Snima se film prema romanu „Dnevnik Pauline P.“ autorice Sanje Polak

Nakon što se dokazala kao uspješna književnica, urednica i učiteljica, Sanja Polak postala je jedna od rijetkih koja se može pohvaliti da se prema njezinom romanu „Dnevnik Pauline P.“ snima dugometražni igrani film! Vijest je to koja je razveselila autoricu, ali i brojne generacije koje su uživale u avanturama djevojčice Pauline. Ovaj roman za mlade jedan je od najpopularnijih romana u Hrvatskoj, a u lipnju 2020. godine doživio je svoje 22. izdanje.

Dug je i trnovit put od ideje do ostvarenja. Kad se sjetim početka prije četvrt stoljeća i današnje večernje vijesti o odobrenju sredstava za snimanje filma pomislim: Teško je i može se. Vrijedi živjeti svaki božji dan, biti strpljiv, marljiv, uporan i vjeran istini, dobroti i ljepoti. Hvala Umjetničkom vijeću Hrvatskoga audiovizualnog centra što je prepoznalo vrijednost projekta filmskog stvaralaštva prema književnom djelu za djecu. Hvala produkcijskoj kući Jaka i gospodinu Juri Bušiću na želji da snimi film po mojoj knjizi. Hvala scenaristici Dori Delbianco i redatelju Nevenu Hitrecu na čitanju moje knjige i daljnjem umjetničkom radu nakon čitanja. Ovo je početak novog putovanja Paulinske priče. Putovanje će biti izazovno, zanimljivo i vjerujem s uspješnim ishodom. Onim kad se nakon odjave filma požali što piše “KRAJ” i poželi pogledati još jednom. Veselim se što će djeca dobiti novi hrvatski dugometražni film.“, poručila je Sanja Polak nakon što je saznala vijest o snimanju dugometražnog igranog filma.

Njezine priče i romani, posebno oni u kojima se pojavljuje djevojčica Paulina P., s razlogom su popularni među mladim čitateljima. U njima se djeca ne susreću s izmišljenim čudovištima, čarobnim likovima iz mašte i bajkovitim krajolicima. U njima čitaju o događajima, problemima i situacijama pred kojima se svakodnevno nalaze, koje ih vesele i tište. Zgode i nezgode iz školskih klupa, stroge učiteljice, teške domaće zadaće, prve simpatije, odnosi s roditeljima, rađanje prijateljstava, muke odrastanja…

Sanja je za roman „Drugi dnevnik Pauline P.” 2004. godine dobila nagradu „Mato Lovrak” za najbolji roman za mlade napisan na hrvatskom jeziku. 2006. godine zbirka pripovijedaka „Petrica Pričalica” nominirana je za međunarodnu nagradu „Mali Princ”.

Roman „Morski dnevnik Pauline P.” donio joj je Posebno priznanje Nagrade Grigor Vitez i nominaciju za nagradu „Mali princ”, a 2016. godine je primila diplomu Časne liste Međunarodnog vijeća za dječju knjigu (IBBY).

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.