PRAŠINA KOJA PADA SA SNOVA – ROMAN

PRAŠINA KOJA PADA SA SNOVA – ROMAN

ROMAN INSPIRIRAN PRIČOM AUTOROVE BAKE

Prašina koja pada sa snova – Louis de Bernieres

Molimo vas prihvatite statistics, marketing kolačiće da bi gledali ovaj video.

Kucnite u Google tražilicu naslov “Mandolina kapetana Corellija”. Izbacit će Vam pregršt članaka, a u svakom će se naglasiti da je ovaj roman jedan od najutjecajnih modernih romana. Četrdeset i osam čitalačkih grupa diljem Velike Britanije svrstalo je taj roman u petnaest najznačajnijih modernih romana.

Ta me informacija obradovala – u rukama sam imala novu knjigu istog autora zanimljiva naslova: Prašina koja pada sa snova. Naslov koji vas u trenutku učini nostalgičnim, melankoličnim, ali pomalo i razboritim u stilu: s mojih snova prašina neće padati!

Ali, da. To je život.

Zanimljiva je i činjenica da je roman inspiriran pričom autorove bake – što svakako ostavlja trag još jedne emocije – neizvjesnosti i tuge.

No, nemojte da vas moj uvodni dio obeshrabri. Život nije crn, a roman inspiriran životom također.

Louis De Bernières autor je bestselera Mandolina kapetana Corellija, koji je 1995. godine osvojio nagradu Commonwealth Writer’s Prize za najbolju knjigu, a po kojem je 2001. snimljen film s Penélope Cruz i Nicolasom Cageom. U novom romanu autor se ponovo susreće s posljedicama krvavog i opakog rata i ovom epskom pričom još jednom potvrđuje svoj status jednog od ponajboljih romanopisaca 20. stoljeća.

Kraj je viktorijanskog doba u Engleskoj, a zlatno doba kralja Edvarda označava jedno idilično razdoblje. Rosie McCosh i njezine tri vrlo različite sestre (Christabel, Ottilie i Sophie McCosh, kćeri burzovnog mešetara Hamiltona McCosha i njegove supruge) odrastaju u ekscentričnom domu u Kentu, između dječaka obitelji Pitt (Daniela i Archieja) s jedne i dječaka obitelji Pendennis (Sidneya, Alberta i Ashbridgea) s druge strane. Ali, njihove dane dječjih pustolovina zasjenjuje početak rata, koji će ih zadesiti na ulasku u odraslu dob.

Planovi koje su imali, želje koje su odmalena kovali, ideje kojima su se veselili odjednom su postale potpuno nebitne. Strašni događaji promijenili su svijet, a u likovima izmijenili štošta.

Rat je završio – Rosein zaručnik Ashbridge je poginuo, sestre su se posvetile brizi za bolesnike i stradale, a Christabel je postala fotografkinja u ratu, dok se nespretna Sophie, vozačica u ratu, upoznala sa svećenikom Fairheadom što je rezultiralo velikom ljubavlju.

Stvari su se drastično promijenilo – taj nagli korak dalje koji je svijet globalno učinio dvadesetih godina prošlog stoljeća bio je neizbježan, a povukao je za sobom niz mjera. Kako nakon tragedija, stradavanja, uništavanja, patnje, uživati u plesovima, balovima, finoj hrani, glazbi i književnosti? Kako nastaviti kao da se ništa nije dogodilo, a s druge strane, zašto breme krvoločnog rata vući dalje kad je napokon završilo?

Jedino što im je preostalo je bilo sljedeće: živote moraju nastaviti, svoje novo mjesto u svijetu pronaći i zauzeti nove uloge. Što se od ruševina starog svijeta može novo sagraditi? Društveni sloj kojem su pripadali više ne postoji, a bez statusa koji ih je utvrđivao – koliko smisla ima poštivati određene norme? Stoga, neke uloge koje će sestre zauzeti i ne pristaju djevojkama iz uglađenog društva.

Zanimljivi pristup temama iz različitih perspektiva stvara radnju koja se poigrava s čitateljevim nagađanjima i strahovima iz stranice u stranicu. Riječ je o romanu u kojem nema lika koji nosi životni ili književni imunitet. Stoga, utvrdit ćete i sami: priča je to o svijetu u kojem vladaju turbulentna pravila pravog života.

Ne plašeći se biti iskren, ali imajući poštovanja i prema žrtvama i samom čitatelju, Louis de Bernieres će još jednom podsjetiti da u pričama o ratu i strahotama koje donosi u ovom romanu, postoji i ona neuništiva nada koja nas toliko često drži da ne potonemo.  Upravo zahvaljujući takvoj temi, otvara se jedna bitna stavka u cijeloj priči:  ljubav i smrt možda jesu najveće teme ovog romana, no, između redaka ove povijesne priče utkana je i poznata tematika književnosti: gdje su religija i vjera u ovakvim povijesnim prevratima? Može li se ona sačuvati u svijetu u kojem nema vidljiva razloga da dobro pobjeđuje?

Koristeći različite glasove pripovjedača: u trećem, prvom licu, u obliku pisama, dnevničkih zapisa, pjesama i novina, autor je stvorio vrelo iznimno jakih glasova u vremenu kada se prelama jedan povijesni put i nastupa novi!

Roman vrijedan čitanja!

KNJIGU MOŽETE NARUČITI PREKO NAŠEG WEB SHOPA!

PRAŠINA KOJA PADA SA SNOVA

Knjiga tjedna!

Pogledaj ponudu

Knjiga tjedna!

Najbolja osveta od svih je sreća

Ostvarite svoje snove i postanite uspješniji!

50 kn

89 kn

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.