Pubovi za knjigoljupce u Dublinu

UNESCO je grad Dublin proglasio „gradom književnosti“, stoga ne čudi da ga godišnje posjeti nekoliko tisuća ljubitelja knjige. U ovom gradu živjeli su mnogi pisci zbog čega ne prestaje inspirirati nove generacije svojom starinskom aurom i bajkovitim izgledom. Svi knjigoljupci koji se nađu u ovom irskom gradu moraju obavezno posjetiti Muzej pisaca u Dublinu. Međutim, svi koji žele hodati stopama genija poput Williama Butlera Yeatsa ili Oscara Wildea, trebaju posjetiti barove u Dublinu, a za vas smo odabrali nekoliko koje je često posjećivala književna elita ovoga grada.

The Brazen Head

Kako datira iz 1198. godine, ovaj pub svakako mora biti prvi na popisu bilo kakvog obilaska Dublina jer je najstariji u cijeloj Irskoj. James Joyce bio je redovan gost, a čak ga se i spominje u djelu „Ulysses“. Također, Jonathan Swift govori o ovom pubu u jednom pismu iz vremena kada je bio dekan u obližnjoj katedrali Svetog Patrika.

Danas je pub izuzetno popularan, a posjećuju ga kako turisti, tako i lokalni stanovnici. Poznat je po gostoljubivosti, a osoblje lokala je uvijek spremno posjetiteljima ispričati nešto o irskim običajima. Uz autentičnu atmosferu, događaje sa živom muzikom i najboljom hranom u gradu, „The Brazen Head“ je sve što vam je potrebno za nezaboravnu noć u Dublinu.

Toners Pub

Još jedna povijesna destinacija koja postoji od 1818. godine. Ovaj je pub osvojio pregršt nagrada i definitivno ga mora posjetiti svaki knjigoljubac jer se vjeruje da ovo jedino mjesto na kome je William Butler Yeats ikada popio piće. Također, čuveni irski pjesnik Patrick Kavanagh bio je čest gost u pubu „Toners“.

Tko god posjeti ovo izuzetno mjesto uvjerit će se da se pub ponosi svojim drevnim nasljeđem. Još uvijek se u njemu nalazi ladica koja datira od otvaranja puba, a tu je i ormarić prepun starinskih predmeta koji doprinosi autentičnoj atmosferi. Također, vrt u zadnjem dijelu puba je idealno mjesto da se rashladite kojom pivom tijekom toplog ljetnog popodneva.

Davy Byrnes

Pub „Davy Byrnes“ spominje se samo jednom u knjizi „Dubliners“ Jamesa Joycea, dok u naslovu „Ulysses“ Leopold Bloom ulazi u njega i naručuje sada već legendarni sendvič sa gorgonzolom i čašu bordoa. Joyce je bio redovan posjetitelj ovog puba i poznavao je vlasnika, a ova kratka scena u romanu učinila je pub važnim književnim mjestom i esencijalnom lokacijom koju morate vidjeti kada se nađete u Dublinu.

The Duke

Naravno da uvijek sami možete birati kako će izgledati vaša književna tura po pubovima Dublina, ali najčešća polazna točka svake večeri je „The Duke“ („Vojvoda“). Zašto baš ovaj pub? James Joyce, James Stephens, Arthur Griffith, Brendan Behan i Brian O’Nolan su samo neki od pjesnika i pisaca koji su posjećivali ovo predivno irsko zdanje kako bi popili piće i razgovarali sa prijateljima.

Kako u prošlosti, tako i danas privlačnost ovog lokala leži u činjenici da je riječ o pravom mjestu koje slavi tradiciju lokalne kulture pubova. U njemu se održavaju glazbeni događaji i stand up nastupi, ali je prije svega ovo mjesto na kojem možete vodite smislene razgovore, promišljate o životu i uživate u osvježavajućoj domaćoj pivi. Hrana je također spektakularna, a posebno se izdvajaju dimljeni losos, govedina i pite, a naša je preporuka domaći drobljenac od jabuka kakav se rijetko gdje može pronaći.

Izvor: whatshouldireadnext.com

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.