Zdravlje i ljepota dolaze iznutra – živjelo superpovrće! I mi s njim!

Kuharica „Superpovrće“ slavi snagu i okuse biljne prehrane stavljajući u prvi plan 25 najzdravijih vrsta povrća. U ovom iskrenom hvalospjevu zelenju stručnjakinja za povrća Celia Brooks nastoji promijeniti uvriježenu percepciju svima poznatog povrća tako što istražuje njihove izvanredne nutritivne vrijednosti, nudeći pregršt vrijednih informacija kada je u pitanju izbor i priprema namirnica. Preko 100 kreativnih, zdravih, svakodnevnih vegetarijanskih i veganskih recepata koji jednostavno uparuju okuse i donose nam radost izrazito nutritivne, slasne i raznolike prehrane. U nastavku pročitajte jedan od brojnih recepata kojima sigurno nećete moći odoljeti.

Juha od karameliziranog luka, krumpira i poriluka

Da se moje superpovrće strogo temelji na mojih 25 najdražih vrsta povrća, poriluk bi svakako imao svoje vlastito poglavlje. Jednostavno je izvrstan. Ovdje vam nudim hommage juhi od poriluka – juha od poriluka i krumpira u kojoj se nalazi i karamelizirani luk. Zeleni dio poriluka čini najukusniji, čisti povrtni temeljac – ali se mora razdvajati sloj po sloj i oprati prije nego što se skuha u vodi. Svaki poriluk ima „zlatnu točku”, najukusniji dio gdje se bijeli dio pretvara u svijetlozeleni, a on se ovdje koristi na poseban način, narezan i poširan kao savršeni, svijetli i svježi završni ukras.

za 4 – 6 osobe | priprema 20 minuta | kuhanje 45 minuta

Bez glutena | bez mliječnih sastojaka (ako se izbaci ukras i ako se maslac zamijeni maslinovim uljem) | za vegane (ako se izbaci ukras i ako se maslac zamijeni maslinovim uljem)

Sastojci:

  • 3 velika poriluka (odaberite poriluk sa što je moguće više tamnozelenog lišća za pripremu temeljca)
  • kuhinjska sol
  • 25 g (2 žlice) maslaca
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 3 (oko 300 g) nasjeckana luka
  • 3 (oko 500 g) oprana, ali neoguljena krumpira narezana na komade srednje veličine (brašnaste sorte najbolje su za davanje teksture juhi)
  • svježe mljeveni crni papar
  • ¼ žličice pahuljica čilija

Za posluživanje:

Vrhnje s 20 % mliječne masti ili jogurt ili šaka naribanog cheddar sira (po želji)

Priprema:

  1. Pripremite poriluk. Odrežite korjenasti dio, a zatim izrežite 5 cm dugi dio gdje poriluk prelazi iz bijele u svijetlozelenu boju („zlatna točka”, koju ćete sačuvati za poširanje). Sačuvajte sve tamnozelene dijelove. Glavne bijele, dijelove ostavite sa strane.
  2. Pripremite temeljac od poriluka. Odvojite tamne listove, razrežite ih po dužini gdje je potrebno pa posebno isperite svaki sloj i temeljito uklonite pijesak, ako ga ima. Stavite u veliki lonac s 1,5 litrom vode i 1 žlicom soli. Promiješajte, pustite da prokuha pa onda smanjite vatru da se lagano kuha, dok vi pripremate ostatak juhe.
  3. U loncu otopite maslac na laganoj vatri pa dodajte ulje. Dodajte luk i, povremeno miješajući, kuhajte 10 – 15 minuta, dok dobro ne omekša. Pojačajte vatru pa kuhajte još 3 – 5 minuta, često miješajući dok ne poprimi tamnozlatnu boju i ne karamelizira se.
  4. Uzmite glavne bijele dijelove poriluka i narežite ih dužinom na četvrtine, a zatim ih nasjeckajte na komadiće veličine 1 cm. Održavajte srednje jaku do jaku vatru, dodajte nasjeckani poriluk i kuhajte 5 minuta dok poriluk ne povene i ne počne dobivati boju. Dodajte krumpir, 1 žlicu soli i dobro promiješajte. Kuhajte 8 – 10 minuta, često miješajući, stružući po dnu lonca da bi se sjedinili i svi fini, ljepljivi dijelovi – ovo je faza u kojoj se uistinu razvija okus juhe.
  5. Mješavina bi trebala postajati vrlo ljepljiva i tamnosmeđa. Smanjite vatru i dodajte dovoljnu količinu temeljca da potpuno prekrije povrće, a dok dodajete temeljac, miješajte. (Maknite lonac s temeljcem s vatre.) Dodajte malo svježe mljevenog papra u juhu, kao i pahuljice čilija. Kuhajte 10 minuta dok krumpir ne bude potpuno kuhan.
  6. U međuvremenu narežite sačuvanu „zlatnu točku“ poriluka na kolutiće debljine 5 mm (provjerite da se između slojeva nije zadržala prljavština). Stavite u mali lonac s jednom ili dvjema kutljačama temeljca. Poklopite, pustite da prokuha pa smanjite vatru da se krčka 5 minuta, a zatim stavite sa strane.
  7. Kada je juha gotova, maknite je s vatre pa pomoću preše za krumpir usitnite krumpir da se juha zgusne.
  8. Za posluživanje ulijte juhu u tople zdjelice. Hvataljkama stavite poriluk na površinu i na kraju dodajte žlicu vrhnja s 20 % mliječne masti, jogurta ili naribanog sira, a ako želite i malo svježe mljevenog crnog papra.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.