Zašto nam se spava dok čitamo?

Konačno ste se ušuškali u krevet i otvorili knjigu koju jedva čekate pročitati. Nakon samo tri stranice već gubite unaprijed izgubljenu bitku sa dva teška kapka.

Prije nekoliko minuta bili ste potpuno budni i glavni junak je upravo otkrio važan trag. Kako je onda moguće da vam se spava?

Kako je objašnjeno u BBC-jevoj emisiji „Science Focus“ – udobnost koju osjećate radi protiv vas. Ljudi se obično trude čitati u tihoj i ugodnoj atmosferi, a takvi uvjeti su idealni za spavanje. Također, čitanje opušta vaš um i odvlači vam fokus sa svih problema o kojima inače razmišljate kada ste budni.

„Čitanje je za mnoge opuštajuća aktivnost u kojoj uživaju, a to može usmjeriti um i tijelo ka osjećaju da su stvoreni idealni uvjeti za spavanje“, objašnjava doktor Raman Malhotra. „Osnovni razlog zbog kojeg nam čitanje pomaže zaspati je to što našem umu daje potrebne uvjete da se odmori i opusti prije nego što se svijetla ugase.“

Ovi faktori ukazuju na to da je čitanje izvrsna aktivnost koju treba prakticirati spavanja, posebno ako tražite način da zaspite što prije. Ipak, ako vas spavanje sprječava da uživate u dobroj knjizi, preporučujemo vam čitanje ujutro ili korištenje audio knjige. Također vam može pomoći čitanje u sjedećem položaju, a javna mjesta poput kafića i parkova sasvim sigurno će vam odagnati san s očiju.

Izvor: mentalfloss.com

Photo: Shutterstock

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.