Osam pitanja za Tess Gerritsen

Tess Gerritsen ostavila je neizbrisiv trag u svijetu napetih, uzbudljivih i obožavanih kriminalističkih trilera. Autorica u najnovijem romanu „Posljednji preživjeli“ donosi nevjerojatno uzbudljivu i originalnu priču kojom se nastavljaju opasne avanture istražiteljskog para kojeg čine detektivka Jane Rizzoli i forenzička patologinja Maura Isles. Ovaj popularni dvojac slavi svoju jubilarnu desetu avanturu na hrvatskom jeziku u prijevodu Dade Čakala. Prema romanima Tesse Gerritsen snimljena je i uspješna televizijska serija „Cure na zadatku“.

Nagrade i priznanja, kako publike tako i kritike, obilježili su spisateljsku karijeru ove neponovljive autorice. Gerritsen se nebrojeno mnogo puta udobno smjestila na vrhove ljestvica čitanosti časopisa Sunday Times, New York Times i USA Today. Na njezinim policama nalaze se nagrade za najbolja dostignuća u svijetu napetih kriminalističkih priča kao što su Rita ili Nero. U karijeri koja traje tri desetljeća, Gerritsen je prodala preko 30 milijuna primjeraka knjiga, a njezini su romani prevedeni na 40 svjetskih jezika.

U nastavku pročitajte kratak intervju s autoricom.

Za početak, zašto nam ne otkrijete nešto o sebi – gdje ste rođeni? Gdje ste odrasli? Gdje ste išli u školu?

Rođena sam u San Diegu, u Kaliforniji (SAD) i odrasla sam u predgrađu gdje je živjela srednja klasa, a u školi sam bila jedino dijete azijskog porekla.

Koja su vas zanimanja privlačila i zanimala kada ste imali dvanaest, osamnaest i trideset godina? I zbog čega?

Kad sam imala dvanaest godina, htjela sam biti spisateljica. Kada sam imala osamnaest godina, htjela sam biti spisateljica. Kada sam imala trideset, htjela sam biti spisateljica. Uvijek sam voljela maštati i nisam mogla zamisliti bolji posao od ovoga, gdje vam plaćaju da maštate.

U šta ste vjerovali s osamnaest godina, a sada više ne vjerujete?

Da život prestaje poslije tridesete godine.

Koja su tri umjetnička djela – knjige, slike ili pjesme– imala utjecaj na vas i vaš razvoj?

Serijal knjiga „Nancy Drew“. To mi je pomoglo shvatiti da djevojčica može sve što i dječak – voziti automobil i pobjediti negativce!

Crno-bijeli horor film „Invasion of the Body Snatchers“ jer me je proganjao kada sam bila dijete i natjerao me da shvatim da ljudi nisu uvijek onakvi kakvim se predstavljaju.

Tolkienova trilogija „Gospodar prstenova“ jer mi je to pokazalo da ne postoji mjesto na koje vas mašta ne može odvesti.

S obzirom na brojne umjetničke pravce kojima ste mogli krenuti, zašto ste odlučili napisati roman?

Materijal je jeftin. Papir, olovka i vaš mozak.

Kojem piscu se najviše divite i zašto?

Stephenu Kingu. Jer zna čega se bojimo i zalazi na ta mračna mjesta.

Mnogi umjetnici sebi su postavili vrlo ambiciozne i visoke ciljeve. Koji su vaši?

Ispričati priče koje želim ispričati. Ne zvuči ambiciozno, ali to je težak i naporan posao.

Šta biste poručili novim piscima?

Čekajte dok ne čujete glas svojeg pripovjedača. Čekajte dok taj glas ne postane toliko stvaran, da znate svaki njegov izraz. Kad taj lik postane dovoljno živopisan, kao da je stvaran, tada ste spremni početi pisati.

Razgovarao: John Purcell

Izvor: booktopia.com.au

Photo: Jessica Hills

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.