Ne postoji bolja superhrana za vaš mozak od knjige

Čitanje je najbolji način da se dobije duboko i sveobuhvatno razumjevanije teme ili discipline. Neke knjige se čitaju samo jednom, što pruža trenutačno zadovoljstvo i onda osjetite da ih možete proslijediti dalje. Druge će od vas tražiti više. Pravo je pitanje: koliko ste spremni posvetiti im se?

Bilo da želite sebe unaprijediti ili naučiti nešto novo – moguće je pročitati knjigu u jednom danu. Patrick Allan sa portala Lifehacker objašnjava zašto je čitanje knjiga svakog dana dostižan cilj, ali samo ako ste spremni uložiti vrijeme u to:

„Čitanje cijele knjige u nekoliko sati može djelovati obeshrabrujuće, ali se sve svodi na matematiku. Prosječna odrasla osoba može pročitati od 200 do 400 riječi u jednoj minuti. U prosjeku se u knjigama nalazi između 60.000 i 100.000 riječi. Ako je vaša brzina čitanja prosječna (300 riječi za minutu) i ako čitate knjigu prosječnog broja stranica od oko 80.000 riječi, možete je završiti za oko 5 sati, pa i manje.“

Ako volite čitati, velika je vjerojatnost da već imate hrpu knjiga spremnih za čitanje, koje namjeravate pročitati već neko vreme, ali nikako pronaći slobodno vrijeme za to. Ali još danas možete promijeniti svoju naviku.

Kada shvatite što je autor htio reći, neće vam mnogo vremena biti potrebno kako bi pročitali cijelu knjigu. Čitanje s razumjevanijem je najbolji način za brzo čitanje. Mnogi autori koji pišu publicističke knjige iznose zaključke i traže od nas da iz njih učimo. Kada jednom shvatimo poruku, biti će lakše „prebaciti“ se na brzo čitanje, naučite iz toga i prijeđite na sljedeću knjigu.

Francis Bacon rekao je sljedeće: „Neke knjige treba tek okusiti, druge progutati, a rijetke sažvakati i probaviti: to jest, neke treba čitati samo djelomično, druge čitati, ali ne pažljivo, a tek mali broj treba čitati u cijelosti, marljivo i pozorno.“

Nemojte sve knjige čitati na isti način

Birajte određene knjige za brzo čitanje. Ne možete čitati bilo koju knjigu na ovaj način. Uživanje u knjigama se nimalo ne razlikuje od uživanja u TV seriji ili filmu. Ako vam se ne sviđa serija, nećete gubiti vrijeme na gledanje. Ako joj želite pružiti šansu, odgledat ćete prvu epizodu. Isto tako, ako vam se ne sviđa knjiga, prestanite s čitanjem i počnite s novom.

Čitanje knjige trebalo bi biti iskustvo koje vam pruža radost i iz koje ćete izvući pouku, a ne nešto što morate „raditi“. Zato je važno pažljivo odabrati knjigu. Pronađite razlog zbog kojeg želite čitati. To može biti rad na sebi, bolje korištenje vremena, učenje novih stvari, poboljšanje karijere, itd.

Koristite periferni vid

Periferni vid omogućava vam čitanje bez mnogo fiksiranja očiju, zato što se tako širi vaše vidno polje i možete vidjeti, čitati i procesuirati više riječi odjednom. Kada čitate perifernim vidom, promatrate prostor između dvije riječi umjesto da promatrate jednu određenu riječ, čitajući tako obje riječi u isto vrijeme.

Michael Benninger sa portala Blinklist objašnjava:

„Kako bi se postiglo temeljno čitateljsko umijeće, iskoristite periferni vid najbolje što možete. Ovu vještinu pospješite brzim pregledanjem fraza, koje ćete potom pokušati izrecitirati. Ova metoda urezivanja u pamćenje pomaže tako što čitateljima sugerira usmjeravanje pogleda na središte retka teksta, a da se pritom ne fokusiraju na riječi koje se nalaze na centimetar od margina.“

Čitajte grupirane riječi

Grupirane riječi predstavljaju skup između 4 i 16 susjednih riječi koje možete pročitati jednim pregledom teksta. Kada čitate grupirane riječi, prirodno povećavate brzinu čitanja zato što ne možete usporiti i vokalizirati pročitano (izgovorite ili čujete pročitane riječi).

