Sedam izjava koje knjigoljupci stalno slušaju

Knjiga je mnogima najbolji prijatelji. Ona je vjerni pratitelj i odvodi nas u fantastične svjetove koji nikada nisu istraženi, a stare prašnjave stranice imaju posebnu čar. Međutim, jedna činjenica je nedvojbena: mnogo ljudi danas ne čita. S jedne strane su oni koji ne ispuštaju svoje tehnološke gadgete iz ruku ili su neprestano u potrazi za zabavom. To je često čista suprotnost ponašanju knjigoljubaca. S obzirom na to da smo mi knjigoljupci, otkrit ćemo sedam izjava koje nas nerviraju, a stalno ih slušamo na vlastiti račun.

  1. „Ti si štreber!“

Dosadan, glup i onaj koji ne prati trendove – to su epiteti koji se vežu uz štrebera. Nazivanje jednog knjigoljupca „štreberom“ je zapravo ironično. Naposljetku, oni čitaju više od prosječne osobe. Stoga, to što neko voli čitati ne znači da je štreber.

  1. „Zašto čitaš ako možeš da pogledati film?“

Oni koji ne vole knjige uvijek nađu razloge da ih se klone. Bilo kakav konstruktivan razgovor na temu dobrobiti čitanja, uvijek se završi istim odgovorom – zašto čitati ako mogu pogledati film? Vjerujemo da bi se svaki knjigoljubac složio da filmovi, u većini slučajeva, ne prikazuju sadržaj knjige vjerodostojno.

  1. „Pokreni se i živni malo.“

S obzirom na to da knjigoljupci dosta vremena provode nosom u knjigama, pretpostavlja se da nemaju život. Ali na veliko iznenađenje, čitanje je upravo ono što knjigoljupcima ispunjava život.

  1. „Plačeš za nekim tko nije stvaran.“

Nitko ne može razumjeti bol uzrokovanu rastankom s omiljenim junakom kada pročitate dobru knjigu. Iako junaci dočekaju svoj „sretan kraj“, čitatelj mora proći kroz emotivno buran period rastanka s knjigom, kako bi mogao započeti potragu za sljedećim dobrim naslovom. Knjige nam nude alternativu, privlačne prizore i junake koji nam osvajaju srca, a time je tuga opravdana (kao i veliki broj papirnatih maramica).

  1. „Ta knjiga je baš debela.“

Knjiga od najmanje 200 stranica nije baš debela knjiga – pitajte bilo kojeg knjigoljupca! Oni će takvu knjigu pročitati kao od šale. Zapravo oni preferiraju knjige čiji je broj strana veći od 350 (pritom ne osporavajući činjenicu da je priča ono što je zaista bitno, a ne broj stranica, ali ako knjiga ima veći broj stranica, to je prava poslastica za nas).

  1. „Gdje nalaziš vrijeme za čitanje?“

E, to vam je jednostavan trik. Mi knjigu nosimo svuda sa sobom. Dok jedemo, oči su nam prikovane za knjigu; dok putujemo, knjiga mora biti uz nas kako bismo skratili vrijeme; kada pada kiša, knjiga nas spremno čeka (kao i šalica kave ili čaja).

  1. „Mislim da su tiskane knjige stvar prošlosti.“

Iako se na tu temu stalno vodi debata, to nije točno. Miris knjige, potreba da se opipa fizički primjerak ne može se usporediti s čitanjem na elektronskom uređaju. Slažemo se da to ima svoje prednosti, ali čitanje prave knjige je iskustvo koje se ne može ni sa čime mjeriti.

Izvor: offshootbooks.wordpress.com

Photo: Shutterstock

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.