„Plemeniti gospodin u Moskvi“ stiže na male ekrane

Jedan od najprodavanijih svjetskih romana „Plemeniti gospodin u Moskvi“ autora Amora Towlesa dobio je televizijsku adaptaciju u novoj limitiranoj seriji. Premijerno prikazivanje najavljeno je za 29. ožujka 2024. na streaming platformi Paramount+ u suradnji sa Showtimeom.

Zvjezdanu glumačku postavu predvode Ewan McGregor (grof Aleksandar Rostov), Mary Elizabeth Winstead (Anna Urbanova), Leah Harvey (Marina Samarova), Johnny Harris (Osip Glebnikov), Paul Ready (princ Nikolai Petrov) i Alexa Goodall (Nina Kulikova).

Odmah po objavljivanju „Plemeniti gospodin u Moskvi“ postao je svjetska književna senzacija. Knjigom godine proglasili su ga njujorški Times, a nakon toga i Sunday Times, Mail on Sunday, Irish Times i Daily Express. Iste godine najboljom knjigom proglasio ju je i bivši američki predsjednik Barack Obama, a veliko zanimanje i povratak knjige na vrhove ljestvica potaknuo je Bill Gates koji je izrazio oduševljenje ovim veličanstvenim djelom. Gotovo dva milijuna čitatelja potvrdilo je da je Towles napisao roman koji će ostati zapamćen kao jedan od najvećih fenomena u modernoj svjetskoj književnosti. Roman „Plemeniti gospodin u Moskvipreveden je na više od trideset svjetskih jezika, a na renomiranoj stranici Goodreads, koju prate milijuni čitatelja, “Plemeniti gospodin u Moskvi “od više od pola milijuna čitatelja dobio je visoku ocjenu (4,33 od maksimalnih 5).

Ovaj jedinstveni roman ispunjen je humorom, originalnim likovima i blistavim scenama koje očaravaju čitatelja pričom o čovjeku koji, bez obzira na nesvakidašnje okolnosti svoga života, pokušava otkriti svoju istinsku svrhu. Roman „Plemeniti gospodin u Moskvi“ je s engleskoga prevela Aleksandra Barlović.

Radnja:

Dvadeset prvog lipnja 1922. godine grofa Aleksandra Rostova, nositelja odličja svetog Andrije, člana Konjičkog kluba i voditelja lova, izveli su iz Kremlja i otpratili preko Crvenog trga pa kroz lijepa okretna vrata hotela Metropol. Nakon što je boljševički sud zaključio da se grof nije pokajao, osudili su ga na doživotni kućni pritvor. Umjesto u svojemu uobičajenom apartmanu, sada mora živjeti u tavanskoj sobi dok Rusija proživljava desetljeća burnih previranja. Unatoč tome što u životu nije radio ni jedan dan, njegova erudicija, neuništiv duh i duhovitost pomoći će mu da, malo-pomalo, počne razumijevati bogatu rusku povijest koja se odvija pred vratima hotela. Iako mu novi poredak donosi brojna životna ograničenja, njegov unutarnji, emocionalni svijet istodobno doživljava preobrazbu koja ga od dokonog bogataša pretvara u čovjeka s ozbiljnim zadatkom koji mora izvršiti.

Čarobno, inteligentno i poučno djelo. – Sunday Times

Prelijep roman… elegantno, duhovito, lijepo napisano… djelo koje ne smijete propustiti. – Irish Independent

Živahan roman koji dočarava duh Rusije… Priča bogata humorom, poviješću i ljudskošću, s potresnom porukom o protjecanju vremena. Velik je uspjeh i činjenica da Towles to ujedno izvodi na veseo i zabavan način. – Sunday Telegraph

O autoru:

Amor Towles rodio se i odrastao u okolici Bostona. Diplomirao je na Sveučilištu Yale te na Sveučilištu Stanford magistrirao engleski jezik. Više od dvadeset godina radio je u području ulaganja, a sada se potpuno posvetio pisanju. Towles živi na Manhattanu sa suprugom i dvoje djece. Osim romana „Plemeniti gospodin u Moskvi“, Towles je autor romana „Pravila uljudnosti“ i „Lincolnova cesta“ te zbirke priča „Eve in Hollywood“.

Foto: BEN BLACKALL/PARAMOUNT+ WITH SHOWTIME

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.