Nutricionistica Alma Bunić preporučuje koja je hrana najbolja u borbi protiv virusa

U svjetlu novonastale zdravstvene situacije, obratili smo se poznatoj domaćoj nutricionistici Almi Bunić, autorici knjiga „Prehranom i vježbanjem do zdravlja“ i „Sokovi za zdravlje i vitalnost“ i pitali smo je za savjet – kako ojačati svoj organizam u ovom periodu jer je zdrav i snažan imunitet jedan od važnih preduvjeta za borbu protiv virusa.

  • Koji je najjednostavniji način da svaki pojedinac ojača svoj imunološki sustav?

U našim crijevima je najveći broj stanica odgovornih za imunitet. Bitno je da održavamo zdravlje probavnog sustava, a za to je potrebno uzimati probiotičke kulture, konzumirati rasol od kupusa i jesti dovoljno vlakana.

Neizbježno je uzimanje D vitamina. D vitamin je jedini vitamin za koji je dokazano da djeluje na smanjenje Th1 stanice koje su odgovorne za reakciju organizma na viruse, bakterije i gljivice. Znači D vitamin djeluje na viruse!

  • Kojih pet namirnica je najbolje jesti kako bi unijeli ono najpotrebnije za naše tijelo?

Od voća je najbolje jesti crveno bobičasto voće, limun, limetu, kivi i jabuku, dok se od povrća najviše preporuča konzumiranje kiselog kupusa, rikole, matovilca, paprike (najbolja je crvena), kelja i brokula.

I kod mesa treba obratiti pažnju koje unosimo. Ukoliko je moguće, najbolje je kupovati meso domaćeg podrijetla, omegu 3 koja djeluje protuupalno unositi kroz ribu, ali ne treba zaboraviti ni druge namirnice koje imaju odlične nutritivne vrijednosti kao: zelena leća, azuki grah, maslinovo ulje, sjemenke chia, lan, suncokret i sezam.

  • Budući da virus djeluje na pluća, koje namirnice štite naš respiratorni sustav?

Masna hrana je hrana za pluća: špek, jaja, laneno ulje, maslinovo ulje, kokos, bademi, lješnjaci, namazi od orašastih plodova, svinjska mast i ghee.

  • Osim hrane što nam još može pomoći da pospješimo rad naših pluća?

Za čuvanje pluća najbolja je masnija hrana, a od ostalih stvari svakome će pomoći konzumacija toplih napitaka, kupanje u vrućoj kadi, kretanje na otvorenom uz mjere opreza s obzirom na situaciju, pravilno disanje i redovit san.

  • Sada kada će veći broj ljudi biti u svojim domovima, kakvu je hranu najbolje pripremati?

Odgovor na ovo pitanje je uvijek isti – potrebno je izbjegavati prženu hranu, a sve više jesti kuhanu ili prijanu. Čak je dozvoljeno unositi i pečenu hranu, ali napominjem prženu treba izbjegavati.

  • Koji nam vitamini mogu pomoći u stvaranju imuniteta?

Najučinkovitiji su D vitamin i cink.

  • Umjesto odlaska u teretanu koje su nam vježbe najučinkovitije kod kuće?

Kod kuće je najbolje raditi vježbe koje se mogu pronaći u knjizi „Prehranom i vježbanjem do zdravlja“. Vježbe unutra su namijenjene da se moge raditi kod kuće i ono što je najvažnije da su efikasne i pokazuju rezultate.

  • Djeca, trudnice i stariji osobe svakako su u ovom trenutku najosjetljiviji. Šta je za njih najbolja preventiva?

Ostati kod kuće, piti svaki dan vruće čajeve i mješavine koje si svatko može doma napraviti.

Đumbir velika žlica

Med 2 žlice

Limun 2 žlice

Sve izmiješati i svaki dan uzeti jednu žlicu

  • Kažu da se po jutru se dan poznaje, koji je onda idealan doručak za početak našeg dana?

Zapravo je ovo veoma jednostavan, a jako ukusan doručak koji nikome neće uzeti mnogo vremena.

100 g svježeg sira

2 žlice lanenog ulja

2 žlice svježe mljevenih lanenih sjemenki

malo vrhnja

2 žlice borovnica

Sve dobro izmiješati  i dobar tek!

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.