Pečene šparoge i jaja s umakom od sezama i balzamičnog octa

Preljev od sezama i balzamičnog octa bogat umamijem savršen je za slavljenje šparoga bez zadiranja u njihov delikatan okus, a također se divno slaže s jajima koja se kuhaju dok tekstura žumanjka ne bude mekana kao maslac. To je zasitna salata za proljeće oko koje nema puno posla. Poslužena na bogatoj plati, na stolu izgleda raskošno i energično.

za 4 osobe | priprema 15 minuta | kuhanje 15 minuta 30 minuta ili manje | jelo za posebne prilike | malo kalorija | dobar izvor bjelančevina | bez glutena (ako se koristi tamari) | bez mliječnih sastojaka | za vegane

Sastojci:

  • 4 velika jaja
  • 400 g zelenih stabljika šparoga, odrezanih donjih dijelova stabljika
  • 2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja ili rastopljenog kokosovog ulja
  • morska sol
  • 100 g listova mlade salate (rikola, mladi kelj, potočarka, izdanci graška)

Za preljev od sezama s balzamičnim octom

  • 2 žlice sirovih sezamovih sjemenki
  • 1 ½ žlica najboljeg balzamičnog octa
  • 1 ½ žlica tamnog umaka od soje ili tamarija
  • 2 ½ žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Opcije:

Zamijenite jaja pečenim tofuom.

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na temperaturu od 220 °C. Obložite lim za pečenje folijom ili papirom za pečenje.
  2. Stavite jaja u malu posudu, prelijte ih hladnom vodom, tako da ih prekrije. Poklopite i pustite da prokuhaju pa ih kuhajte 6 minuta. Ocijedite ih i isperite hladnom vodom dok se potpuno ne ohlade pa ih ogulite i narežite na polovice ili četvrtine. (Rezultat ove tehnike kuhanja žumanjci su koji su blago mekani i imaju teksturu poput maslaca – nisu rahli kao kod tvrdo kuhanih jaja. Ako želite tvrdo kuhana jaja, kuhajte još 5 minuta.)
  3. U međuvremenu, stavite šparoge u lim za pečenje i dodajte ulje. Promiješajte rukama da se ulje ravnomjerno rasporedi. Pospite s malo soli. Pecite 5 minuta dok ne budu svijetlozelene i taman mekane.
  4. Za preljev zagrijte malu tavu za prženje bez maslinovog ulja na srednje jakoj vatri pa dodajte sezamove sjemenke. Prepecite ih, često miješajući dok ne poprime zlatnu boju i ne počnu pucati. Maknite ih s vatre i prebacite u malu zdjelicu da se ohlade. Kada se ohlade, dobro promiješajte sve sastojke u zdjeli.
  5. Posložite listove salate na plati ili zasebnim tanjurima pa na njih stavite šparoge (tople ili hladne) i jaja. Prelijte preljevom i odmah poslužite.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.