Najbolje knjige za ljeto 2024.

Ljeto je savršeno vrijeme za opuštanje uz dobru knjigu. Bilo da uživate na plaži, u hladu vrta ili u udobnosti svog doma, pravo štivo može vam pružiti nezaboravne trenutke! U nastavku donosimo preporuke knjiga za ljetno čitanje, podijeljene u četiri kategorije koje će zadovoljiti različite ukuse. Pripremili smo niz naslova koji će vas očarati, nasmijati, rasplakati i inspirirati, od romantičnih zapleta i misterioznih zločina, preko maštovitih dječjih pustolovina, do poticajnih publicističkih djela.

Najbolje knjige za ljeto 2024.

Ljubavne priče

Romantični ljubavni romani savršeni su za ljetne dane. Bilo da ležite na plaži ili se opuštate u vrtu, uronite u priče pune ljubavi i strasti. Od povijesnih romansi do suvremenih ljubavnih priča, svaki roman donosi nezaboravne likove i emotivne zaplete. Ove knjige će vas nasmijati, rasplakati i podsjetiti na snagu ljubavi koja nadmašuje sve prepreke. Pronađite svoj idealan ljubavni roman i dopustite mu da vas očara ovog ljeta.

1.  Skandal je kriv za sve – Julia Quinn

Skandal je kriv za sve

Veliko finale sage o obitelji Rokesby, Julya Quinn. Izbora su dva: Georgiana Bridgerton nema ništa protiv braka, samo je mislila da će po tom pitanju imati pravo glasa. Ipak, s obzirom na to da joj reputacija visi o koncu, Georgie ima dvije mogućnosti: provesti život kao usidjelica ili udati se za kretena koji joj je uništio život.

2. Tri tjedna za ljubav – Eloisa James

Tri tjedna za ljubav

Vatreni roman Tri tjedna za ljubav sedmi je naslov u seriji Očajne vojvotkinje te donosi sve ono zbog čega čitatelji diljem svijeta vole i čitaju Eloisu James: duhovite dijaloge, strastvene intrige i zavodljivu romansu koja otapa i najtvrdokornija srca.

3. Tajne i iskušenja – Anna Harrington

Tajne i iskušenja

Bojnik Nathaniel Grey u visokom društvu slovi kao razvratnik i to mu sasvim odgovara. Odan je jedino svojoj domovini i dvojici prijatelja za koje je spreman dati život. Kad je jedan od njih ranjen i želi vidjeti svoju mlađu sestru, Grey će preokrenuti nebo i zemlju da ju dovede. Ali umjesto nespretne djevojčice kakvu pamti, dočekat će ga prekrasna žena s napunjenom puškom u rukama.

4. U naručju vojvode – Alexa Aston

U naručju vojvode

U naručju vojvode treći je roman u serijalu Vojvode na krivom putu o petorici aristokrata koji se poznaju iz dječačkih dana i optuženi su za nedjela koja nisu počinili. Nakon nesreće u kojoj pogibaju njegov otac i brat, neodoljivi Donovan Martin neočekivano postaje vojvoda od Haverhilla. Svoj novi položaj i bogatstvo odluči iskoristiti kako bi u svoj krevet odveo što više ljepotica iz visokog društva. Ali onda susreće neobičnu i živahnu Wynter Day, koja nije nalik nijednoj ženi koju je ikada upoznao.

5. Pariški zadatak – Rhys Bowen

Pariški zadatak

U ovom romanu o ljubavi, ratu, hrabrosti i nadanju, engleska autorica Rhys Bowen pred čitatelje donosi iskrene emocije, napetost i trenutke koji potiču na razmišljanje – koliko čovjek može izdržati, a da se ne raspadne od boli i straha? Junakinja Madeleine Grant rođena je Londončanka, studentica na pariškoj Sorboni, istodobno naivna djevojka i majka hrabrost. Dočekavši Drugi svjetski rat rastrzana između dviju domovina i suprotstavljenih uloga (jedne tipično ženske, pacifističke, druge borbene i neustrašive) potpuno je nesigurna u svoje odluke sve dok je vijest koju nijedan roditelj ne smije primiti ne ponuka na radikalan potez kojim će iznenaditi i samu sebe.

