Poznata food blogerica Jelena Markota isprobala slasne recepte iz kuharice “Superpovrće”

Jelena Markota jedna je od naših najdražih food blogerica, a poznatija je pod imenom svog Instagram profila Eardur. Njezinim veganskim receptima ne može odoljeti nitko, čak i oni koji nisu vegani ili vegetarijanci zaljubit će se u jednostavne i brze obroke koje sprema. Jelena publici približava vegansku prehranu na najbolji mogući način, upoznaje svoje pratitelje sa sastojcima i opisuje im detaljno veganske recepte u kojima uvijek traži nešto više. Upravo je ona bila logičan odabir za testiranje recepata iz naše najnovije kuharice “Superpovrće” autorice Celie Brooks.

Tajlandska salata s gljivama i indijskim orašcicima

Ovo je lagana, ali zasitna salata koja se poslužuje kao glavno jelo sa začinjenom mljevenom piletinom ili svinjetinom te se cesto poslužuje u listovima zelene salate. Ovdje su obične narezane gljive i indijski oraščići zajedno kuhani da bi stvorili hranjivi obrok koji oponaša mljeveno meso, a pun je privlačnih okusa limunske trave, cilija i đumbira. Rezultat je za prste polizati! Uz ovo jako dobro ide krastavac, a tostirana riža tradicionalni je, ali opcionalni dodatak – nekoliko prstohvata dodaje dimenziju hrskavosti.

SASTOJCI:

500 g gljiva

1 žlica kokosovog ulja ili ekstra djevičanskog maslinovog ulja

morska sol

100 g ( šalice) sirovih indijskih oraščića

2 narezane stabljike limunske trave, samo bijeli dio

4 prepolovljena češnja češnjaka

1 krupno narezana duguljasta ljutika

2 cm dugački komad oguljenog i krupno narezanog svježeg đumbira

2 mala narezana crvena cilija

1 žlica ulja tostiranog sezama

3 žlice svijetlog umaka od soje

2 žlice soka limete

listovi salate sorte „mali dragulj” ili listovi kineskog kupusa (napa kupus), za posluživanje ploške krastavca, za posluživanje šaka listova mente

1 žlica mljevene tostirane riže, po želji

PRIPREMA:

  1. Ugrijte široku tavu za prženje ili wok na srednje jakoj vatri pa dodajte kokosovo ili maslinovo ulje. Dodajte gljive i prstohvat soli pa dobro promiješajte.
  2. Dok gljive ne zakuhaju, stavite indijske oraščiće u procesor hrane i sino ih usitnite, ali ih nemojte samljeti u prah. Dodajte gljivama.
  3. Kuhajte 20 – 30 minuta, cesto miješajući, dok tekućina ne ispari i ne dobijete sipku, gotovo suhu mješavinu koja poprima zlatnu boju.
  4. U međuvremenu očistite procesor hrane pa dodajte limunsku travu, češnjak, ljutiku, đumbir i čili. Miksajte dok ne bude što je moguće sitnije mljeveno.
  5. Napravite mjesta u sredini tave te dodajte sezamovo ulje i u njega stavite mješavinu s limunskom travom pa promiješajte.
  6. Maknite tavu s vatre i dodajte sok limete. Dobro promiješajte i stavite sa strane. Provjerite treba li dodati još začina.
  7. Na četiri tanjura posložite listove zelene salate ili kineskog kupusa. Na svaki list žlicom stavite mješavinu gljiva i dodajte nekoliko ploški krastavaca, po želji. Nasjeckajte mentu i pospite po tanjurima, zajedno s nekoliko prstohvata tostirane riže, ako je koristite. Odmah poslužite.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.