Ukusni recept za ljetne dane

Kiseli špinat s limunom i tjesteninom

Zlatni češnjak, čili, limun te hrpe povenulog zelenog povrća u laganom umaku na bazi jogurta odijevaju tjesteninu po vašem izboru – najbolji su izbor špageti ili linguini. Integralna riža ili kvinoja zadovoljavajuća su alternativa u ovom slasnom jelu punom vitamina. Idealan je mladi špinat, iako možete koristiti obični špinat ili mladu blitvu, oboje bez stabljika i nasjeckani. Ako koristite vrećicu prethodno opranog mladog špinata, super je jednostavno grubo ga nasjeckati, ostavivši ga u vrećici i kroz nju ga škarama nasjeći u nekoliko komada.

za 4 osobe | priprema 10 minuta | kuhanje 15 minuta

30 minuta ili manje | bez glutena (ako se koristi bezglutenska tjestenina)

Sastojci:

  • kuhinjska sol
  • 400 g tjestenine po izboru
  • 450 g ( šalice) običnog jogurta
  • 6 žlica kukuruznog brašna (kukuruznog škroba)
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 5 – 6 tanko narezanih češanja češnjaka
  • 1 žličica pahuljica čilija, ili po ukusu
  • 300 g krupno narezanog mladog špinata
  • 1 žličica naribane limunove korice
  • 2 žličice limunovog soka

Opcije:

Na kraju dodajte tostirane listiće badema ili smrvljeni feta sir za dodatne bjelančevine. Dodajte vrhnje s 20 % mliječne masti ili grčki jogurt da biste dobili bogatiji umak, iako jogurt s niskim udjelom masti (5 % masti) ovdje čini čuda.

Priprema:

  1. Pustite da veliki lonac pun slane vode prokuha pa kuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
  2. Stavite jogurt u tavu, dodajte kukuruzno brašno i dosta morske soli te papra pa miješajte dok ne bude ujednačeno. Stavite sa strane.
  3. Ugrijte veliku tavu za prženje na srednje jakoj vatri. Dodajte ulje pa češnjak i pržite dok češnjak ne otpusti miris i blago pozlati.
  4. Dodajte pahuljice čilija pa ulijte mješavinu s jogurtom. Stalno miješajte i čim se počne kuhati, počnite dodavati nasjeckani špinat, šaku po šaku, puštajući ga da povene u umaku. Čim se špinat sjedini s umakom, maknite tavu s vatre pa umiješajte limunovu koricu i sok. Probajte treba li još začina.
  5. Ocijedite kuhanu tjesteninu pa je vratite u tavu i dobro promiješajte s umakom. Odmah poslužite. Alternativno, poslužite umak na tjestenini ili žitaricama koje ste odabrali.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.