ZDRAV NAČIN ŽIVOTA – Alma Bunić i David Kuček predstavili knjigu “Prehranom i vježbanjem do zdravlja”

Poznata nutricionistica Alma Bunić i fitness trener David Kuček osmislili su izbalansiran režim koji obuhvaća sve aspekte zdravog načina života. Sjajnu kombinaciju programa zdrave prehrane i vježbanja predstavili su u knjizi “Prehranom i vježbanjem do zdravlja” u kojoj podsjećaju da su ispravna prehrana i rekreacija pravi put prema boljem osjećaju, većoj životnoj energiji i, na kraju, zdravlju.

U knjizi “Prehranom i vježbanjem do zdravlja” povezali ste dva “preduvjeta” za zdrav i uravnotežen život – pravilnu prehranu i redovito vježbanje. Možemo li se podsjetiti što ste željeli poručiti ovom knjigom i kako je tekla njezina realizacija?

Alma: Naše zdravlje i stanje našeg organizma ovisi o tome kako se ponašamo prema njemu. Upravo iz tog razloga htjeli smo povezati dvije najvažnije stvari – vježbanje i prehranu, to je ono na što možemo utjecati. Ideja je bila da ljudima pojednostavimo pripremu obroka i da vježbati mogu i kod kuće.

Knjigu ste namijenili početnicima i profesionalcima. S obzirom na to da je već neko vrijeme u prodaji, kakve su reakcije, komentari?

Alma: Knjiga je za širu populaciju, početnike, ali može dobro doći za ideje i profesionalcima. Reakcije na knjigu su odlične. »Obroci su jako jednostavni za pripremu i ukusni«, »ove vježbe su odlične, mogu ih raditi i kod kuće«…

U knjizi donosite jelovnik za 16 dana, s četiri obroka na dan. Također navodite i da bi trebalo konzumirati pet obroka dnevno. Za održavanje uravnotežene prehrane važno je unaprijed planirati obroke. Što biste vi savjetovali, kako si olakšati organizaciju i pripremu dnevnog menija?

Alma: Obavezno namirnice kupovati unaprijed, npr. vikendom, i napraviti pripremu za cijeli tjedan i točan plan. U tom slučaju neće biti problema. Kada se planira i kupuje na dnevnoj bazi, to najčešće nije dobro i poseže se za brzim i gotovim jelima.

U ovo zimsko doba odgovara nam nešto “jača” hrana. Koje biste namirnice preporučili za hladnije dane?

Alma: Kiseli kupus, špek, jaja, kobasice, smeđu riža, ječam, grah, leću, kuhano povrće…

Rekla bih da je disciplina, kako u vježbanju, tako i u prehrani, vrlo bitan faktor u postizanju i održavanju zdravog načina života. Što biste vi rekli, kako “prisiliti” samog sebe na ustrajnost i neodustajanje od pravilne prehrane i fizičke aktivnosti?

Alma: To je isključivo stvar odluke i želje da održite svoj organizam vitalnim i zdravim.
David: Ne možete nikoga prisiliti ni na što, pa tako ni sebe. Ne postoji tajni recept za zdrav život, sve je stvar vlastite motivacije i odluke da želite živjeti zdravo.

Koje su najčešće pogreške koje činimo kad pokušavamo zdravo jesti i puno vježbati?

Alma: Pretjerujemo i u jednom ili drugom što na kraju rezultira nezadovoljstvom i odustajanjem jer sve što je previše, nije dobro.
David: U svemu treba imati mjeru pa tako i u vježbanju, uz to vježbe se često ne izvode pravilno što dovodi do slabijih rezultata i ozljeda.

Kad je vježbanje u pitanju, u knjizi donosite čitav niz jednostavnih i funkcionalnih vježbi za cijeli tjedan. Je li, po vama, bolje vježbati ujutro ili navečer?

Alma: Ujutro.
David: Poželjno je vježbati ujutro, ali ako niste u mogućnosti, trening je dobar u bilo koje doba dana.

Također, kako i što konzumirati u slučaju da vježbamo ujutro, a što ako vježbamo navečer?

Alma: Ujutro bolje podnosimo ugljikohidrate, uvečer proteine.

U knjizi, između ostalog, podsjećate na potrebu pravilnog disanja. Možete li nam preporučiti neke jednostavne vježbe pravilnog disanja?

David: Jedna od osnovnih vježbi disanja jest sljedeća: Legnite na pod na leđa, stavite knjigu na trbuh te udahnite duboko i pokušajte trbuhom podići knjigu. Kada izdišete, knjiga se spušta. Cilj kod disanja je disati duboko punim plućima, a za što moramo koristiti dijafragmu.

Foto: Sonja Kovač

Autor: Ivana Kocijan (Novi list)

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.