Pet načina kako se riješiti ustajalog miris iz knjiga

Knjige čuvamo iz nostalgičnih razloga, kako bi ih opet čitali ili posudili prijateljima. Svaka upotpunjuje našu kolekciju, bez obzira na njezin sadržaj. Premda se u njima kriju različite ideje i ishodi, sve knjige poslije određenog vremena imaju jednu zajedničku crtu: ustajali miris. Međutim, vaš  dom ne mora mirisati kao trgovina rabljenih knjiga. Nažalost, knjige nije lako održavati poput drugih predmeta koje čuvamo. Slijedi 5 prijedloga kako izvući ustajali miris iz knjiga.

Svježi zrak

Knjige manjeg obujma mogu lako biti „izliječene“ izlaganjem svežem zraku. Osim ukoliko knjiga nije vrijedan antikvitet, možete je izložiti i direktnoj sunčevoj svjetlosti na nekoliko sati. Ipak, prije nego što primijenite bilo koju od ovih metoda, najbitnije je provjeriti jesu li stranice knjiga vlažne. Ukoliko primijetite da su stranice slijepljene zato što su mokre ili vlažne, uspravite knjigu na radnoj površini i lagano sušite njezine stranice sušilom za kosu, kako bi se razdvojile. Potom ih odložite u topli i suhi kutak. Ukoliko je knjiga veoma stara ili vrijedna, nikako je ne izlažite direktnoj sunčevoj svjetlosti. To može izblijediti stranice i utjecati na to da se papir nepovratno uvije.

Soda bikarbona

Soda bikarbona se naširoko koristi kao sredstvo koje upija neugodne mirise. Možete je koristiti i za svoje knjige. Stavite žličicu sode bikarbone u plastičnu kutiju ili posudu s poklopcem. Stavite knjigu u kutiju i zatvorite poklopac. Ostavite je tako na 48-72 sata, a zatim provjerite stanje knjige. Ponovite proces sve dok ne primijetite da više nema ustajalog mirisa. Ova metoda je savršena za primjenu na veći broj knjiga.

Novine

Ako vam je nestalo sode bikarbone, možete se poslužiti novinama koje će neutralizirati miris kod novijih, ali i knjiga od jeftinijih materijala. Stavite novinski list između svakih nekoliko stranica knjige, ili od novinskog papira napravite loptice koje ćete staviti u plastičnu posudu ili vrećicu. Stavite knjigu u posudu/vrećicu i ostavite je na 3-5 dana. Pažnja – nemojte pretjerati, zato što novine sadrže kiselinu koja može oštetiti vašu knjigu.

Pijesak za mačke

Ako imate mnogo knjiga kojima je potrebno malo njege ili jednu iz koje ustajali miris nikako neće nestati, rješenje može biti pijesak za mačke. Prvo, ispunite dno nove i čiste velike posude nekorištenim pijeskom za mačke. Knjigu stavite u manju posudu s poklopcem i stavite je u veću. Poklopite i veću posudu i provjeravajte stanje svakih nekoliko dana. Pijesak bi trebao izvuči sav ustajali miris u periodu do mjesec dana.

Maramica za sušilicu za veš

Knjigama koje odolijevaju prethodnim tretmanima, potrebno je krajnje rešenje. Stavite maramicu za sušilicu za veš ispod korica ili između stranica. One bi trebale upiti sve neugodne mirise koje pokušavate izvući iz vaše knjige.

Kada se uspijte riješiti neugodnih mirisa iz vaših knjiga, napravite korake koji će vam osigurati da se ponovo ne pojave. Premjestite knjige u suhu prostoriju, daleko od vlažnih zidova i prozora koji ne dihtaju ili prokišnjavaju. Redovno iznosite vaše vrijedne i voljene knjige na zrak i prelistavajte stranice kako bi zrak prošao između njih.

Izvor: lakeside.com

Photo: shutterstock

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.