“Zaboravljene djevojke” koje nitko ne može zaboraviti

Tragične, ali i motivirajuće priče iz vremena Drugog svjetskog rata, često su dobra inspiracija za nastajanje brojnih romana i filmova. Ratna tematika inspirirala je i Marthu Hall Kelly, pa je tako nastao roman „Zaboravljene djevojke“. Temeljen je na stvarnom životu pripadnice otmjenih njujorških krugova, koja se borila za prava Kunića, skupine žena koje su preživjele užase koncentracijskog logora Ravensbrück. Caroline Ferriday nekadašnja je brodvejska glumica i suradnica francuskog konzulata u New Yorku. Njezin će se život zauvijek promijeniti kad Hitlerova vojska u rujnu 1939. godine zauzme Poljsku – i zatim baci oko na Francusku. Na drugom kraju svijeta, Kasia Kuzmerick, mlada Poljakinja, sve više sudjeluje u radu pokreta otpora. U Njemačkoj, mlada liječnica Herta Oberheuser javlja se na oglas za posao u državnoj službi, ni ne misleći da će se naći zarobljena u svijetu nacističkih tajni i moći, kojim dominiraju muškarci. Životi tih triju žena sudarit će se kad se dogodi nezamislivo i Kasia bude poslana u Ravensbrück, zloglasni nacistički logor za žene. Njihove priče prelaze kontinente, dok se Caroline i Kasia trude ishoditi pravdu za one koje je povijest zaboravila.

Ideju za pisanjem ovog romana Kelly je dobila nakon jednodnevnog izleta u Betlehem, prilikom čega je posjetila kuću Bellamy-Ferriday koju je već dugi niz godina željela posjetiti. Prije nego je postala maleni muzej, u kući je do 1990. godine živjela glumica Carolyn Woolsey Ferriday. Za vrijeme obilaska njezinog doma, Martha je primijetila fotografiju Carolyn Ferriday s tada nepoznatim joj ženama. Nakon što je upitala vodiča za objašnjenje, po prvi puta saznala za „Kuniće“, skupinu žena koje su preživjele koncentracijski logor Ravensbrück. Ferriday je ček neke od preživjelih dovela u SAD gdje se onda borila za njihova prava. Poslije svih ovih saznanja, Kelly je krenula istraživati život od Carolyn Ferriday i priču zarobljenih žena.

Osim povijesnih elemenata, Kelly je u roman unijela i one osobne. Tako su neke od osobina njezinih kćeri poslužile za stvaranje Zuzanne i Kasie. Upravo zbog toga, jedan od najlakših likova koje je morala stvoriti je Zuzzana, ona je iznimno simpatična i zrači pozitivnom energijom, dok je Kasia odgovorna i mudra sa izraženom snalažljivošću i intuicijom.

Roman možda još nije doživio ekranizaciju, ali autorica već zna tko bi se našao u glavnim ulogama ovih junakinja. Lik Elize pripao bi Judy Dench, dok bi Kate Winslet savršeno odgovarala Marki. Život Caroline najbolje bi, prema mišljenju autorice, donijela Cate Blanchet ili Nicole Kidman ili Mary from Downton Abbey.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.