Mjesto za čitanje je ključno

Kada jednom naučite brzo čitati, pristojnim tempom i imate knjige koje ste namijenili za ovaj zadatak, potrebno vam je samo još idealno okruženje za čitanje. Jer stvari koje ometaju pažnju nalaze se svuda oko nas.

Udaljite se od svega što vam odvlači pažnju. Razmislite o tome koliko vam je samoće potrebno i udvostručite je. Pronađite mjesto gdje vam je samoća zagarantirana i koristite slušalice ukoliko je to potrebno. Slušajte bijeli šum. Pomoći će vam da ostanete fokusirani i da čitate malo brže.

Ukoliko nemate mnogo vremena, a sjedenje nije opcija, izaberite audio knjigu. Tako možete čitati po nekoliko sati, a možete ih skinuti s interneta i slušati u vožnji, tijekom kupovine, pauze ili obavljanja kućnih poslova, pa čak i dok vježbate. Knjizi u fizičkom obliku se uvijek možete vratiti kada obavite sve aktivnosti.

Koristite svaki trenutak

Ukoliko putujete do posla učinite to vrijeme korisnim. Ako imate pauzu za ručak, iskoristite je. Čekate u redu? Čitajte!

Ako je potrebno, smanjite broj sati provedenih u gledanju televizije. Dugoročna dobrobit čitanja ne može se usporediti s kratkotrajnim zadovoljstvom koje vam pružaju svakodnevne zanimacije kojima ubijate vrijeme.

Prelazite brzo pogledom preko poglavlja

Peter Bergman podijelio je ovaj savjet u članku za Harvard Business Review. Cjelovito čitanje članka je vrijedno pažnje i truda:

„Pročitajte naslov i sve od prvih nekoliko odjeljaka do prvih stranica poglavlja kako biste shvatili čemu je autor namijenio poglavlje i kako se uklapa u argumente koje pokušava iznijeti u knjizi. Potom preletite preko zaglavlja i podnaslova (ako ih ima) kako biste utvrdili pravac kojim će priča teći. Pročitajte prvu i posljednju rečenicu odjeljka. Ako ste shvatili o čemu se radi, nastavite dalje. U suprotnom, možda bi trebali pročitati odjeljak u cijelosti. Kada vam se ukaže suština poglavlja, možda ćete moći preletjeti preko čitavih stranica, zato što će vam argumenti biti jasni, a možda će se čak i ponavljati.“

Ovaj savjet neće biti od koristi pri čitanju beletristike, ali ga možete primijeniti na naslove iz publicistike koje ima za cilj čitateljima predočiti neku ideju ili argument.

Vodite bilješke

Kada odlučite pročitati cijelu knjigu za jedan dan, normalno je da ćete zaboraviti neke stvari. Neka vam uđe u naviku pisanje bilješki! Usputno pisanje bilješki biti će od velike pomoći ili kao druga opcija za aktivno praćenje, možete podvlačiti rečenice.

Počnite lagano

Ne morate odmah završiti s čitanjem knjige za jedan dan, jer ako ste odlučni da značajno poboljšate svoje čitanje, počnite lagano.

Ne budite oštri prema sebi ako ne uspijete pročitati cijelu knjigu za jedan dan. Za to je potrebna vježba. Izaberite temu koja vam je bliska ili u kojoj uživate, a zatim istražujte i eksperimentirajte. To će vas motivirati da čitate i sljedećeg dana.

A sada se uhvatite knjige koju želite pročitate i lijep provod želim!

Autor: Thomas Oppong

Izvor: qz.com

Photo: Shutterstock

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.