Što je potrebno za dobru recenziju knjige i zašto ih trebate pisati

Volite li recenzije knjiga? Mi ih volimo. Kada je dobro napisana ona je kao razgovor s pametnim prijateljem koji voli knjige. Dobra recenzija sadrži nekoliko ključnih elemenata. Ako se želite i sami iskušati u pisanju recenzija, pratite sljedećih 7 koraka:

  1. Prepoznajte kome je recenzija namijenjena

Za koga pišete recenziju? To nije školski projekt, seminar za fakultet ili tijek vaših misli. Iako pisci cijene recenzije, ne pišete ih ni za njih. Vi ciljate na potencijalne čitatelje koji odlučuju hoće li kupiti knjigu.

  1. Pročitajte knjigu barem jednom

Pod ovim mislimo da je pročitate pažljivo i kritički, a ne da preletite preko nje. Možda ćete se trebati vratiti i pročitati je i drugi put, cijelu ili barem ključne dijelove.

  1. Obilježite dijelove i pravite natuknice dok čitate

Notes and Marks na elektronskom čitaču knjiga može vam biti od velike pomoći, jer uz njegovu pomoć možete voditi dnevnik onoga što čitate. To pisanje recenzije čini lakšim. Ponekad obilježite opise koji vas i vaše čitatelje pogađa ravno u srž. Za tiskane knjige koristite sticky notes i slične blokove papira.

Još jedan dobar razlog za vođenje bilješki je što tako bolje pratite zaplet, strukturu romana i likove.

  1. Napišite kratak prikaz knjige

U redu, vrijeme je da uzmete olovku u ruke ili sjednete za računalo. Odakle početi? Potencijalni čitatelj želi znati hoće li će mu priča držati pažnju. To znači da ponudite sažeti osvrt, a ne da prepričavate radnju, jer je odavanje zapleta definitivno nepoželjno. Ponudite onoliko koliko je potrebno da probudi interes za čitanjem.

  1. Prepoznajte glavnu temu

Prepoznajte glavnu temu i recite čitatelju ako mislite da je autor dao jake argumente. Vraćajući se na raniji primjer, mogli bi napisati da: „Tolstoj ističe licemjerje patrijarhalnog društva u kome se na preljubnicu gleda drugačije nego na preljubnika. U isto vrijeme, ovo društvo prolazi kroz duboke promjene, promjene koje su nekima prebrze a drugima prespore.“

  1. Budite iskreni

Recenzija je nekorisna ako je neiskrena. Objasnite zašto vam se nešto dopada ili ne. Ima li previše opisa? Nedovoljno? Da li priča ide glatko, da li su likovi uvjerljivi, može li se čitatelj s njima poistovjetiti? A dijalozi – jesu su uvjerljivi? Ima li nešto što vam je omelo doživljaj priče?

To vrijedi i za dobre i za loše stvari. Pišite o onome što mislite da je dobro i o onome što je, po vama, loše.

  1. Neka kritika bude konstruktivna

Budite konstruktivni. „Nije mi se dopala ova knjiga,“ nije od pomoći potencijalnom čitatelju. Ako vam ništa konstruktivno ne pada na pamet, onda nemojte pisati recenziju.

Kritički osvrt je važan. Često iskrena recenzija može biti ono što spasi čitatelja od groznog stila, nepostojeće radnje i slabe strukture.

Dobra recenzija treba potencijalnom čitatelju ponuditi dvije stvari: recenzentovo viđenje knjige i njegovo mišljenje da li je napisana dobro ili ne.

Zašto bi trebali napisati recenziju?

Potrebna je kreativnost da bi se napisala dobra recenzija i pišući je imate priliku da pokažete svoju. Osim toga vi volite da pričate o knjigama! Mislite na recenzije kao na produžetak diskusije o knjigama kojom pomažete drugima u njegovoj potrazi za sljedećom knjigom.

Izvor: amreading.com

Photo: Shutterstock

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.