Tri ponovljena izdanja našeg najprevođenijeg autora Mire Gavrana

Kada govorimo o domaćoj književnoj sceni mjesec ožujak u znaku je našeg autora Mire Gavrana koji se može pohvaliti da je postao vlasnikom s čak tri nova ponovljena izdanja. Riječ je o 4. izdanju knjige „Ljubavi Georgea Washingtona i druge drame“, 12. izdanju romana „Judita“ i 16. izdanju dječjeg romana „Zaljubljen do ušiju“.

Sretan sam što u ovim teškim vremenima dok se borimo s koronavirusom i posljedicama potresa kulturni život ne posustaje, pa Mozaik knjiga izlazi pred čitatelje s čak tri moje knjige u ponovljenim izdanjima. „Judita“ i nadalje privlači nove čitatelje i devetnaest godina nakon prvog izdanja, moje duo drame očito i kao književni tekst raduju čitatelje i dokazuju da se i knjige drama rado čitaju, a roman za najmlađe „Zaljubljen do ušiju“ dokazuje da je tema ljubavi napisana uz puno emocija i zrnce humora još uvijek važna mladim čitateljima i svima nama. U ovim danima knjige zaista dobivaju još više na značenju i mogu nam pružiti i utjehu i radost.”, poručio je Miro Gavran.

Knjiga „Ljubavi Georgea Washingtona i druge drame“ sadrži četiri rane drame: „Ljubavi Georgea Washingtona“, „Kad umire glumac“, „Kreontova Antigona“ i „Urotnici“. Ove lektirne uspješnice obradovat će čitatelje, ljubitelje kazališta te studente književnosti i srednjoškolce koji se često susreću s njihovim autorom. U ovim dramama Gavran obrađuje teme ljubavi, samoće, političke manipulacije, života u kazalištu, velikih zanosa i razočaranja. Snažni sukobi, duboke emocije, intrigantne fabule i briljantni dijalozi karakteriziraju Gavranov dramski svijet.

U romanu „Judita“ Miro Gavran pripovijeda priču poznatu iz Biblije i epa Marka Marulića o udovici koja spašava svoj narod od moćnog osvajača. No u njegovoj je verziji to dirljiva ljubavna priča koja se odvija u vremenu punom surovosti i bespoštedne borbe za vlast. Judita u Gavranovu romanu postaje punokrvni književni lik, žena puna emocija i potrebe za ljubavlju, a to ovu priču izdiže na razinu vrsnog ispovjednog romana. Od svojega pojavljivanja 2001. godine roman „Judita“ ne prestaje izazivati čitateljski interes. Roman je u međuvremenu preveden na dvanaest jezika i postao jedno od najprevođenijih djela nekog suvremenog hrvatskog autora u svijetu.

Roman „Zaljubljen do ušiju“ za djecu prvi puta je objavljen 1994. godine, a tema romana jest snažna i bolna ljubav o kakvoj pisci pišu samo u knjigama za odrasle, kako kaže i sam autor ove knjige. Zanimljivo je da autor na kraju ove knjige svakom čitatelju nudi pravi test za mjerenje ljubavi koji nam pomaže pomoći da saznamo jesmo li i mi zaljubljeni do ušiju, kao što je zaljubljen Mario, glavni junak ovog romana. Simpatičan test dubine ljubavnog jada, kako ga sam autor naziva, sastoji se od 12 pitanja od kojih se na svakom može skupiti i do 10 bodova, ovisno o odgovoru. Kada se zbroje bodovi, moguće je pročitati objašnjenje za svaki od četiri moguća ishoda, od toga da smo zaljubljeni do ušiju pa sve do toga da možda i nemamo pojma o ljubavi.

Naš najprevođeniji i najizvođeniji hrvatski pisac s ponosom može reći kako su njegova djela prevedena na 40 jezika, dok njegove knjige imaju više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po dramama i komedijama Mire Gavrana nastalo je otprilike 350 kazališnih premijera diljem svijeta koje je pogledalo više od četiri milijuna ljudi. Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima, koji od 2003. djeluje u Slovačkoj u Trnavi, od 2013. u Poljskoj u Krakovu, od 2016. u Češkoj u Pragu, a od 2019.u Augsburgu u Njemačkoj, pod nazivom Gavranfest.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.