On je začetnik švedskog krimića, stručnjak za kriminalističku priču!

Henning Mankell.

Preteča Larssona.

Zabunom će ga mnogi nazvati Kurtom Wallanderom, imenom glavnog lika iz njegovih romana, koji ga je i proslavio.

Švedski književnik i kazališni redatelj pokrenuo je lavinu švedskih kriminalističkih priča, a prodao je preko 40 milijuna knjiga diljem svijeta. Novi roman Psi iz Rige fantastična je kriminalistička priča koju ne biste smjeli propustiti.

PSI IZ RIGE – NOVI ROMAN O KURTU WALLANDERU

Kurt Wallander je policijski komesar iz Ystada. Razveden je, srednjih godina i naprosto obožava svoju kći. Ona ga, nažalost, rijetko posjećuje. Obožava operu. Nevoljko  posjećuje svog oca koji živi na selu i koji rado slika, no često ga upravo grižnja savjesti natjera da posjeti oca.

Veljača je. Na švedsku se obalu nasukao čamac za spašavanje. U njemu su ležala dvojica muškaraca, obojica mrtvi, obojica ubijeni, kako je utvrdio Kurt Wallander. Neobično je – muškarci su u odijelima. Ubrzo, čamci bivaju ukradeni, bez da je Kurt provjerio unutrašnjost brodice. Tako je – i najbolji griješe. A Kurt griješi jednako koliko je i uspješan. Zato ga i volimo.

Situacija se, naravno, dodatno zakomplicira nakon ubojstva policijskog službenika koji je stigao iz Rige. Stoga, Wallander odlazi u Latviju i upoznaje udovicu pokojnika.

Neobično, lik te žene Wallanderu će se uvlačiti u misli i u snove i postat će jedini motiv u suzbijanju kriminala te države, koja se izvlači iz ralja komunizma oblivena korupcijom i zataškavanjem zločina.

 ZAŠTO ČITATI?

Švedski krimić.

Odličan, zavodljiv i uvjerljiv detektiv.

Švedsko ozračje uronilo je u svaku Menkellovu riječ, melankolično, a istovremeno i zanosno. Kurt je boem, mislilac, ciničan, s čudnim stavom prema ženama. Hrabar u svojoj slabosti. Griješi, nije svemoguć poput današnjih detektiva. Sluša intuiciju, čeka odgovore. Uvijek ima prava pitanja. Istovremeno, unosi nadu. U svijetu u kojem se redovito susreće s ubojstvima, uvijek dolazi do svjetla – odgonetava istinu. Istina, ostaje sam. Ali, kako rekoh: on je hrabar u svojoj slabosti.

HENNING MANKELL O WALLANDERU

Mankell je jednom izjavio da ga baš i ne preferira i da bi radije upoznao Sherlocka Holmesa.

„Kad bismo se upoznali, mislim da se ne bismo družili.“

Ipak, žene ga vole. Način na koji razmišlja je fascinantan. Nije dosadan.

A njegove zgode i nezgode preferiraju u filmovima i serijama. Brojni su snimani upravo po ovim kriminalističkim romanima. Evo trailera za Psi iz Rige! :):


Još kao dječak Mankell je želio postati pisac, bio zainteresiran za kazalište, te se u Skari upisuje na studij glume. Od 1968. radio je kao kazališni redatelj i pisac. Nakon što je upoznao svoju prvu ženu, koja je bila Norvežanka, seli u Norvešku, gdje je tada uglavnom radio i živio. Ondje je počeo u ranim 1970-im pisati prozu.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.