Počelo snimanje filma „Dnevnik Pauline P.“

Započelo je snimanje zimskog dijela dugometražnog dječjeg igranog filma Dnevnik Pauline P. prema popularnoj dječjoj knjizi autorice Sanje Polak i u režiji Nevena Hitreca.

Dnevnik Pauline P. je film o Paulini P., gdje unutar školske godine pratimo njezine avanture u razredu i kod kuće te sve probleme koje ona uspješno savladava. Film se temelji na iznimno popularnoj dječjoj knjizi u kojoj Paulina kroz komične situacije govori o svojim problemima u prijateljstvu, ljubavi i obitelji. Radnja filma smještena je u stvarni svijet, s pokojim dodirom ‘čarolije’.

Glavna scenaristica filma je Dora Delbianco, a koscenarist Ivan Turković-Krnjak.

Glavne uloge u filmu igraju Katja Matković, Aria Dunda, Tom Rushaidat, Borko Perić, Judita Franković Brdar i Igor Kovač.

Producent filma je Jure Bušić, direktor fotografije Dragan Marković, scenografkinja Tajana Čanić, kostimografkinja Ivana Zozoli Vargović, majstorica maske Snježana Gorup, a izvršni producent Hrvoje Habeković.

Film nastaje u produkciji Jake produkcije uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, HRT-a i Kreativne Europe.

Dug je i trnovit put od ideje do ostvarenja. Kad se sjetim početka prije četvrt stoljeća i današnje večernje vijesti o odobrenju sredstava za snimanje filma pomislim: Teško je i može se. Vrijedi živjeti svaki božji dan, biti strpljiv, marljiv, uporan i vjeran istini, dobroti i ljepoti. Hvala Umjetničkom vijeću Hrvatskoga audiovizualnog centra što je prepoznalo vrijednost projekta filmskog stvaralaštva prema književnom djelu za djecu. Hvala produkcijskoj kući Jaka i gospodinu Juri Bušiću na želji da snimi film po mojoj knjizi. Hvala scenaristici Dori Delbianco i redatelju Nevenu Hitrecu na čitanju moje knjige i daljnjem umjetničkom radu nakon čitanja. Ovo je početak novog putovanja Paulinske priče. Putovanje će biti izazovno, zanimljivo i vjerujem s uspješnim ishodom. Onim kad se nakon odjave filma požali što piše “KRAJ” i poželi pogledati još jednom. Veselim se što će djeca dobiti novi hrvatski dugometražni film.“, poručila je Sanja Polak nakon što je saznala vijest o snimanju dugometražnog igranog filma.

Njezine priče i romani, posebno oni u kojima se pojavljuje djevojčica Paulina P., s razlogom su popularni među mladim čitateljima. U njima se djeca ne susreću s izmišljenim čudovištima, čarobnim likovima iz mašte i bajkovitim krajolicima. U njima čitaju o događajima, problemima i situacijama pred kojima se svakodnevno nalaze, koje ih vesele i tište. Zgode i nezgode iz školskih klupa, stroge učiteljice, teške domaće zadaće, prve simpatije, odnosi s roditeljima, rađanje prijateljstava, muke odrastanja…

Sanja je za roman „Drugi dnevnik Pauline P.” 2004. godine dobila nagradu „Mato Lovrak” za najbolji roman za mlade napisan na hrvatskom jeziku. 2006. godine zbirka pripovijedaka „Petrica Pričalica” nominirana je za međunarodnu nagradu „Mali Princ”.

Roman „Morski dnevnik Pauline P.” donio joj je Posebno priznanje Nagrade Grigor Vitez i nominaciju za nagradu „Mali princ”, a 2016. godine je primila diplomu Časne liste Međunarodnog vijeća za dječju knjigu (IBBY).

Izvor: HAVC

Photo: Fran Hitrec

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.