Krimići

Ljeto je idealno vrijeme za uzbudljive kriminalističke romane. Uronite u svijet tajni, zločina i neizvjesnosti dok uživate u suncu. Ovi napeti naslovi s fascinantnim detektivima i nepredvidljivim obratima držat će vas na rubu sjedala. Bilo da volite klasične detektivske priče ili moderne psihološke trilere, krimići će vam pružiti pravu dozu adrenalina. Pripremite se za napetu vožnju i otkrijte mračne tajne koje čekaju na vas!

1.Ispod površine – Henning Mankel

Ispod površine - Mankell

Ispod površine novi je roman iz kultnog serijala o inspektoru Kurtu Wallanderu autora Hanninga Mankella. U zimu 2008. godine umirovljeni viši mornarički časnik, Håkan von Enke, nestaje tijekom svoje uobičajene šetnje šumom Lilljansskogen. Za Kurta Wallandera ovaj slučaj postaje duboko osoban: von Enke djed je njegove unuke. No kada i von Enkeova supruga Louise netragom nestane, Wallanderova predanost slučaju ne poznaje granice.

2. Svi grešnici krvare – S. A. Cosby

Svi grešnici krvare

Titus Crown bivši je agent FBI-a i trenutni šerif okruga Charona u Virginiji. Iako se njegov rodni grad čini kao južnjačka idila domaćeg alkohola, kukuruznog kruha i orhideja, Titus zna da duboke rane polako krvare ispod Charonove mirne površine. Spokoj prekida sukob Titusovih zamjenika s ubojicom omiljenog profesora. Istražujući ubojstvo, Titus razotkriva neizrecive zločine serijskog ubojice koji opsjeda Charonove oronule ceste i zarasle proplanke te vreba iz svake sjenke.

3. Moramo razgovarati o Kevinu – Lionel Shriver

Moramo razgovarati o Kevinu

Eva nikad nije htjela biti majka, a sigurno ne majka dječaka koji je hladnokrvno ubio devetero ljudi uoči svoga šesnaestog rođendana. Dvije godine poslije, Eva se suočava s ruševinama svoga života – sa svojim brakom, karijerom, majčinstvom i Kevinovim brutalnim pohodom. U nizu pisama suprugu otkriva svoju bol, strepnje te sumnje da je i sama odigrala ključnu ulogu u Kevinovu neoprostivu zločinu.

4. Uspon – Lucy Clarke

Uspon

Roman Uspon novi je hit autorice Kuće na hridi, Lucy Clarke. Maggie, Liz, Helena i Joni odlaze na putovanje u norvešku divljinu kako bi na planinarskim stazama pronašle nove staze za svoje živote.  Zvuči kao izvrstan plan, no divljina krije svoje tajne. Kad se četiri žene nađu suočene s iskonskim nagonima, vlastitim strahovima i tajnama, štošta će na planinarskim stazama biti dio njihovoga uspona. No, jedna tajna okrenut će njihov kompas, a uspon bi mogao postati strmoglav pad. Prati li njihove stope ubojica i kako će se snaći sa sobom  i divljinom, saznat ćete na intrigantnim stranicama romana.

5. Sluškinjin dnevnik – Loreth Anne White

Sluškinjin dnevnik

Roman Sluškinjin dnevnik sjajan je novi triler autorice hita Ispod đavoljeg mosta. Kit Darling sluškinja je koja ne može odoljeti njuškanju. Ona je „nevidljiva djevojka“, koja kompulzivno gura nos u tajanstvene živote svojih bogatih klijenata. Njezin bezazleni hobi postaje uteg oko vrata kad otkrije mračnu tajnu svojih poslodavaca. Kit postaje najveća prijetnja njihovu životu, a time i smetnja koju treba ukloniti.

Knjige za djecu

Dječje knjige donose čaroliju ljeta kroz živopisne likove i avanturističke zaplete. Ove priče potiču maštu i ljubav prema čitanju kod najmlađih. Od slikovnica za najmlađe do romana za djecu, ovi naslovi oduševit će i najzahtjevnije mlade čitatelje. Kroz smijeh, suze i uzbuđenje, dječje knjige stvaraju uspomene koje traju cijeli život. Pronađite savršenu knjigu za svoje dijete i zajedno istražite čudesne svjetove!

