Ukusni recept za ljetne dane
Kiseli špinat s limunom i tjesteninom
Zlatni češnjak, čili, limun te hrpe povenulog zelenog povrća u laganom umaku na bazi jogurta odijevaju tjesteninu po vašem izboru – najbolji su izbor špageti ili linguini. Integralna riža ili kvinoja zadovoljavajuća su alternativa u ovom slasnom jelu punom vitamina. Idealan je mladi špinat, iako možete koristiti obični špinat ili mladu blitvu, oboje bez stabljika i nasjeckani. Ako koristite vrećicu prethodno opranog mladog špinata, super je jednostavno grubo ga nasjeckati, ostavivši ga u vrećici i kroz nju ga škarama nasjeći u nekoliko komada.
za 4 osobe | priprema 10 minuta | kuhanje 15 minuta
30 minuta ili manje | bez glutena (ako se koristi bezglutenska tjestenina)
Sastojci:
- kuhinjska sol
- 400 g tjestenine po izboru
- 450 g ( šalice) običnog jogurta
- 6 žlica kukuruznog brašna (kukuruznog škroba)
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 5 – 6 tanko narezanih češanja češnjaka
- 1 žličica pahuljica čilija, ili po ukusu
- 300 g krupno narezanog mladog špinata
- 1 žličica naribane limunove korice
- 2 žličice limunovog soka
Opcije:
Na kraju dodajte tostirane listiće badema ili smrvljeni feta sir za dodatne bjelančevine. Dodajte vrhnje s 20 % mliječne masti ili grčki jogurt da biste dobili bogatiji umak, iako jogurt s niskim udjelom masti (5 % masti) ovdje čini čuda.
Priprema:
- Pustite da veliki lonac pun slane vode prokuha pa kuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
- Stavite jogurt u tavu, dodajte kukuruzno brašno i dosta morske soli te papra pa miješajte dok ne bude ujednačeno. Stavite sa strane.
- Ugrijte veliku tavu za prženje na srednje jakoj vatri. Dodajte ulje pa češnjak i pržite dok češnjak ne otpusti miris i blago pozlati.
- Dodajte pahuljice čilija pa ulijte mješavinu s jogurtom. Stalno miješajte i čim se počne kuhati, počnite dodavati nasjeckani špinat, šaku po šaku, puštajući ga da povene u umaku. Čim se špinat sjedini s umakom, maknite tavu s vatre pa umiješajte limunovu koricu i sok. Probajte treba li još začina.
- Ocijedite kuhanu tjesteninu pa je vratite u tavu i dobro promiješajte s umakom. Odmah poslužite. Alternativno, poslužite umak na tjestenini ili žitaricama koje ste odabrali.