Priručnici koji će zauvijek promijeniti vaš život

Interesiraju vas teme oko našeg fizičkog i psihičkog zdravlja, u nastavku možete pronaći priručnike o probavi, zdravim namirnicama, prehrani, sexu, sindromu burnouta, afirmacijskim i poticajnim mislima. Na Mozaikovim štandovima čekaju vas naslovi koji su već utjecali na milijune života – vrijeme je da i vaš život krene u pravom smjeru.

  1. David Perlmutter: Detoks uma

„Detoks uma“ novi je naslov autora Davida Perlmuttera koji je svjetsku slavu stekao svojim uspješnicama „Inteligentna prehrana“ i „Zdrava probava – zdrav mozak“. U najnovijoj knjizi David Perlmutter ujedinio je snage s Austinom Perlmutterom i Kristin Loberg koji su svjetski priznati stručnjaci u svijetu medicine.

Knjiga „Detoks uma“ otkriva kako suvremeni svijet duboko utječe na naše svakodnevne odluke i aktivno manipulira njima zbog čega postajemo usamljeniji, tjeskobniji, deprimiraniji, nepovjerljiviji, boležljiviji i deblji no ikada.

Kad ste se posljednji put osjećali istinski sretno, ispunjeno, bistro, odmoreno i duboko povezano ne samo sa sobom nego i s ljudima oko sebe? Ako je od toga prošlo već neko vrijeme, ova knjiga je za vas!

Autori nam u ovoj knjizi objašnjavaju kako je moguće probuditi se iz tog stanja monotonije te krenuti za trajnom radošću i duboko smislenim postojanjem – čak i dok proživljavamo teškoće, razočaranja i izazove. To je neizbježno. Ali, nije neizbježno osjećati se kronično nepovezano, maglovito, tjeskobno, frustrirano, možda čak i slomljeno, pod teretom samog života.

Postoje vrlo stvarni i učinkoviti načini kako izbjegavati mnoge od tih osjećaja i, još važnije, stvarati trajnu sreću u životu. Savjeti izneseni na stranicama ove knjige jednostavni su, vrlo lako izvedivi, korisni i pristupačni, posebice desetodnevni program koji obuhvaća plan prehrane s četrdeset slasnih i zdravih recepata.

„Detoks uma“ u prijevodu Aleksandre Barlović ključni je vodič za naše ozdravljenje te nam utire put prema svrhovitijem životu koji će nas potpuno ispunjavati.

  1. Prijevod Briana Brownea Walkera: I Ching

„I Ching“ ili „Knjiga promjena“, izvorište konfucijanizma i taoizma, jedan je od prvih pokušaja ljudskog uma da pronađe svoje mjesto u svemiru. Gotovo tri tisuće godina iz temelja prožima kinesku kulturu, a u posljednje vrijeme zanimanje za „Knjigu promjena“ velikom brzinom širi se Zapadom. Dok se zapadnjačko gledište uglavnom temelji na logičkom, mentalnom pristupu životu, savjeti „I Chinga“ daju nam do znanja da je u nama pohranjena unutarnja istina na koju se možemo osloniti u rješavanju svih bitnih pitanja. Stoga se „I Ching“ može koristiti kao knjiga mudrosti za razmišljanje o sebi i svijetu – kao univerzalni vodič za svakodnevno življenje u čijim se savjetima zrcali mudrost kozmičkog poretka i zakona promjene. Ponekad knjiga upozorava na prepreke koje su nepremostive i savjetuje odustajanje. Odluka je na nama i kada je donesemo događaji prestaju biti pod našom kontrolom.

Promjena nastaje međusobnim djelovanjem aspekata, principa jin i jang. Jang je nebo, aktivno, pozitivno, muško, čvrsto, jako, svjetlo dok je jin zemlja pasivno, žensko, negativno, popustljivo, tamno. Međusobnom mješavinom u različitim razmjerima jina i janga nastaju kombinacije heksagrama. 64 heksagrama daju 4096 odgovora. Heksagrami simboliziraju cjelokupan slijed promjena kroz koje sve u svemiru od mikro do makro univerzuma prolazi u neprekidnim ciklusima. Povezujući našu radnju s dijelovima tog ciklusa možemo predvidjeti slijed događaja pa čak i utjecati na njega.

„I Ching“ je drevni kineski tekst čiji je povijesni i kulturni utjecaj nemjerljiv. Zahvaćajući brojne domene poput proricanja, kozmologije, etike, filozofije, stoljećima se tumačio na mnogo različitih načina i koristio kao savjetnik za vrijeme životnih prekretnica. Kada mudrosti „I chinga“ pristupimo iskreno i otvorena srca, ona djeluje promicanjem uspjeha i sreće te uvođenjem ravnoteže i perspektive u život. Popularnost koja ne jenjava „I Ching“ duguje jednostavnom načelu na kojem počiva: najveća životna bogatstva, blagostanje, razumijevanje i mir, postižemo držeći se vlastitih pozitivnih kvaliteta. Višeznačnost naziva knjige ogleda se i u značenju ideograma I koji je i znak za kameleona – životinju koja stalno mijenja boju tijela u skladu s okolinom, a ching je i znak za osnovu tkanja, glavnu nit oko koje mnogostrukim preplitanjem nastaje cjelokupna manifestacija.