1. Peanut Jones i dvanaest portala – Rob Biddulph

Peanut Jones i dvanaest portala

Poznata umjetnička djela iščezavaju diljem svijeta. U jednom su trenutku tu, a u drugom se pretvore u prah. Peanut Jones i njezini prijatelji smatraju da sve to ima neke veze s magičnim svijetom grada Chrome i podmuklim planom gospodina Whitea da svijet liši boje i kreativnosti. Vrijeme je da se vrate u Oslikani Grad i pomognu Otporu u njihovoj borbi protiv Whitea.

2. Agata Meteoropat(a) – Marijana Križanović

Agata Meteoropat(a)

U ovoj poticajnoj slikovnici koju je napisala Marijana Križanović, a ilustrirala Lidija Kraljević mali će se čitatelji upoznati s danima u tjednu, doznati po čemu se ponedjeljak razlikuje od srijede, ali i dobiti važnu životnu lekciju: sebičnost i neiskrenost nikad se ne isplate! Uz to, radnja ove slikovnice odvija kroz sedam dana u tjednu pa mali čitatelji imaju priliku naučiti ponešto o danima, o njihovim nazivima, redoslijedu i specifičnostima svakoga dana.

3. Svemirko – David Walliams

Svemirko

1960.-e. Amerika i Rusija natječu se u osvajanju svemira. Na dalekoj farmi gdje živi s groznom tetkom, dvanaestogodišnja Ruth, djevojčica bez roditelja, svaku večer gleda u zvijezde sanjajući o pustolovini. Jedne noći opazi leteći tanjur kako para nebo… a zatim se sruši u polje. Kad se svemirska letjelica otvori i otkrije tajanstvenog izvanzemaljca, svi Ruthini snovi odjednom se ostvare. No, skriva li ovaj posjetitelj s drugog planeta veliku tajnu…?

4. Čudnovata dama Trema – Katarina Matković, Lucija Stanojević

Čudnovata dama Trema

Posve neočekivano, nasred pozornice obasjane reflektorima, djevojčica Lika upozna nestašnu i nepredvidljivu Tremu. Likine ruke zadrhte, a koljena zaklecaju. Svjetla reflektora postaju zasljepljujuća, a publika se pretvara u jeziva čudovišta. Lika ne zna što joj je činiti! Da odustane, da se sprijatelji ili da se posvađa s Tremom? Na sto je muka! No, na um joj padne ideja, koja bi čak mogla i upaliti…

5. Skandar i Kušnje kaosa – A. F. Steadman

Skandar i kušnje kaosa

Skandar i Kušnje kaosa treći je nastavak u serijalu o Skandaru. Da bi preživjeli treću godinu školovanja, Skandar i njegovi prijatelji moraju proći nekoliko opasnih izazova u otočkim elementalnim zonama i sakupiti čudesno solsticijsko kamenje. Prijateljstva, savezi i spone među jahačima jednoroga naći će se na kušnji, a samo će oni najsnažniji opstati. U međuvremenu, Skandarova sestra Kenna napokon stiže u Gnijezdo, no zbog njezine iskovane spone s divljim jednorogom svi joj okreću leđa. A kada zastrašujuće otkriće dovede samu budućnost Otoka u opasnost, upravo je njezino ime prvo na popisu sumnjivaca. Dok se mračne sile okupljaju, Skandar mora odlučiti za što se bori i što je sve spreman učiniti: za Kennu, za Gnijezdo i za vitlače duha.

Publicistika

Ljeto je pravo vrijeme za inspirativne publicističke knjige. Ovi naslovi donose uvid u stvarni svijet kroz autentične priče, istraživanja i analize. Od samopomoći i zdravlja do povijesnih događaja i suvremenih društvenih tema, publicistika obogaćuje naše znanje i razumijevanje svijeta oko nas. Ove knjige inspiriraju, educiraju i motiviraju, potičući vas na razmišljanje i osobni rast. Pronađite knjigu koja će vas inspirirati i obogatiti vaše ljetne dane.

