Umirovljena učiteljica osmislila mobilnu „knjižaru na kotačima“

Kada je stanovnica Cincinnatija, Melanie Moor 2017. godine otišla u mirovinu, nakon 25 godina rada kao učiteljica, željela je ostvariti svoj san i otvoriti knjižaru u nekom lokalu. Provela je istraživanje tržišta i pronašla prostor za iznajmljivanje 2018. godine, ali je noć uoči potpisivanja ugovora ponovno razmotrila visoke troškove najma i režija. Tu je ipak napravila pauzu u svom projektu, ali je poslije čitanja knjige Christophera Morleyja objavljene 1915. „Parnassus on Wheels“, koja govori o putovanju i mobilnoj knjižari, odlučila pokrenuti vlastiti autobus za knjige. Svoju ideju provela je u djelo tijekom 2019. koristeći vozilo svojeg muža iz 1962. godine, Volkswagen Transporter.

Budući da nije morala kupiti vozilo i koristila je svoju osobnu biblioteku kao početni inventar, njezini početni troškovi bili su veoma mali. Moor je potrošila 5.000 dolara na opremanje kamiona novim kočnicama i kvačilom, kupovinu promotivnih materijala kao što su majice i šalice te ostale poslovne potrebe, uključujući licencu za prodaju robe. Počela je prodavati knjige obilazeći lokalne kafiće, festivale, gradske buvljake i tržnice, u opsegu od 40 minuta vožnje kao i promociju ponude svojih knjiga putem Instagrama.

U trenutku kada je Moor započela nabavu knjiga za mobilnu knjižaru, morala je biti sigurna da bi svaki naslov zainteresirao njezine mušterije, pretežno žene od 25 godina i više, jer joj je prostor za knjige bio ograničen. „Moram izračunati što bi donijelo najveći profit, a zauzimalo najmanje prostora“, izjavila je u jednom intervjuu. „Smatram da je to pretežno fikcija za odrasle. Odvojila sam jednu kutiju za školske knjige i imam nekoliko biografija i naslova iz područja publicistike u ponudi.“

Pored toga, uspela je pronaći svoju nišu kada je prodaja knjiga u pitanju. „Najpopularnije knjige iz moje ponude su specijalna izdanja klasika i knjige koje na lokalnom nivou nisu dostupne, a koje sam donijela iz Engleske. Koliko mi je poznato, ja sam jedina prodavačica  knjiga u Americi koja prodaje knjige izdavačke kuće Persefon (Pesephone Books of London) iz Londona.“ Navodi Moor.

Zbog nastanka pandemije virusa COVID-19 Moor trenutno nije u prilici svoje knjige prodavati na javnim mjestima, tako da je usmjerila svoj posao na internet prodaju knjiga, a od siječnja održava knjižni klub preko Zoom-a. Iako je zamislila da klub čitatelja traje četiri mjeseca, sada je produžen do rujna, a sudionici ga opisuju kao „ekstremno uspješan“ i „predivan način da se izgradi zajednica čitatelja.“ Sudionici dobiju primjerak knjige izabrane za odabrani mjesec zajedno s čajem inspiriranim radnjom knjige, posebno dizajniran bookmarker koji se slaže s knjigom kao i članstvo u privatnoj Facebook grupi gdje članovi mogu detaljno raspravljati oko knjige mjeseca. „Trudim se izabrati knjige iz različitih žanrova tako da svaki mjesec nudi različito iskustvo. Pažljivo biram knjige koje članovi nisu pročitali ili čak nisu ni čuli za njih. Neke knjige dolaze iz Engleske i nisu lokalno dostupne, a druge su od one čiji su autori ili naslovi odlični, ali možda nisu uopće poznati.“

Dio njezine misije je da koristeći svoj biznis potakne pismenost kod djece. „Moja je želja osigurati knjige onoj deci kojoj su one najpotrebnije. Sav svoj profit koristim da bih kupila dječje knjige za školske knjižnice i organizacije kako bih im pomogla u stvaranju vlastitih. Svako dijete treba uživati u radosti čitanja“, navodi Moor.

Foto: the-book-bus.square.site

Izvor: forbes.com

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.