Prijevod Briana Brownea Walkera jedan je od najpopularnijih upravo zbog suvremene forme koja je prilagođena iskusnim poznavateljima jednako kao i početnicima.

  1. Lisa Taddeo: Tri žene

Knjiga „Tri žene“ autorice Lise Taddeo fascinantna je istinita priča o seksualnom životu triju žena, utemeljena na gotovo deset godina prikupljanja izvješća. Ispripovijedana je zapanjujuće iskreno i neposredno. Istodobno je novinarski podvig i pripovjedački trijumf, prepuna nijansi i empatije. Predstavlja nam tri nezaboravne žene – i jednu iznimnu spisateljicu – čija nas iskustva podsjećaju da nismo sami.

Ova knjiga živopisno i fascinantno opisuje ženske nezadovoljene potrebe, neizrečene misli, razočaranja, nade i opsesije koje ne popuštaju. U jednom predgrađu u Indiani upoznajemo Linu, domaćicu i majku dvoje djece čiji je brak nakon deset godina ostao bez strasti. Lina je gladna ljubavi, svakodnevno se bori s napadajima panike, a nakon ponovnog povezivanja s nekadašnjom ljubavlju putem društvenih mreža ulazi u izvanbračnu vezu koja je ubrzo potpuno zaokuplja. U Sjevernoj Dakoti upoznajemo Maggie, sedamnaestogodišnju srednjoškolku koja je navodno u tajnom fizičkom odnosu sa svojim naočitim oženjenim učiteljem engleskog. Posljedičan kazneni postupak uzburkat će njihovu tihu zajednicu. I naposljetku, upoznajemo Sloane, prelijepu, uspješnu i profinjenu vlasnicu restorana, koja je u sretnom braku s muškarcem koji uživa gledati je u seksualnom odnosu s drugim muškarcima i ženama.

The Washington Post, New York Public Library, Time, Economist, Shelf Awareness, The Guardian, Sunday Times, BBC i Elle samo su neki od magazina koji su ovu svjetsku književnu senzaciju proglasili knjigom godine!

U ovom hit naslovu seks nije tabu tema, a autorica Lisa Taddeo opisuje ženinu borbu protiv sustava i muškaraca, donosi dosad neviđenu analizu brakova te rasprave i poglede na feminizam i emancipaciju u moderno vrijeme.

Knjigu „Tri žene“ na hrvatski je prevela Aleksandra Barlović.

  1. Aljoša Bagola: Kako pregorjeti i uzeti život u svoje ruke

Aljoša Bagola bio je jedan od najuspješnijih kreativnih direktora u regiji. Bio je, jer više nije kreativni direktor. Prije pet godina je “pregorio” od previše posla. Kada se nakon oporavka vratio u agenciju prvo je dao ostavku na sve vodeće funkcije u kreativnom odjelu. Sve što mu se događalo posljednjih nekoliko godina, Aljoša je zapisao u knjizi „Kako pregorjeti i uzeti život u svoje ruke“ u prijevodu Jagne Pogačnik. U današnje vrijeme svi su u strahu da ne pregore. Nikome danas nije lako. Autor u knjizi nudi savjete kako ostati normalan i zdrav uz sve pritiske kojima smo svakodnevno izloženi. Sve to dovodi do pucanja po svim šavovima. Moramo se posvetiti više sebi, moramo voditi računa o svom zdravlju, ne smijemo probleme skrivati u sebi nego o njima govoriti.

Kako tvrdi Bagola, suvremene tehnologije udomaćile su nas u uvjerenju da neprestano moramo biti na raspolaganju. Umjesto da je sačuvamo, mi svoju energiju nekontrolirano razbacujemo naokolo. Zato je u pregorjelosti odmah isključio sve obavijesti na mobilnom telefonu, što njegovoj supruzi i danas stalno ide na živce. Kad je to napravio, mogao je opet vladati svojim vremenom. Jedna od njegovih ključnih misli u knjizi kaže – prepolovimo svoju dostupnost i udvostručit ćemo svoje raspoloženje. Lucidnim misaonim obratima i bravuroznim jezičnim igrama majstorski nas vodi kroz inspirativne životne priče, potresne spoznaje, neočekivane uvide i nesvakidašnja razmišljanja. Savjetuje nam kako se učinkovito suočiti s kaotičnim i neukrotivim suvremenim svijetom i unatoč tome u njemu pronaći komadić utjehe, smirenosti i optimizma.

Druga zabluda suvremenog svijeta je zahtjev da neprestano moramo biti sretni, ili kako to Bagola u knjizi zove, optički optimizam. Ljudi su bića s kompleksnim emotivnim ustrojem i biti neprestano sretan je nemoguće. Zato sebi moramo dopustiti sva raspoloženja i tek tada možemo napredovati. Ne možemo biti sretni po naredbi, ne možemo biti neprestano učinkoviti i podvrgnuti neracionalnim poslovnim ciljevima, ne možemo neprestano brinuti što će biti sutra. Sloboda nam ne smije biti samo deset minuta kad smo na kraju dana otkačili sve što nam je tog dana bilo zadano. Zato se moramo naučiti brinuti se o sebi i postavljati granice. Za to nam nisu potrebne magične izreke, nego samo malo zdravog razuma i riječ „ne”.

Ove, ali i brojne druge naslove pronađite u našem webshopu.

Na već snižene naslove, ostvarite dodatne popuste na kupnju više od 3 ili 5 knjiga!

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.