanje). Sačuvajte sve tamnozelene dijelove. Glavne bijele, dijelove ostavite sa strane.
- Pripremite temeljac od poriluka. Odvojite tamne listove, razrežite ih po dužini gdje je potrebno pa posebno isperite svaki sloj i temeljito uklonite pijesak, ako ga ima. Stavite u veliki lonac s 1,5 litrom vode i 1 žlicom soli. Promiješajte, pustite da prokuha pa onda smanjite vatru da se lagano kuha, dok vi pripremate ostatak juhe.
- U loncu otopite maslac na laganoj vatri pa dodajte ulje. Dodajte luk i, povremeno miješajući, kuhajte 10 – 15 minuta, dok dobro ne omekša. Pojačajte vatru pa kuhajte još 3 – 5 minuta, često miješajući dok ne poprimi tamnozlatnu boju i ne karamelizira se.
- Uzmite glavne bijele dijelove poriluka i narežite ih dužinom na četvrtine, a zatim ih nasjeckajte na komadiće veličine 1 cm. Održavajte srednje jaku do jaku vatru, dodajte nasjeckani poriluk i kuhajte 5 minuta dok poriluk ne povene i ne počne dobivati boju. Dodajte krumpir, 1 žlicu soli i dobro promiješajte. Kuhajte 8 – 10 minuta, često miješajući, stružući po dnu lonca da bi se sjedinili i svi fini, ljepljivi dijelovi – ovo je faza u kojoj se uistinu razvija okus juhe.
- Mješavina bi trebala postajati vrlo ljepljiva i tamnosmeđa. Smanjite vatru i dodajte dovoljnu količinu temeljca da potpuno prekrije povrće, a dok dodajete temeljac, miješajte. (Maknite lonac s temeljcem s vatre.) Dodajte malo svježe mljevenog papra u juhu, kao i pahuljice čilija. Kuhajte 10 minuta dok krumpir ne bude potpuno kuhan.
- U međuvremenu narežite sačuvanu „zlatnu točku“ poriluka na kolutiće debljine 5 mm (provjerite da se između slojeva nije zadržala prljavština). Stavite u mali lonac s jednom ili dvjema kutljačama temeljca. Poklopite, pustite da prokuha pa smanjite vatru da se krčka 5 minuta, a zatim stavite sa strane.
- Kada je juha gotova, maknite je s vatre pa pomoću preše za krumpir usitnite krumpir da se juha zgusne.
- Za posluživanje ulijte juhu u tople zdjelice. Hvataljkama stavite poriluk na površinu i na kraju dodajte žlicu vrhnja s 20 % mliječne masti, jogurta ili naribanog sira, a ako želite i malo svježe mljevenog crnog papra.