Vjekoslava Huljić: Moji misle da ja lažem

VJEKOSLAVA HULJIĆ: MOJI MISLE DA JA LAŽEM

Roman koji bi trebali pročitati svi tinejdžeri! 

Možda niste znali, no talentirana autorica Vjekoslava Huljić još kao dijete postala je dvostruka dobitnica prve nagrade časopisa Dječja iskra, koji joj je dodijelio Zlatno pero za najboljeg mladog  književnika, te prve i druge nagrade Modre laste.

VJEKOSLAVA HULJIĆ I DJEČJA PUBLIKA

Spisateljica Vjekoslava Huljić već je mladu publiku zarazila naslovima poput Moj tata je lud za mnom (2011), Moja baka ima dečka (2013), Moja sestra je mrak (2015). U svakom romanu otvara teme problema svakodnevnih odnosa mladih u obitelji, školi i susjedstvu, nudeći priliku da svaki tinejdžer pronađe uzore za bolji vlastiti napredak.

Mnogi će od vas, dragi roditelji, odmahnuti rukom kad čujete o čemu je riječ u romanu. No, bez brige – ovaj roman nije mučan i težak, provokantan i uznemirujući. Naprotiv, on otvara tešku temu u životu – no nemamo li svi katkad takve teške trenutke? Sramimo li ih se ili nam služe kao iskustvo i primjer kasnije u životu? Svijet JEST lopta šarena, no i na toj šarolikoj lopti, ponekad bude malo crne boje.

SVIJET JE LOPTA ŠARENA

Bježati od ozbiljnih problema bilo bi zatvaranje očiju pred stvarnosti, a opteretiti djecu teškim temama u romanima još veći propust. Spojiti ozbiljni društveni problem samoozljeđivanja i tjeskobnog ponašanja koji danas pogađa brojne mlade, humor i avanturističku temu u jedan roman, čini se gotovo nemogućim. No, ovaj roman posjeduje sve te karakteristike.

Vjekoslava Huljić otvorila je u ovom romanu osjetljivu temu današnje mladeži, ali istovremeno i pokazala izlaze iz tih problema, naglasila potrebu za prihvaćanjem sebe i situacije u kojoj se mladi čovjek nađe u životu. Glavni lik u ovom romanu je Karla, pametna i bistra djevojčica, no razvod roditelja i odlazak majke uzrokovao je emocionalnu napetost, fizički nemir, bol i nisko samopouzdanje. Svoje osjećaje nije mogla nikome povjeriti, pa ih počinje pokazivati kroz povređivanje same sebe.

Zabrinuti otac spreman je učiniti sve da se situacija popravi, pa odlazi s kćerkom na opušteno ljetovanje na Lastovo. A tamo će se dogoditi avantura vrijedna pamćenja, avantura koja će doći kao lijek na sve probleme koji su se odvili posljednjih mjeseci!

Idiličan otok, umjetnost, ljeto, humor, živopisni likovi i uvjerljivi splitski govor olakšavaju tegobnost teme. Vjekoslava Huljić je spretno u priču ubacila i pravi kriminalistički zaplet!

Pažnja, ljubav i razumijevanje možda ne mogu izbrisati u potpunosti sve učinjene rezove po rukama glavne junakinje, ali zasigurno bi trebale ublažiti patnje mladog srca koje u sebi gaji mnogo ljubavi. I tek je treba pokazati svijetu!

 I na samom kraju

Roman jest prvenstveno namijenjen mladima, ali bi ga svakako trebali pročitati i roditelji, učitelji i profesori, kako bi lakše prepoznali problem ili barem postali svjesniji koliko samo jedna riječ može učiniti boli krhkom stvorenju koje se tek ima upoznati sa svijetom!

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.