Što količina knjiga koje čitate govori o vama?

Jeste li strogi kritičar? Legendarni knjiški moljac? Ili nezaustavljivi čitalački stroj? Još važnije: je li to uopće bitno?

Baš poput navika vježbanja, nedjeljnog ranog ručka ili popodneva provedenog na plaži, knjige su proteklih godina privukle veliku pozornost na društvenim mrežama.

Ako se krećete u određenim krugovima na Instagramu, uočit ćete da romani – u idealnom slučaju umjetnički naslagani na stolu pokraj svježeg cvijeća i kave s mlijekom (sojinim, naravno) – zauzimaju cijele feedove, zajedno s popularnim hashtagovima kao što su #trenutnočitam, #volimknjige te drugima.

Kod većine to vjerojatno izaziva podvojene osjećaje. Može izazvati osjećaj krivnje zbog vlastitih čitateljskih navika (ili njihova nedostatka) ili vas potaknuti da i sami ponovno počnete čitati, što je, u mnogočemu, čista suprotnost besmislenom skrolanju na društvenim mrežama.

Ma kakav bio vaš odgovor, prešutno se pretpostavlja da je, kad je u pitanju čitanje, količina važna: što ste više knjiga pročitali, to mora da ste načitaniji. No je li to zaista tako?

  • Prema jednome istraživanju, u prosjeku se čita 12 knjiga godišnje

Istraživanja o tome koliko knjiga ljudi pročitaju godišnje daleko su od konačnih, možda zbog naše sklonosti preuveličavanju brojeva. Može li se knjiga koju smo prestali čitati na polovici računati kao pročitana? Uglavnom, prema istraživanju Istraživačkog centra Pew iz 2015. godine u prosjeku se, barem u Americi, pročitalo 12 knjiga – a to je brojka koju su napuhali ozbiljni knjiški moljci (najčešći broj koji su ispitanici prijavljivali bio je 4).

Zanimljiviji podatak za britanske čitatelje – iako bi se i on možda trebao uzimati sa zrnom soli – pojavio se 2019. godine kad je istraživanje tvrtke Kantar Insights otkrilo da, dok je 51% odraslih Britanaca pročitalo jednu knjigu u prošloj godini, samo je 34% čitatelja uspjelo pročitati 10 ili više knjiga – čime su se, gledajući ukupno, progurali u kategoriju „ozbiljnih čitatelja“.

1 – 2 knjige: strogi kritičar

Kad je riječ o čitanju knjiga, nemilosrdni ste poput suca na izložbi pasa: zadovoljit će vas samo najsjajnija dlaka i najraskošniji repovi. To znači da birate samo najbolje primjerke, bilo da je riječ o povijesnim romanima, memoarima slavnih ili shenmu (fantastici koja se temelji na kineskoj mitologiji, očito).

3 – 4 knjige: kulturna posvuduša

Knjige su samo djelić bogate riznice vašeg zapanjujuće impresivnog kulturnog života, jednako važne kao i glazba, film, umjetnost ili balet. Pokušavate ugurati jednu ili više knjiga u svoj tjedan, no tu su i vaše jazz svirke te satovi plesa o kojima trebate voditi računa.

5 – 6 knjiga: vikend čitatelj

Nema šanse da uspijete ugurati šest knjiga mjesečno u dvadeset minuta ukradenih iz ralja sna ili četrdeset minuta putovanja na posao. Umjesto toga, vi mora da ste ona vrsta čitatelja koja je davno odlučila svoje slobodne vikende posvetiti gutanju stranica. Svaka čast!

7 – 8 knjiga: legendarni knjiški moljac

Ne može se to drukčije reći: vi ste glista koja se probija kroz stranice kao kroz vlažnu zemlje. Čitanje određuje svaki trenutak vašeg privatnog života. Razgovor s ljudima? Izlazak? Nema šanse!

10 i više knjiga: nezaustavljivi čitalački stroj

Uh. U prosjeku dvije i pol knjige tjedno znači da ste vjerojatno cijeli život podredili čitanju: gdje biste inače našli toliko vremena?! Pripadate u samu elitu kad je riječ o književnom životu. Osim ako ne brzate kroz stranice ili se držite isključivo pripovijedaka od 100 stranica. A to se onda zove varanje.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.