Popularni Goodreads proglasio najbolje knjige 2020. godine

Svaki pravi knjigoljubac prije konačne odluke koju će sljedeću knjigu kupiti i početi čitati prvo posjeti popularnu stranicu Goodreads gdje može saznati kakve su recenzije i komentari. Više od 90 milijuna korisnika stranice svake godine glasa za omiljene knjige objavljene u tekućoj godini. Nadamo se da će vam popis ovogodišnjih dobitnika pomoći u odluci što ćete sljedeće čitati.

Ona glavna nagrada za najbolji roman, sa samo pet glasova prednosti, otišla je naslovu „The Midnight Library“ Matta Haiga. Autor je to koji piše veoma uspješne naslove i za odrasle i za djecu, a u njima često spaja stvarnost i maštu, ali uvijek s barem jednim neobičnim preokretom. Njegovi najprodavaniji romani prevedeni su na 40 jezika i prodani u nekoliko milijuna primjeraka diljem svijeta. Guardian je njegovo pisanje opisao kao “čudesno čudno”, a New York Times nazvao ga je “romanopiscem velikog talenta” čije je pisanje “smiješno i potresno”.

“Negdje između života i smrti postoji knjiga u kojoj se police nastavljaju u nedogled. Svaka knjiga prilika je da isprobamo život koji smo mogli živjeti. Prilika da vidimo kako bi nam život izgledao da smo donijeli druge odluke. Biste li učinili nešto drugačije kad biste imali priliku poništiti stvari za kojima žalite?”, stoji u opisu knjige „The Midnight Library“.

Radnja prati neobičnu knjižnicu koja sadrži na tisuće i tisuće životnih priča osobe koja se s njima suočava. Na tisuće scenarija koji bi se odigrali da ste samo jednu stvar napravili drugačije. Iako zvuči primamljivo, biste li zaista odabrali posjetiti knjižnicu i kako bi se na kraju svi ti životi razlikovali od onog koji ste proživjeli? Bi li zaista bili toliko bolji?

Najbolja knjiga 2020. godine gotovo je postala „Anxious People“. Frederiku Backmanu je titula romana godine promaknula za samo 5 glasova čitatelja, a neovisno o Goodreads Choice Awards ima bolju ocjenu nego „The Midnight Library“.

U Hrvatskoj je slavu stekao s knjigama „Zašto ostati živ“ i „Kako zaustaviti vrijeme“ u kojima često govori o velikim problemima kao što su tjeskoba, depresija i mentalno zdravlje. Osim po naslovima za odrasle, Haiga jednako vole i mladi čitatelji. „Dječak zvan Božić“ i „Djevojčica koja je spasila Božić“ dva su od četiri naslova iz „Christmas“ serije koje su zaludile milijune mladih čitatelja. Ovu veselu, zabavnu i čarobnu priču ilustrirao je Chris Mould.

Ostali pobjednici u ključnim kategorijama su:

Kriminalistički roman: „The Guest List“, Lucy Foley

Povijesni roman: „The Vanishing Half“, Brit Bennett

Fantastika: „Crescent City“, Sarah J. Maas

Ljubavni roman: „From Blood and Ash“, Jennifer L. Armentrout

Znanstvena fantastika: „To Sleep in a Sea of Stars“, Christopher Paolini

Horor: „Mexican Goth“, Silvia Moreno-Garcia

Humoristični roman: „Strange Planet“, Nathan Pyle

Publicistika: „Stamped“, Jason Reynolds i Ibram X. Kendi

Memoar i autobiografija: „A Promised Land“, Barack Obama

Najbolji prvijenac: „Such a Fun Age“, Kiley Reid

Najbolji YA roman: „Clap When You Land“, Elizabeth Acevedo

Najbolja YA fantastika: „The Queen of Nothing“, Holly Black

Knjige za djecu i mlade: „The Tower of Nero“, Rick Riordan

Kuharski priručnici: „Modern Comfort Food: A Barefoot Contessa Cookbook“, Ina Garten

Popis svih dobitnika i nominiranih pogledajte ovdje.

Izvor: Goodreads

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.