1. Osviješteni i visoko učinkoviti – Chelsea Pottenger

Osviješteni i visoko učinkoviti

Suvremeni način života, koji karakterizira manjak slobodnog vremena, stres i perfekcionizam, u svoj je žrvanj ubacio i Chelsea Pottenger, uspješnu poduzetnicu koja se nakon poroda suočila s postporođajnom depresijom i pregorijevanjem. Kako bi iznova isplivala na površinu, Chelsea se posvetila proučavanju svjesnosti i meditacije te je temeljito promijenila prioritete, smjestivši svoju dobrobit na prvo mjesto.

2. Wellness almanah – The Leaping Hare kolektiv

Wellness almanah

Wellness almanah spiritualni je vodič kroz stvaranje zdravih mindful navika kojeg su osmislili intrigantni umovi kolektiva The Leaping Hare, a kojeg je potom svojim maštovitim kistom oslikala priznata Instagram ilustratorica @madebyralu. Njih zanimaju teme poput odnosa um-duša- tijelo-self-helpa, prirode, ezoterije i kreativnosti. Njihovi autori, mahom veliki stručnjaci vođeni srcem i intuicijom, slave duh zajedništva i istražuju ekološke principe na pozitivan način, pritom na čitatelje ostavljajući jednako tako pozitivan učinak.

3. Pazi kojeg vuka hraniš – Kenan Crnkić

Pazi kojeg vuka hraniš

Iako ju je teško definirati, sreća je nešto čemu svi stremimo, ali i nešto što nam se nerijetko čini nedostižnim. Međutim, smatra dr. Kenan Crnkić, najveća prepreka na našem putu k sreći nerijetko smo mi sami, naše sumnje i nesigurnosti, strahovi i ograničenja koja sami sebi postavljamo. Vodeći se mišlju Ako želite biti sretni, budite, Crnkić potiče čitatelje da se zamisle nad vlastitim životima te otkriju što im je uistinu važno i potrebno.

4. Razgovori koji su mi promijenili život – Rok Smolej i Zvezdana Mlakar

Razgovori koji su mi promijenili život

Razgovori nisu samo prozor u životne lekcije koje je Zvezdana izvukla iz tih susreta, već i u intimne trenutke koji su oblikovali njezinu jedinstvenu ličnost. Ova inspirativna i intrigantna knjiga ne samo da potiče na razmišljanje o vlastitim putevima, već i o načinima na koje donosimo važne životne odluke. Pruživši nam pregled iskrenih, duboko emotivnih razgovora, Mlakar baca svjetlo na različite aspekte ljudskog iskustva, čineći Razgovore neizostavnim štivom za sve one koji žude za dubljim razumijevanjem života.

5. Pregorijevanje – Amelia Nagoski i dr. sc. Emily Nagoski

Pregorijevanje

Pregorijevanje (engl. burnout) pogađa sve više ljudi, naročito žena, jer ono što se od njih očekuje i njihova svakodnevna iskustva bivanja u suvremenom svijetu dvije su vrlo različite stvari. Sestre Emily i Amelia Nagoski objašnjavaju kako žene pregorijevaju nastojeći premostiti jaz između stvarnosti i očekivanja, vlastitih potreba i tuđih zahtjeva te otkrivaju kako izaći iz začaranog kruga stresa i iscrpljenosti. Uz pomoć neuroznanosti, ali i Disneyjevih princeza, popularne glazbe i znanstvenofantastičnih distopija, ova revolucionarna knjiga tumači zašto žene pregorijevaju drukčije nego muškarci te nudi praktične savjete uz pomoć kojih čitateljice mogu smanjiti stres, preuzeti kontrolu nad svojim osjećajima i voditi radosnije živote. Pisana razgovornim silom, svoje čitateljice poziva na djelovanje, daje im podršku i utjehu te im jasno daje do znanja da su „dovoljne“, upravo takve kakve jesu.

Svi su naslovi dostupni na webu www-mozaik-knjiga.hr

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.