Poznata food blogerica Jelena Markota isprobala slasne recepte iz kuharice “Superpovrće”
Jelena Markota jedna je od naših najdražih food blogerica, a poznatija je pod imenom svog Instagram profila Eardur. Njezinim veganskim receptima ne može odoljeti nitko, čak i oni koji nisu vegani ili vegetarijanci zaljubit će se u jednostavne i brze obroke koje sprema. Jelena publici približava vegansku prehranu na najbolji mogući način, upoznaje svoje pratitelje sa sastojcima i opisuje im detaljno veganske recepte u kojima uvijek traži nešto više. Upravo je ona bila logičan odabir za testiranje recepata iz naše najnovije kuharice “Superpovrće” autorice Celie Brooks.
Tajlandska salata s gljivama i indijskim orašcicima
Ovo je lagana, ali zasitna salata koja se poslužuje kao glavno jelo sa začinjenom mljevenom piletinom ili svinjetinom te se cesto poslužuje u listovima zelene salate. Ovdje su obične narezane gljive i indijski oraščići zajedno kuhani da bi stvorili hranjivi obrok koji oponaša mljeveno meso, a pun je privlačnih okusa limunske trave, cilija i đumbira. Rezultat je za prste polizati! Uz ovo jako dobro ide krastavac, a tostirana riža tradicionalni je, ali opcionalni dodatak – nekoliko prstohvata dodaje dimenziju hrskavosti.
SASTOJCI:
500 g gljiva
1 žlica kokosovog ulja ili ekstra djevičanskog maslinovog ulja
morska sol
100 g ( šalice) sirovih indijskih oraščića
2 narezane stabljike limunske trave, samo bijeli dio
4 prepolovljena češnja češnjaka
1 krupno narezana duguljasta ljutika
2 cm dugački komad oguljenog i krupno narezanog svježeg đumbira
2 mala narezana crvena cilija
1 žlica ulja tostiranog sezama
3 žlice svijetlog umaka od soje
2 žlice soka limete
listovi salate sorte „mali dragulj” ili listovi kineskog kupusa (napa kupus), za posluživanje ploške krastavca, za posluživanje šaka listova mente
1 žlica mljevene tostirane riže, po želji
PRIPREMA:
- Ugrijte široku tavu za prženje ili wok na srednje jakoj vatri pa dodajte kokosovo ili maslinovo ulje. Dodajte gljive i prstohvat soli pa dobro promiješajte.
- Dok gljive ne zakuhaju, stavite indijske oraščiće u procesor hrane i sino ih usitnite, ali ih nemojte samljeti u prah. Dodajte gljivama.
- Kuhajte 20 – 30 minuta, cesto miješajući, dok tekućina ne ispari i ne dobijete sipku, gotovo suhu mješavinu koja poprima zlatnu boju.
- U međuvremenu očistite procesor hrane pa dodajte limunsku travu, češnjak, ljutiku, đumbir i čili. Miksajte dok ne bude što je moguće sitnije mljeveno.
- Napravite mjesta u sredini tave te dodajte sezamovo ulje i u njega stavite mješavinu s limunskom travom pa promiješajte.
- Maknite tavu s vatre i dodajte sok limete. Dobro promiješajte i stavite sa strane. Provjerite treba li dodati još začina.
- Na četiri tanjura posložite listove zelene salate ili kineskog kupusa. Na svaki list žlicom stavite mješavinu gljiva i dodajte nekoliko ploški krastavaca, po želji. Nasjeckajte mentu i pospite po tanjurima, zajedno s nekoliko prstohvata tostirane riže, ako je koristite. Odmah poslužite.