Ponovljena izdanja domaćih autora samo šest mjeseci nakon objavljivanja

Rijetko koji domaći autor može se pohvaliti drugim, trećim ili čak desetim izdanjem. No, takvu sudbinu ne dijele najpopularniji autori Mozaika knjiga, koji u samo nekoliko mjeseci od objavljivanja novih knjiga s ponosom mogu reći da stižu ponovljena izdanje. Velikani hrvatske suvremene književnosti kao što su Goran Tribuson, Pavao Pavličić, Miro Gavran i Julijana Matanović svoja najpopularnija izdanja približavaju i dvadesetom izdanju, dok njihovi najnoviji naslovi sigurnim koracima idu već poznatim putevima do uspjeha.

Najprevođeniji i najizvođeniji hrvatski pisac Miro Gavran osim po dječjim romanima, poznat je i kao autor za odrasle. On s ponosom može reći kako su njegova djela prevedena na 40 jezika, dok njegove knjige imaju više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po dramama i komedijama ovog književnog velemajstora nastalo je otprilike 350 kazališnih premijera diljem svijeta koje je pogledalo više od četiri milijuna ljudi. Gavran je jedini živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen pod nazivom Gavranfest, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima. Njegova posljednja zbirka priči Priče o samoći nakon objavljivanja u ožujku, nije dugo bila usamljena. Svega nekoliko mjeseci bilo je potrebno da ova zbirka priča dobije svoje 2. izdanje. U knjizi je autor sabrao deset neobičnih priča čiji su se junaci krišom zavukli brojnim čitateljima pod kožu.

Jedan je od najčitanijih suvremenih hrvatskih književnika, Pavao Pavličić u svojoj spisateljskoj karijeri objavio je više od sto knjiga, a posebno je pažnju privukao pričama Pohvala tijelu i Pohvala starosti. U 3. izdanju knjige Pohvala starosti omiljeni hrvatski pisac piše o raznim fenomenima karakterističnim za treću dob. Pavličić temi pristupa na izrazito vedar način, čak i humoristično. Svaki dio sadrži desetak ogleda o mukama i radostima staračke dobi. Ništa manji interes nije izazvala ni sestrinska knjiga Pohvala tijelu. 2. izdanje knjige sadrži četrdeset i četiri kratka eseja o raznim dijelovima ljudskoga tijela, pa i o onima najskrovitijim, od glave do pete. Premda tu ima i vrlo ozbiljnih zapažanja, temeljni je ton teksta vedar, a mjestimice i humorističan.

Jedan od najproduktivnijih i najčitanijih hrvatskih prozaika Goran Tribuson vlasnik je niza romana objavljivanih u nekoliko izdanja (Snijeg u Heidelbergu, Čuješ li nas Frido Štern, Ruski rulet, Polagana predaja, Legija stranaca, Zavirivanje, Uzvratni susret, Made in USA, Povijest pornografije, Siva zona, Potonulo groblje, Dublja strana zaljeva, Sanatorij, Noćna smjena, Bijesne lisice, Ne dao Bog većeg zla, Gorka čokolada, Susjed u nevolji, Propali kongres, Sestrica s jezera), a sada se tom popisu pridružuje i njegov posljednji roman Otac od bronce koji je u manje od godinu dana doživio svoje 2. izdanje.

Ovom popisu svakako treba dodati rekordno 16. izdanje romana Zašto sam vam lagala autorice Julijane Matanović. Priče o cipelama i lusterima, očevima i skrbnicima, vlakovima i knjigama, strahovima i sanjarenjima, kućama i domovima – godinama intrigiraju književne teoretičare i zadobivaju ljubav šireg čitateljstva. Knjiga Zašto sam vam lagala je do sada, 22 godine od objavljivanja, prodana u 56 000 primjeraka i predstavlja rijedak nakladnički uspjeh. Svakako naslov vrijedan pažnje iz opusa Julijane Matanović je i Knjiga od žena, muškaraca, gradova i rastanka. Nakon točno deset godina, na zahtjev čitatelja, ponovno se pojavila knjiga priča koja je jednako dobro primljena i kod publike i kod stručne javnosti. U samo godinu dana doživjela je tada tri izdanja. Nagrađena nagradom Kiklop za najbolju proznu knjigu godine, potvrdila je Julijanu Matanović kao jednu od najvažnijih suvremenih hrvatskih književnica. Ženske sudbine određene samo jednim krivim potezom, muškarci koji odlaze prerano, gradovi koji su obilježili autoričinu biografiju, sve su to teme u kojima se čitatelji lako prepoznaju.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.