Sanja Pilić dobitnica književne nagrade “Krešimir Šego” za 2018. godinu

Želeći sačuvati sjećanje na život i djelovanje utemeljitelja Književno-poučnog časopisa za mlade „Cvitak“ Krešimira Šegu (Međugorje, 11. veljače 1950. – 9. prosinca 2014.), Udruga “Cvit” Međugorje i Ogranak Matice hrvatske Mostar, utemeljili su književnu nagradu „Krešimir Šego“, koja se dodjeljuje najuspješnijem autoru – piscu za mlade.

Članovi Stručnoga povjerenstva u sastavu: Misijana Brkić Milinković – predsjednica, Miro Petrović i Vanja Prusina – članovi Povjerenstva, donijeli su jednoglasnu odluku da je književnica Sanja Pilić dobitnica nagrade “Krešimir Šego” za 2018. godinu.

O nagrađenoj autorici

Sanja Pilić, pjesnikinja, spisateljica, spisateljica za djecu, rođena je 16. 05. 1954. u Splitu. Završila je Školu primijenjene umjetnosti, fotografski odsjek. Radila je kao fotografkinja, trik – snimateljica i koloristica na crtanom filmu.

Surađivala je s Autonomnom ženskom kućom iz Zagreba i radila sa zlostavljanom djecom. Članica je raznih prosudbenih odbora za dječje stvaralaštvo. Nastupa u školama na dječjim literarnim druženjima. Dobitnica je druge nagrade Večernjeg lista 1981. godine i treće nagrade 2006. godine; druge nagrade Radio Študenta i revije Literatura (Slovenija) 1990. godine; nagrade Grigor Vitez 1990., 2002., i 2016. godine, te nagrade Ivana Brlić Mažuranić 1995. i 2001. godine te nagrade Mato Lovrak za najbolji dječji roman objavljen u 2007. godini.

Dobitnica je Časne liste IBBY – ja za roman Jesam li se zaljubila? za 2008. godinu. Po romanu Sasvim sam popubertetio napravljene su kazališne predstave u Zagrebu i Karlovcu.

2010. dobila je nagradu Kiklop za roman Hoću biti posebnaaaaa!
2011. dobila je nagradu Kiklop za slikovnicu Maša i gosti.
2011. godine primila je odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Antuna Radića za zasluge u prosvjeti i kulturi.
2012. po romanu Mrvice iz dnevnog boravka napravljena je predstava u teatru Žar ptica u Zagrebu.
2016. dobila je nagradu za Mali princ za roman Pošalji mi poruku!
2017. nagrađena je prvom nagradom Večernjeg lista za kratku priču Delete.
2018. po priči Maša i Božić napravljena je predstava u kazalištu Trešnja.
2019. po priči Maša i klaun napravljena je predstava u kazalištu Trešnja.

Živi i radi u Zagrebu.

Tekst preuzet s Hrvatskog medijskog servisa.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.