Omiljena ekranizacija knjige Jane Austen

Engleska književnica Jane Austen zasigurno je jedna od najomiljenijih i najčitanijih autora. Iako je za vrijeme života završila svega šest romana, koja se rado čitaju još i danas: „Razum i osjećaji“ (1811.), „Ponos i predrasude“ (1813.), „Mansfield Park“ (1814.), „Emma“ (1815.), a dva su joj djela, „Opatija Northanger“ i „Pod tuđim utjecajem“, objavljena posthumno 1818. godine, Austen je inspirirala brojne filmove i serije koji su ušli među klasike omiljenog romantičnog žanra. Njezini pogledi na život žena i divno slaganje ironije učinili su ju jednom od najznačajnijih književnica njenog doba, a i danas je njeno štivo vrlo omiljeno, prvenstveno među pripadnicama ženskog spola.

Razum i osjećaji

Film „Razum i osjećaji“ snimljen je davne 1995. godine prema prvom romanu koji je Jane objavila 1811. godine pod pseudonimom “A Lady”. Romantična fikcija svojevrsna je komedija i presjek društvenog bontona uobičajenog u to vrijeme. Radnja je smještena na jug Engleske između 1792. i 1797. godine i prati živote dviju sestara Dashwood. Ljubav, romansa, slomljena srca, humor i odlična glumačka postava – sve je tu i zato ga rado nanovo gledamo.

Ponos i predrasude

Roman koji se danas nalazi na listi omiljenih romana, znatiželju čitatelja privlači još od svog prvog izdanja davne 1813. godine. Film snimljen 2005. s Keirom Knightley u glavnoj ulozi zavukao se pod kožu brojnih romantičara. U njemu Keira glumi Elizabeth Bennet, svojeglavu i atipičnu djevojku iz brojne obitelji koja na kraju shvaća kako u životu zapravo traži isto što i svi – ljubav. Zaljubljuje se u neočekivanog kandidata, ponosnog gospodina Darcyja čiji je lik postao slika idealnog muškarca mnogim čitateljicama. Priča nakon mnogih zapleta završava sretno, a to je ono što uvijek priželjkujemo, zar ne?

Emma

Kako je sama Jane Austin na početku romana napisala: “Ispričat ću vam priču o heroini.” I baš prvom rečenicom predstavlja je: “Emma Woodhouse, pametna, bistra i bogata.” Volimo ovu živu komediju ljudskih međuodnosa ruralne Engleske s kraja 18. stoljeća, a Gwyneth Paltrow je odglumila jednu od svojih najsimpatičnijih uloga. Film je čak 1997. godine osvojio Oscara za najbolju glazbu, najbolji humorističan tekst, a kritičare je osvojila i kostimografija za koju je bio nominiran te godine, s potpisom Ruth Myers.

Godine 2020. svijet je s velikim nestrpljenjem dočekao novu ekranizaciju prema romanu „Emma“ koji je u hrvatska kina stigao u ožujku. Glumačku ekipu predvode Anya Taylor-Joy u naslovnoj ulozi i Bill Nighy kao njezin otac. Johnny Flynn je novi Mr. Knightley, dok će Gemma Whelan utjeloviti Mrs. Weston, a Mia Goth Harriet.

    Izvor: buro247.hr, wikipedia.com

    x

    Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

    Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

    Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
    x

    Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

    Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

    Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.